Turok

recenze  1
Martin Šmíd, 4. 1. 2008 0:12
Minulý rok byl velmi úspěšný na akce viděné z první osoby. Call of Duty 4, Unreal Tournament 3, The Darkness, Medal of Honor a nebo Half-life: Orange box byly hry, za které se vyplatilo utratit našetřené penízky. Tento rok začal poněkud hůře a to rozpačitým Turning Point: Fall of Liberty. Ovšem nyní se rok konečně rozbíhá a tak nás za nedlouho čeká HAZE, ale už nyní si můžete zahrát celkem vydařeného Turoka, který odkazuje na zašlé časy své největší slávy.

V dnešní době je populární dělat remaky starších her. Potkalo to Tomb Raidera a nyní to potkává i drsňáka s horou svalů, Turoka. Tvůrci si z původní verze nechali jen jméno hlavního hrdiny a zasadili ho do úplně nového příběhu. Nová hra má napravit pošramocenou pověst, kterou původní hře udělala předchozí pokračování. Turok už není v nové hře lovec dinosaurů, ale je najat se svoji jednotkou Whiskey Company, aby dopadl nebezpečného zločince, který se ukrývá na vzdálené planetě, kdesi ve vesmíru. Celá planeta je porostlá zelení a občas se objeví i nějaká ta základna, kde nepřítel zbrojí veškerou svoji sílu. Když už planetu najdete, jste sestřeleni raketou. Ihned se tak stanete místo lovce lovenou zvěří. Jako by toho nebylo málo, vaší přítomnosti si začne všímat všelijaká fauna, která na planetě žije již miliony let. Střety s dinosaury jsou z počátku zábavné, ale někdy se stanou díky né moc povedenému zaměřování, spíše utrpením. Dopomáhá tomu i fakt, že základní potvory jako Velociraproři, jsou velmi hbití. Dinosauři mají také zvyk se do vás všemožně zakousávat. V tuto chvíli musíte rychle kvedlat páčkou ze strany na stranu, abyste se ohavné potvory zbavili.

Zbraní není nějaké velké množství. Základní zbraní je nůž, kterým když se naučíte zacházet, můžete nepřítele poslat pod hlínu jedním bodnutím. Trošinku nereálné, ale proč ne. Pak tu máme klasickou kuš, pulzní pušku a brokovnici. Zvlášť brokovnice je zajímavá v sekundárním módu. Ten totiž vystřeluje světlice, a když se s ní trefíte na dinosura, můžete jeho hloupé kolegy na něj poštvat. To trošinku vyvrací teorii z Jurského Parku 3, že Velociraptoři byli chytří. Zde to tak rozhodně nevypadá a občas útočí i na sebe. Dále tu máme plamenomet, rotační kulomet, z kterého jde udělat střílnu, a pak také samopaly do obou rukou. Opět tedy klasika, která ostřílené hráče nijak nepřekvapí.

Kromě střetů s dinosaury tu jsou i s nepřátelskými komandy. Tyto střety se nijak neliší od těch s dinosaury. Opět se jedná o tupou střílečku, kdy máte za úkol zabít vše, co vidíte. Tvůrci hry se pokusili oživit trochu stereotipní hratelnost tichými vraždami. Pokud totiž vstoupíte do úrovně, vojáci o vás pochopitelně neví a můžete se k nim přiblížit ze zadu a jednou přesnou ránou nožem je zbavit života. Tento způsob tiché likvidace je velmi efektivní a někdy bude potřeba. Bohužel je vše naskriptované a tak při opakovaném hraní už víte, kde přesně nepřátelé stojí a kdy zaútočit. Je to rozhodně škoda. Po většinu hry se pohybujete v džungli, ať už na otevřeném plácku nebo koridoru. Navíc úrovně jsou dosti odfláklé a dost se jedna druhé podobá. Úrovně jsou šedo hnědé a hlavně nudné, tedy z počátku. V pozdější fázi hry se to trošinku zlepší. Zabloudit se v úrovních nedá a pokud už se vám to povede, můžete si vyvolat nápovědu v podobě modré šipky, která vás má ze zákysu dostat. To bohužel né vždy úplně funguje. Někdy vám šipka ukazuje na slepou cestu a tak se musíte spolehnout jen sami na sebe.

Hra pro jednoho je bohužel jen lehký nadprůměr a hra pro více hráčů rozhodně také nepřekvapí. Máte zde pouze klasické módy jako Deathmatch nebo Capture the Flag v niž můžete změřit sílu na 7mi mapách. Co stojí za zmínku je kooperativní hra až pro 4 hráče. V tomto módu je Turok docela zábavný a hodně jsem se u něj bavil. Nakonec tak převáží spíše kladné pocity, nad těmi špatnými.

Co je menším zklamáním, je grafická stránka. Ačkoliv hra běží na Unreal 3 enginu, je až moc osekaná o nejrůznější detaily. Ano dinosauři vypadají úžasně, ale to je jediné, co se tvůrcům povedlo. Ostatní postavy, včetně hlavního hrdiny, vypadají jak chudí příbuzní z Gears of War. AI nepřátel je asi nejslabší článek hry. Né že by dinosauři si vás nevšímali, ale někdy se zasekávají o překážky, jindy jen zmateně pobíhají po úrovni. Lidští protivníci také moc inteligence nepobrali a vše je pouze naskriptované. Ovšem neznamená, že by vám občas nedokázali pořádně zatopit. Dinosauři tak budí strach svým zevnějškem, inteligencí to určitě nebude. Milý Turoku, hratelnostně jsi průměr a ani Unreal 3 engine tě nezachránil, přesto máš v sobě něco, kvůli čemu tě můžu doporučit všem hráčům akčních her. Příště už tak hodný nebudu a pořádně ti to spočítám.

Turok je celkem dobrá akční hra, která ovšem nepřináší nic nového. Pokud se ale chcete dobře bavit, je nový Turok dobrou volbou i proto, že se tento rok ještě neukázala žádná lepší střílečka.

Turok

ps3x360
Touchstone, Propaganda Games
Datum vydání hry:
8. 2. 2008
Žánr:
Střílečka, Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
6/10

Komentáře

Související články

Turok 2 zrušen!