Trine

recenze  8
Martin Šmíd, 25. 9. 2009 0:09
Služba Playstation Network už celou řadu měsíců přináší hráčům zajímavé hříčky a staré klasiky z éry PSone, přičemž v posledních měsících hráči netrpělivě čekali na hru Trine od finských vývojářů z Frozenbytes. Po úspěchu na PC platformě jsme museli čekat na PSN verzi, která vyšla v těchto dnech. Pojďme se podívat, o čem vlastně hra Trine je a proč patřila mezi nejočekávanější tituly tohoto léta.

Kdysi bylo jedno království, kterému vládnul mocný král. Po jeho smrti v celém království vypukl chaos, který ho téměř zničil. V této době začínají ožívat nemrtví, a objevují se zde hned tři postavy, které vstoupí do pokladnice, aby se dotkly záhadného artefaktu jménem Trine. Tento artefakt má velkou moc a skrývá obrovskou kletbu. Zlodějka, válečník i čaroděj jsou uvězněni do jednoho těla. Protože se s kletbou nehodlají smířit, vydají se na pouť, na jejímž konci má být její zrušení, ale i zastavení invaze nemrtvých do už tak zdecimovaného království. Příběhová složka je na menší hru zajímavá, ale jak postupem hry zjistíte, hraje až druhé housle za vynikající hratelností.

Jak už jsme zmínili, ve hře se nachází tři hratelné postavy, které si můžete jedním stisknutím vyvolat. Každá z postav má své dovednosti a dohromady tvoří vynikající tým, který je schopen vyřešit i ty nejzapeklitější hádanky. První postava, kterou je rytíř, je asi nejnormálnější, takže u ní nečekejte žádné dovednosti, nad kterými byste žasli. Vyniká ovšem v boji, kde se stane nedocenitelnou součást týmu. Druhou postavou je zlodějka, která má u sebe luk s šípy, ale i vystřelovací lano, kterým dokáže překonávat velké propasti a dostávat se do míst, kam se ostatní dvě postavy nedostanou, i kdyby se na hlavu stavěly. Třetí postavou je čaroděj, který svou magií dokáže přesouvat předměty, ale i je vyčarovat nakreslením. Každá postava se pak může vylepšovat pomocí jednoduchého RPG systému. Můžete si tak vylepšovat zbraně, ale i životy a další schopnosti.

Celá hra je postavena jako plošinovka založená na logických problémech, jež řešíte pomocí inteligentní fyziky, která se chová jako ve skutečnosti. Můžete tak rozhoupat plošinku, roztočit kolo, které vás dostane do vyšších pater, ale i spínat nejrůznější páky, které vás dostanou dále. Logické hádanky nejsou vůbec těžké a většinou vám zaberou jen několik vteřin. Hra je tak rychlá a plyne zdárně do svého finále. Celá hra je bohužel až neuvěřitelně lehká, save pointů je hodně a většinou ani nemáte co zkazit. Hru tak dohrajete za několik málo hodin. Autoři si byli zřejmě jednoduchosti dobře vědomi, a tak přichystali na hráče pasáž, na kterou asi jen tak nezapomenou. Jde o finální level, který je velmi těžký a budete u něj hodně nadávat.

Pokud máme hodnotit technické zpracování, tak musíme konstatovat, že Trine je v současnosti nejhezčí stahovatelná hra napříč platformami. Svým stylem i pojetím překonává i řadu velkých titulů. Trošku jsme měli strach z toho, jak Trine bude běhat na PS3, protože už na PC patří Trine mezi hodně náročné hry. Jejím během jsme byli ale velmi překvapeni, vše běží plynule a až na pár míst jsme nezaznamenali, že by se hra nějak zpomalila. Na co se pěly ódy už před vydáním hry, byly hrátky s fyzikou. Ta totiž v Trine funguje naprosto skvěle, přičemž by se od finských vývojářů v této oblasti mohli učit i zkušené týmy. Vše dále podtrhuje kvalitní hudba, zvuky i podařený dabing.

Trine je naprosto jedinečný herní zážitek, který si hráč musí vychutnat od začátku do konce. Zajímavý příběh, skvělý level design i logické hádanky dělají ze hry něco jedinečného. Každý fanoušek videoher by si tak měl Trine stáhnout a zahrát. Na závěr ještě dodáme, že Trine je jednou z mála her, která obsahuje i platinovou trofej. Její získání není ovšem nic jednoduchého, takže vám pořádně prodlouží samotnou herní dobu.

Trine

ps3
Nobilis, Frozenbyte, Inc.
Datum vydání hry:
17. 9. 2009
Žánr:
Plošinovka, Puzzle, Adventura, Indie
KARTA HRY
9/10

Komentáře