Uncharted 3: Drake's Deception

recenze  147
Martin Šmíd, 27. 10. 2011 1:30
Jen málo hráčů ještě nezná dobrodruha Nathana Draka, který si v posledních letech udělal obrovské jméno mezi majiteli Playstationu 3 sérií Uncharted. Není divu, že se už chystá filmové zpracování, ale ještě než se vůbec začne točit, přichází třetí díl, který má zatím největší ambice. Slibuje hráčům dech beroucí příběhovou kampaň, nádhernou grafiku, která tlačí konzoli Playstation 3 až za její limity a neméně propracovaný multiplayer. Nyní se můžeme konečně podívat, jestli vývojáři z Naughty Dogu dokázali všechny sliby splnit. Našlápnuto k tomu měli docela dobře.

Na cestě za dobrodružstvím
Zatímco Indiana Jones je modlou filmových fanoušků, Nathan Drake je zase modlou těch herních. Oba dva hrdinové mají se svojí sérií spoustu společného, od vzrušujícího příběhu, chytře napsaných dialogů, až po neuvěřitelně realistické ztvárnění. Nathan Drake ovšem za dva díly dokázal, že v mnohém svůj slavný vzor překonává a třetí díl je toho jasným důkazem. Stejně jako předchůdci totiž staví na naprosto fenomenálně napsaném scénáři, vtípkům hlavního hrdiny a vzrušujícím situacím, které jsou na vás házeny v takové míře, že nestačíte valit bulvy. Vše na co jste byli zvyklí v tomto z předchůdců, najdete i ve trojce, ale v daleko větší míře. Nathan je totiž docela dost ukecaný a komentuje vše, co uvidí, co se stane a tak dále. Lítá z něj tak jeden vtípek za druhým, přičemž občas zaperlí i ostatní postavy. Srandy si tak užijete přehršel. Právě na dialozích je postaveno nové dobrodružství. Navíc herecké výkony nastavují úplně novou úroveň, která se na dlouhé roky stane měřítkem pro všechny ostatní.

Kam vůbec zavede příběh Nathana tentokrát? Pokud sledujete dění kolem, tak víte, že je cílem ztracené pouštní město Iram of the Pillars, kterému se říká také Pouštní Atlantida. Nathana tentokrát čeká dost možná jeho největší dobrodružství, které ho zavede do nejrůznějších lokací po celém světě, je jich více než v předchozích dílech, a potká i spoustu nových postav. Mezi ně samozřejmě patří Katherine Marlowe, která má se ztraceným městem daleko větší plány, než jen si z něj odvézt poklad. Právě Nathan, ale i jeho věrní přátelé jako Victor Sullivan, Chloe Frazer a nakonec i Elena Fisher, musí této bláznivé starší dámě její plány překazit. Více nebudu prozrazovat, protože příběh má několik důležitých událostí a dokonce vám bude prozrazeno několik informací z dětství Nathana Draka. Tak trochu jsou ale vystavěny i nové otázky, které zůstanou nezodpovězeny a vývojáři si dělají půdu pro pokračování, ačkoliv samozřejmě nové dobrodružství je řádně ukončeno. Vedlejší otázky ale zůstanou.

Uncharted 2 byl téměř dokonalou hrou se skvělou hratelností a dech beroucími momenty. Jen těžko si tak člověk představí, že by mohlo být něco lepšího, ale faktem je, že Uncharted 3 překonává svého předchůdce o několik parních válců. Není to jen zmíněným příběhem a vším kolem něj, ale také hratelností. Vývojáři od minula zlepšili vše, co se dalo. Pohyb hlavního hrdiny je nyní daleko přirozenější, stejně tak ovládání je intuitivnější. Navíc animace Nathana, to je něco neskutečného. Konečně máte při hraní pocit, že se díváte na opravdového živého člověka. Na vše totiž Nathan reaguje, pokud se třeba přiblížíte ke stěně, rukama se od ní odrazí. V dalších částech hry reaguje na počasí a další změny, které nastanou. Skákací pasáže navíc nyní působí daleko přirozeněji a během hraní jsem nenarazil na místo, ve kterém bych měl problém. Nathan kolikrát sám ukáže, kam skočit, případně pokud nemůže, tak neskočí, abyste nemuseli hrát pasáž znovu.

Od minula se daleko více zlepšily souboje na krátkou vzdálenost. Pěstní souboje jsou kompletně předělány a působí až filmovým dojmem. Boje si jednoduše užíváte a pomalu ani nevnímáte, že mačkáte nějaká tlačítka. Ostatně stejný efekt má celá hra, protože si spíše budete připadat, jako když sedíte v kině na nějakém velkofilmu. Vraťme se ale k soubojům, během kterých Nathan automaticky využívá ve prospěch své prostředí. Pokud je poblíž třeba lahev s vodou, pánvička nebo židle, Nathan ji neváhá na svého protivníka použít. Pěsti rozdáváte normálně čtverečkem, ale občas se budete muset nepříteli vyhnout trojúhelníkem, abyste mohli uštědřit silnější úder. Také jsou tu situace, ve kterých vás nepřítel chytne a vy se musíte ze sevření vyprostit, přičemž mnohdy do vás začnou bušit i další protivníci. Pěstních soubojů je nyní daleko více, než bylo v předchozích hrách, a nutno podotknout, že to hře jen a jen prospělo.

Vylepšeny byly i ryze akční pasáže, které jsou daleko dynamičtější, ačkoliv zase využívají krycí systém, ale protože se zvedla inteligence protivníků, kteří vás nenechají v klidu, musíte se neustále přemisťovat, střílet na slepo a i daleko více využívat granáty. Ty navíc můžete odjišťovat v pěstní bitce i na soupeřovi, který ihned zemře docela ošklivou smrtí. První polovina hry je založena převážně na hádankách a filmečcích, které posouvají příběh dál. To druhá půlka je akční jízda, která vám nedá vydechnout. Neustále jsou na vás házeni protivníci, kteří využívají pestrý arzenál zbraní. Kromě klasických vojáků občas potkáte i silnějšího protivníka, ale nikoliv bosse. Na ty třetí Uncharted nehraje. Tedy až na finále, kde boss prostě musí být, ale souboj s ním je přirozený.

Trošinku jsem nakousl chování nepřátel, které je opravdu na výši. Už dlouho jsem u akční hry nezažil, že by na mě nepřítel tak dorážel. Nepřátelé totiž jen tupě nestojí na jednom místě, ale sami se vás snaží co nejrychleji zneškodnit. Hází vám do úkrytu i několik granátů najednou, obíhají vás a posílají i své kolegy z různých stran naráz. Během přestřelek tak budete mít co dělat, abyste vyvázli živí. Pro někoho bude určitě skvělou zprávou, že tímto se zvedla i o dost obtížnost. Už na obtížnost Normal dá hra pořádně zabrat a kolikrát vás nepřátelé dostanou dříve, než se pořádně rozkoukáte. Souboje jsou nyní opravdovou výzvou. Naštěstí vývojáři zřejmě věděli, že nepřátelé dokážou hráče občas přechytračit, takže checkpointy jsou blízko sebe a pokud náhodou zemřete, nečeká vás žádná nahrávací obrazovka. Během vteřiny se vám načte poslední uložený bod. Kéž by toto bylo samozřejmostí u všech her. Když si vzpomenu třeba na nahrávací obrazovku u posledního Duka, ještě nyní dostávám zimnici.

Obtížnost si ale můžete nastavit podle svých schopností, protože hned na začátku máte přístupné čtyři režimy. Navíc i samotná hra vám nehází klacky pod nohy, právě naopak se vám snaží co nejvíce pomáhat. Zasekli jste se u nějaké hádanky, která je nad vaše síly? Nevadí, po chvilce vám začne házet hra nápovědy, až za vás hádanky vyřeší. Stačí se pak podívat do deníčku, ve kterém kromě vyřešených hádanek naleznete i spoustu dalších cenných rad a nápověd.

Nejvíce jsem na předchozích dílech oceňoval design levelů. Už dvojka ukázala, že v Naughty Dogu jsou špičkoví level designéři, kteří mají neuvěřitelný cit pro detail. Třetí díl v designu všech lokací daleko více pokročil a budete doslova zírat, kam všude se podíváte a jakou propracovanost jednotlivé levely mají. Kolikrát jsem vlezl do levelu a ten se přede mnou celý otevřel a v pokoji zaznělo jen jedno velké WOW. Dopomáhají tomu určitě i živly jako voda, písek nebo oheň. V propracovanosti nemají na konzolích a dost možná ani na PC konkurenci. Zvláště až budete bojovat v rozbouřené vodě, spadne vám brada až dolů.

Kapitoly jsou nyní daleko větší, než bylo v minulosti zvykem, což dopomáhá i herní době. Na první dohrání na obtížnost Normal mi Uncharted 3 zabral kolem 10 hodin. Určitě jde dohrát i za kratší čas, zvláště pokud budete rychleji řešit hádanky a i elegantněji zvládat přestřelky. Celkově mi ale herní doba vyhovovala a byla akorát.

Všichni proti všem
Vývojáři se několik měsíců zpět nechali slyšet, že tentokrát bude multiplayerová část rovnocenným partnerem té pro jednoho hráče a pokusí se vytvořit nejlepší možný zážitek. Z několika odehraných hodin můžu sesumarizovat, že multiplayer se hraje vážně dobře a má neskutečně velký spád. Jak budete odehrávat nejrůznější hry, budete levelovat a získávat virtuální peníze, za které si kupujete nové postavy, upgradujete si své vybavení a odemykáte spoustu dalších bonusů, jako jsou barvy oblečení a další zajímavé funkce. Motivaci navíc zvyšují ještě nejrůznější medaile a další virtuální serepetičky, které můžete získat a chlubit se s nimi svým kamarádům. Multiplayer je v Uncharted 3 opravdu robustní a nabízí kromě normálního akčního zážitku i několik neokoukaných a originálních prvků.

Co se týče herních režimů, tak těch je v Uncharted 3: Drake's Deception rovných šest. Kromě klasické hry Proti všem a Týmového Deathmatche, tu najdete i režim Deathmatch tří týmů. V něm utvoříte tým s kamarádem a poté bojujete na mapě o celkové prvenství. Musím říci, že ačkoliv jsem se zvláště na tento režim docela těšil, ani po delší době jsem mu na chuť nepřišel. O dost zajímavější je týmový režim Rabování, ve kterém budete muset odnášet na stanoviště poklad, který se ve hře nachází uprostřed mapy. Samozřejmě o poklad má zájem i soupeř, takže se o něj mnohdy svedou velké přestřelky. Zajímavostí určitě je, že poklad můžete házet svým kolegům, kteří třeba stojí v lepší pozici. Dalším herním režim se jmenuje Úkol pro družstvo. V něm dostáváte na mapě v několika kolech různé úkoly, které musíte se svým týmem splnit. Většinou tyto úkoly spočívají v zabrání určitého stanoviště, uloupení pokladu nebo normální přestřelce, ve které máte zlikvidovat všechny soupeře. Jako poslední režim je tu Hardcore. V něm nemáte žádná vylepšení ani speciální schopnosti. Rozhodnuje v něm jen vaše umění v boji. Všichni jsou si tak rovní, jen mají trošinku více života oproti ostatním herním režimům.

Mapy, na kterých budete hrát, jsou některé převzaty ze singleplayeru, jiné jsou vytvořeny pouze pro multiplayerové zápolení. Design všech map je ale naprosto špičkový a je jedno, jestli budete procházet londýnské metro, ztracené pouštní město nebo bojovat v zamrzlém přístavu. Vše patří k naprosté špičce. K levelům se také pojí jejich nepředvídatelnost, kterou jsme viděli už třeba u Gears of War 3. V pouštním levelu vás tak může přepadnout pořádná písečná bouře, která vám znepříjemní výhled. Ani další nástrahy levelů nejsou něčím ojedinělým. Kolikrát se pod námi propadne podlaha nebo na vás spadne strop. Soupeři tak rozhodně nejsou jedinou překážkou, se kterou musíte počítat.

V multiplayeru se vám zaznamenávají poslední vaše odehrané zápasy. Ty si poté můžete v editaci jednoduše sestříhat, přidat jim různé efekty a další serepetičky. Hotové video poté zkonvertujete jako videosoubor a máte několik možností, jak s ním naložit. Můžete si ho uložit normálně na pevný disk konzole, nebo nahrát na youtube a facebook, takže se s výtvorem pochlubíte i svým kamarádům. Jen je docela škoda, že nahrání videa na youtube utrpí docela kvalita a dokonce se video nenahraje ani v HD rozlišení, ale jen v 360p. Snad vývojáři do budoucna podporu pro vyšší rozlišení přidají. Jde ale jen o detail. Videa samozřejmě nenahráváte jen vy, ale i ostatní hráči. Tato videa si můžete kdykoliv pustit ve speciální sekci s videi od komunity. Už nyní se v této sekci nachází několik povedených klipů.

Uncharted 2 patřil v roce 2009 mezi nejkrásnější hry napříč všemi platformami a určitě byl nejhezčí konzolovou hrou. Třetí díl nepřináší po grafické stránce takový skok, jen se vývojáři zaměřili na optimalizování kódu, lepší osvětlení a samozřejmě i nové grafické efekty, ze kterých si sednete na zadek. Celkově vypadá třetí Uncharted rozhodně lépe než jeho předchůdce a určitě se jedná o nejhezčí konzolovou hru současnosti. Jen těžko byste hledali hezčí. Trochu jsem měl strach, aby na toto nedoplatil framerate, ale ten po celou hru drží a neklesá, takže si nádherné levely, přestřelky plné efektů a další drobnosti budete moci maximálně užít. Kromě krásné vizuální stránky ve 2D režimu podporuje Uncharted 3 i dneska populární 3D. Tento mód se neskutečně povedl a přímo vás vtáhne do dění. Sice se o něco sníží rozlišení a detaily, ale jinak vás čeká nejlepší 3D zážitek, jaký můžete u své televizní obrazovky zažít. Svoji konkurenci nechává Uncharted 3 ve 3D kilometry za sebou.

Kromě grafiky rozhodně zaujme i špičkový soundtrack, který přináší staré i zbrusu nové melodie. Asi bych dlouho přemýšlel, kdy jsem naposledy slyšel lepší soundtrack. Kvalitní je i celkové ozvučení a o dabingu si asi nikdo nedovolí pochybovat. Lepší v současnosti ve hrách neuslyšíte. Uncharted 3: Drake's Deception je jednou z mála her, která obsahuje na Playstationu 3 české titulky. Ty jsou přítomny jak v příběhové kampani, tak v multiplayeru. Kvalitou v singleplayeru jsou rozhodně v pořádku a nenajdete v překladu nějaký závažnější kiks, o něco hůře si ale překlad stojí v multiplayeru, ve kterém vás bude některými výrazy tahat za oči. Je ale jasné, že třeba jako u Gears of War 3, nemá najatá agentura na překlad možnost hru hrát a rovněž ani nemá potřebný cit jako hráči. Je to škoda, ale přežít se překlad dá. Kdykoliv je tu ale i možnost přepnout si multiplayer do angličtiny, kde je vše popsáno tak, jak má.

Uncharted 3: Drake's Deception je pro majitele Playstationu 3 povinností. Jen těžko byste hledali v současnosti lepší akční hru, která je okořeněná zajímavými logickými hádankami a skvělým příběhem. Vývojáři z Naughty Dogu opět dokázali, že vytvářet videohry prostě umí. Vytvořili totiž přímo mistrovské dílo, na které se dlouho nezapomene. Čeká vás jedno z největších dobrodružství vašeho života. I Indiana Jones musí tentokrát smeknout svůj klobouk.

Uncharted 3: Drake’s Deception

ps3
Sony, Naughty Dog
Datum vydání hry:
2. 11. 2011
KARTA HRY
10/10

Komentáře