Treasures of Montezuma Blitz

recenze  30
Martin Šmíd, 17. 4. 2012 23:00
O některých hrách se dozvíme až v momentě, když na ně narazíme v obchodech. Mnohdy se navíc jedná o docela milé překvapení. Jednou z takových her je i Treasures of Montezuma Blitz, která vyšla na konzoli Playstation Vita a během vydání se jí nedělala moc velká reklama. V současnosti se nachází na Playstation Store, navíc zdarma, takže si ji může vyzkoušet naprosto každý. Tedy zdarma, Treasures of Montezuma Blitz je první Free-to-Play hrou, jenž se na této nové kapesní konzoli objevila.

Logických her se na konzoli Playstation Vita zatím moc neobjevilo. Proto je variace na Bejeweled s názvem Treasures of Montezuma Blitz vítaná s otevřenou náručí. Když si ji rozhodnete stáhnout, v základu ji najdete zdarma. Hraje se prakticky jako zmíněný Bejeweled v režimu Blitz. Máte tedy plato různých cihel všelijakých barev a vaším jediným úkolem je seřadit do řady nebo do sloupce alespoň tři stejné barvy. Tento chytlavý koncept kopírovalo v minulosti už hodně her, a je zábavný i zde, navíc pokud máte podobný styl hraní rádi, dá se mu snadno propadnout, což může být trochu i stinná stránka, protože na první pohled hra zdarma se vám může rázem pořádně prodražit, pokud neuhlídáte svoji kartu.

Ovládání je nastaveno čistě na dotykový displej, což je skvělé rozhodnutí, protože přetahování a skládání kostiček je díky tomu velmi rychlé, intuitivní a jednoduché. Ačkoliv je hraní zábavné, jde o docela těžkou záležitost na představivost, protože třeba dosáhnutí multiplikátoru, aby se vám skóre násobilo, není vždy lehké. Když už si nebudete vědět rady, můžete využít nápovědu, případně si prohodit plato. Konzoli můžete během hraní držet normálně ve dvou rukách, ale rovněž si ji chytit jen na výšku do jedné, zatímco druhou skládáte cihly k sobě. Také během hraní využijete i zadní dotykovou plochu. Ovládání se určitě povedlo.

Když Treasures of Montezuma Blitz poprvé zapnete, máte dva důležité faktory, které vás posouvají hrou dál. Prvním faktorem jsou životy. Těch máte pět, což znamená, že hru můžete hrát jen 5x, poté musíte čekat, dokud se vám životy nedoplní, což nějakou tu dobu trvá. Pokud ale nebudete chtít čekat, dají se životy dokoupit za peníze. Za 25,-Kč si můžete životy koupit zpět a pokračovat tak v hraní dál. Za životy utrácet je docela hloupost, když se vám po čase doplňují, ale pokud bez hry nemůžete žít a musíte neustále hrát, proč ne. Daleko důležitějším faktorem jsou krystaly. Ty si vyděláváte právě hraním, ale snadno se dají prodělat, protože na každou hru si můžete navolit do slotů několik powerupů, které vám budou pomáhat. Každý powerup má vždy určeno, kolik vás bude stát krystalů do každé hry. Powerupy si navíc musíte před použitím za krystaly i kupovat, navíc nejde o nijak levnou záležitost, co se třpytivého pokladu týče.

Když vám krystaly dojdou, je konec. Vy poté můžete hrát hru bez krystalů, a tedy i bez powerupů. Naštěstí se krystaly dají dokoupit za peníze, a tedy už můžete na hře utratit tolik peněz, že nebudete na konci měsíce chápat, až vám přijde vyúčtování. Ostatně, stačí se podívat na počet krystalů a ceny: 3000 – 80,-Kč, 8000 – 135,-Kč, 15 000 – 190-Kč, 30 000 – 270,-Kč a 100 000 stojí 519,-Kč. Krystaly si můžete vydělat i jinou cestou, a to speciální loterijní hrou, která se vám spustí po zapnutí hry. Ale pozor! Tato hra se spouští jen jednou za den. Když vám krystaly dojdou, musíte si je tak dokoupit nebo počkat do dalšího dne. V tomto je docela škoda, že se vývojáři nerozhodli vydat Treasures of Montezuma Blitz jako plnou verzi za nějaký ten peníz, místo toho zvolili tento systém, který se k hře tohoto ražení moc nehodí.

Grafická stránka je velmi příjemná a funkční. Od takovéto hry se vyžaduje především přehlednost, a tu Treasures of Montezuma Blitz má, i tak ale občas potěší oko pěknou explozí nebo dalším efektem. Vše navíc běží velmi dobře a na problém technického rázu jsem za celou dobu testování nenarazil. Když už bych ale něco napsat musel, moc se mi nelíbí, že hra vždy po zapnutí docela dlouho kontroluje připojení k internetu. To na druhou stranu hudba je příjemná, pomalá, a skvěle hru doplňuje.

Treasures of Montezuma Blitz je dost zrádnou hrou, protože vás nejprve naláká na fakt, že je v základu zdarma, ale když začnete hrát a propadnete ji, což není vůbec těžké díky návykové hratelnosti, může vás přijít pořádně draho. Pokud ale hledáte podobnou hru, která vás zabaví každý den na pár minut, nic dokupovat poté nemusíte a je Treasures of Montezuma Blitz jistě ideálním společníkem, kterého byste měli mít ve své konzoli.

Treasures of Montezuma Blitz

vita
Alawar Entertainment Inc, Alawar Entertainment Inc
Datum vydání hry:
10. 4. 2012
Žánr:
Puzzle
KARTA HRY
7/10

Komentáře