Trine 2

recenze  4
Martin Šmíd, 18. 1. 2012 12:00
Když se na podzim 2009 objevila na Playstation Network hra Trine, moc se od ní nečekalo. Po zahrání ale každý musel uznat, že se jedná o skvělou plošinovku se spoustou logických hádanek založených na fyzice. Vysoké známky padaly oprávněně a studio Frozenbyte se nesmazatelným písmem zarylo do srdcí hráčů. To druhý díl už je samozřejmě netrpělivě očekáván a je tak v daleko jiné situaci. Překonali vývojáři laťku, kterou nastavili sakra vysoko prvním dílem? To vám nyní povíme.

Je skvělé, že se vývojáři od minula rozrostli, takže tentokrát Trine 2 nevychází pouze pro PC a Playstation Network, ale také na Xbox Live Arcade. Majitelé Xboxu 360 díky tomu mohou zjistit, proč byla původní hra tolik oceňovaná a na druhý díl se čekalo jako na přílet mimozemšťanů. Ono vydávat na nové platformě druhý díl může být někdy dost obtížné, zvláště když hráči neznají předešlý děj. Tak tomu ale není v případě Trine 2, protože děj prvního dílu znát nemusíte, navíc vám je lehce nastíněn hned na začátku. Plně se díky tomu můžete soustředit na to, co vás čeká tentokrát, a že to bude pořádné dobrodružství, na které jen tak nezapomenete.

Aniž bych chtěl prozrazovat příběh, tak jen zmíním, že vás čeká klasická cesta za záchranou světa, u které se setkají staří známí hrdinové, se kterými jste prošli první díl. Nic víc vědět nemusíte, protože on ostatně samotný příběh je hodně prosťounký a jeho scénář nezabírá více jak pár stránek. To ale rozhodně není na škodu, zrovna u Trine. Každopádně do akce se opět vrací urostlý rytíř Pontius, který se umí skvěle ohánět mečem, ale i sekyrou a v druhé ruce drží svůj nepostradatelný štít. Návrat zažívá i oblíbený čarodějův učeň Amadeus, jenž umí několik kouzel, jako je vyčarování bedny nebo přemisťování objektů. Jeho čáry nejednou přijdou vhod. No a poslední postavou je známá zlodějka Zoya. Ta pro peníze neváhá cokoliv ukrást. No a s těmito hrdiny postupujete celou hrou. Vždy máte k dispozici jen jednoho, ale podle potřeby a situace si mezi nimi jednoduše přepínáte.

Pokud jste hráli první díl, tak víte, že se u postav toho moc nezměnilo, a naštěstí se toho zase tak moc nezměnilo v samotné hratelnosti. I když postupem času si budete říkat, že nějaké ty herní novinky a mechanismy mohli vývojáři přidat. Naštěstí se Trine 2 pořád dobře hraje a spolu s naprosto vynikajícím level designem vás neustále žene kupředu. Kolikrát se jen zastavíte a kocháte se tou nádherou okolo. Trine 2 jsem osobně zkoušel po večerech, a vždy jsem k němu sedal, že si ho dám na pár minut. Několik hodin jsem poté u něj proseděl. Každopádně i nyní na vás čeká procházení 2D levely, takže co obrazovka, to logická hádanka, kterou musíte vyřešit. Samozřejmě i hádanky jsou nyní kolikrát založeny na fyzice. Jejich obtížnost se dost liší, ale dá se říci, že u žádné jsem nestrávil více jak pár minut. Navíc, pokud zrovna na hádanky moc nejste, můžete si zapnout, po kolika minutách chcete od hry napovědět. Nápověda vám ovšem hádanku nevyřeší úplně celou, navíc, vždy je několik cest, jak ji překonat. Nikdy nemáte od vývojářů přesně dáno, jak past nebo překážku překonat. V tom je ostatně největší síla Trine.

Zatímco na hádanky je tu spíše čaroděj, občas mu pomáhá zlodějka, která se dostane kolikrát do míst, kam ostatní postavy ne. To rytíř je tu od toho, aby na oba zbylé členy dával pozor a pomohl jim od dotírajících skřetů a další havěti, jenž se na ně bude po celou dobu hry hrnout. Skvělé je, že vás čeká i několik soubojů s bossy. Ty sice nejsou úplně dech beroucí, ale neurazí. Jak budete procházet jednotlivými levely, můžete sbírat speciální body. Za ty si nakupujete nové dovednosti v jednoduchém stromu. Každá postava má vlastní vlastnosti a je jen na vás, jaké během hry vylepšíte.

První Trine bylo kritizováno za jednu věc, a to chybějícímu kooperativnímu režimu. To Trine 2 kooperativní režim obsahuje a můžete si ho užít jednak na jedné konzoli nebo online díky službám Playstation Network a Xbox Live Arcade. Kooperace je krásně přehledná, navíc díky faktu, že jsou na obrazovce rovnou tři postavičky, můžete řešit spoustu hádanek úplně novými způsoby. Trine 2 kooperace se určitě povedla a je oním prvkem, který tolik u jedničky chyběl.

Už první díl pokud v něčem vynikal, tak to bylo jednoznačně audiovizuální zpracování. U druhého dílu vývojáři ještě více přitlačili na pilu a výsledkem je jedna z nejhezčích her současnosti, které bude lahodit oku nejednoho hráče. Pestré barvy na vás září ze všech stran, navíc prostředí i postavy jsou neuvěřitelně detailní. Framerate po většinu hry neklesá, takže ani na něj si stěžovat nemůžu. Jednoznačně se povedl i hudební doprovod, jenž dopomáhá vytvořit nezapomenutelnou pohádkovou atmosféru. Neurazí ani dabing, ale toho moc není. Ono ani textu ve hře moc nenajdete, protože hlavní je hraní a na nějaké dlouhé rozhovory tu není místo, což je ale samozřejmě dobře.

Dlouho jsem přemýšlel, jak se k Trine 2 postavit. Na jednu stranu nádherná audiovizuální pohádka, která jen těžko hledá konkurenci. Na straně druhé hratelnost. Ta se od minule moc nezměnila a přinesla jen minimum novinek. Možná i proto se nakonec přikláním k poněkud horšímu hodnocení, ale ona osmička samozřejmě není vůbec špatná. Pokud jste fanoušci prvního dílu a líbil se vám, bude i ten druhý, o tom není sporu. Trine 2 jsou jednoduše dobře investované peníze, kterých nebudete ani jednu vteřinu, co budete hrát, litovat.

Trine 2

ps3x360
Atlus, Frozenbyte
Datum vydání hry:
21. 12. 2011
Žánr:
Plošinovka, Puzzle, Adventura, Indie
KARTA HRY
8/10

Komentáře