Toy Story 3 The Videogame

recenze  2
Martin Šmíd, 6. 8. 2010 11:29
Neumíme si představit, že by byl mezi vámi někdo, kdo by neznal animované filmy Toy Story, neboli Příběh hraček od Pixaru. Určitě moc dobře víte, o co se jedná. Nedávno vstoupil do kin třetí díl, který doprovodila i stejnojmenná hra. Jak hry podle filmů většinou dopadají, víme moc dobře a rozepisovat se o tom nemá příliš cenu. Přesto se vývojáři nechali před vydáním slyšet, že tentokrát vše dopadne úplně jinak a nás čeká hra, která jistě kvalitnímu filmu ostudu rozhodně neudělá. Nyní Toy Story 3 doputoval i do našich mechanik, takže se můžeme podívat, jestli vývojáři svoje slovo dodrželi.

Hodnotit hru, která je určená převážně mladším hráčům, je vždy obrovsky těžké. U Toy Story 3 to ale zase tak těžké nebylo, protože hra sama o sobě skrývá tolik lahůdek i pro staršího hráče, až vám půjde hlava kolem. Pojďme se nejprve podívat na hlavní příběhovou kampaň, tedy hlavní, asi to, co zapnete jako první. Příběhová část slepě nekopíruje film, ale jde si tak trochu vlastní cestou a jen se podíváme do spousty míst, které se objevily ve filmu. Tato místa jsou poté poslepována v jakémsi příběhovém pozadí, které ovšem je dosti jednoduché a dalo by se říci, že ani moc neobstálo v našem měřítku. Daleko zajímavější je ovšem hratelnost, která se opravdu povedla.

Během procházky jednotlivými úrovněmi se nebudete ani na chvilku nudit, protože každá úroveň představuje úplně jinou výzvu a nestalo se nám, že by se něco opakovalo. Na začátku hry usednete na hřebce, se kterým budete uhánět na slunečné pouště, abyste se poté podívali i do dětského pokoje, do věznice hraček a v neposlední řadě nebude chybět ani hra s Buzzem Rakeťákem, kterou můžete znát z druhého filmu. Zde musíme říci, že právě zmíněný level s Buzzem se nám líbil asi nejvíce a je škoda, že jich nebylo více. Jinak je většina levelů postavena i na kooperaci dvou postaviček, kdy jedna musí druhou někam vyhodit. Zvláště jedna z úrovní na konci je po stránce kooprace naprosto fantastická, za což mluví fakt, že jsme si ji dali několikrát dokola. Co se tak týče rozmanitosti herních levelů, nemáme téměř žádnou výhradu. Jen by jich mohlo být více. Vše ale jistě vynahradí fanouškům bonusy, které můžete během procházky levelem sbírat. Že jsou některé opravdu rafinovaně poschovávané, nemusíme jistě říkat. Určitě se nyní ptáte, jaké postavičky ve hře pro jednoho potkáme. Buzze Rakeťáka jsme už zmínili. Ten má jako specialitu svůj laser, kterým dokáže zničit nejednoho protivníka. Další na řadě je kovboj Woody, tedy asi hlavní postava všech tří filmů. Ten má jako specialitku svůj bič, kterým se dokáže přehoupnout přes propast jako Indiana Jones. Třetí ovladatelnou postavou je poté mladá kovbojka, která zase umí přeskakovat na malé plošinky nebo šipky, díky čemuž se dostane do míst, kam ostatní ne.

Nyní už bohužel budeme trošinku kritizovat. Asi největším problémem hry je dosti nepřesné ovládání, kdy si občas postavička doslova dělá, co chce. Pokud se prokoušete až do pokoje, který se začne potápět, určitě se vám orosí čelo tím, jak je hra najednou těžká a ani to ovládání vám situaci neulehčí. Několikrát se nám třeba stalo, že jsme chtěli provést dvojskok, ale postavička udělala jen jeden a spadla do bláta. Že to znamená smrt a opakování i delšího úseku hry je opravdu k zlosti. Co dále hře dělá opravdu medvědí službu, je občas kamerka, která je jakoby do počtu a někdy zabírá scénu opravdu z nemožného úhlu, aby vám celou situaci ještě ztížila. A to je prosím hra převážně pro děti.

Vývojáři moc dobře věděli, že samotná krátká kampaň asi hráče neuspokojí, tak do hry přidali režim pojmenovaný jako Toy Box. V něm si můžete vybrat, za jakou postavičku si ho zahrajete, přičemž se ocitnete na venkově, no venkově, v obrovském pokoji, kde postupně můžete měnit naprosto vše, co v něm naleznete. Přesto základním herním principem je plnění nejrůznějších úkolů, jako v GTA sérii, které vám zadávají obyvatelé vesničky. Úkoly jsou v tomto režimu také velmi různorodé. Jednou budete honit hospodářská zvířata, hledat určité osoby nebo házet dynamit na skálu, abyste vytesali hlavy svých oblíbených postav. Většina úkolů je sice na pár minut, ale budete se u nich rozhodně bavit, a pokud si nedáte pozor, určitě u nich strávíte i hodiny. Po dokončení jednotlivých úkolů Toy Box nekončí. Dále si totiž můžete vydělávat peníze, které poté použijete na nákup nových budov a dalších věcí. Navíc i Toy Box skrývá spoustu bonusů k odemčení, takže nehrozí, že Toy Story 3 odložíte po pár hodinách. Náš herní čas činil u hry nějakých 14 hodin, což je určitě slušná porce.

Vývojáři se snažili, aby grafická stránka se po kvalitě mohla vyrovnat s filmovou předlohou. Snaha určitě byla veliká a na hru se opravdu moc dobře kouká, přesto už jsme viděli i daleko hezčí plošinovky na našich konzolích, třeba Ratchet and Clank. Přesto musíme vývojáře za tuto část pochválit, protože se hra nezpomaluje ani v těch největších vřavách. Navíc se povedly i filmečky, kterým nechybí ani špetka humoru. Přesto by mohly být příště trošinku hladší, protože do čisté HD kvality mají hodně daleko. Co se týče hudebního doprovodu, tak ten je také povedený, přičemž většina soundtracku byla převzata z filmové předlohy. To už ostatně mluví za vše. Pochválit musíme i povedený dabing všech postav, který je opravdu na profesionální úrovni.

Musíme se přiznat, že u Toy Story 3 jsme se po většinu času opravdu bavili, ať už se jednalo o příběhové části, tak režimu Toy Box, který skrývá opravdu vydatnou porci zábavy. Přesto bychom hře vytkli možná až moc velkou strohost a krátkost právě příběhové kampaně, kterou jde dohrát za zhruba 4-5 hodin. Dalším neduhem je poté i ovládání, které občas udělá ze hry opravdové peklo a v neposlední řadě také neposlušná kamera. Pokud ale si na tyto chyby zvyknete, budete se dobře bavit. Sedmička je tak podle nás zasloužená.

Disney/Pixar Toy Story 3

ps3x360wiipspdsps2
Disney Interactive Studios, Avalanche Software / n-Space / Asobo Studio
Datum vydání hry:
16. 7. 2010
KARTA HRY
7/10

Komentáře