Tomb Raider Legends

recenze  2
Martin Šmíd, 24. 8. 2008 17:09
Tomb Raider je dnes zřejmě nejznámější sérií adventur. Najde se jen málo lidí, kteří by vůbec netušili, o čem hra je. Dokonce o hlavní hrdince Laře Croft ví i lidé, kteří se o hry nezajímají. Lara se stala fenoménem, který již dávno překročil břehy herního průmyslu. Po výbuchu s hrou Angel of Darkness byl původní tým Core Design rozpuštěn. Všichni tak čekali, kdo se Lary ujme a zda ji dokáže znovu vyhnat na vrchol popularity. Tím vyvoleným se stalo studio Crystal Dynamics, které se stane Lařiným domovem pro následující TR tituly.

Tomb Raider Legend začíná v době, kdy je Lara ještě malá a cestuje letadlem se svojí matkou přes Himaláje. Letadlo začne hořet a spadne, ale Lara i její matka přežijí. Nedlouho poté objeví prastarou jeskyni se zvláštními monolity. Ve chvilce nepozornosti je Lařina matka uvězněna uvnitř a už se nikdy nemůže vrátit. Děj hry samotné začíná ve chvíli, kdy se objeví podobné monolity v Bolívii. Lara tak vycítí šanci, jak se znovu shledat se svojí ztracenou matkou a zjistit, co se tehdy vlastně stalo. Hra tak začíná v Bolívii. Protože se jedná o prvního next-gen Tomb raidera, vývojáři zapracovali na grafice, pohybech hlavní hrdinky a fyzikálním modelu. Vše vypadá naprosto úžasně. Porostlá džungle jihoamerických pralesů plná rozbořených chrámů a kobek vrací Laru ke kořenům série. Kromě čtvrtého dílu Tomb Raidera se vždy každý odehrával v několika částech světa. Tento model přináší i Legend. Začínáme ve zmiňované Bolívii, abyste se poté podívali do Nepálu, kde Lara najde zničené letadlo, se kterým spadla. Podíváme se ovšem i do vědeckých laboratoří v Kazachstánu, kde budeme pronásledovat Lařinu kamarádku Amandu, o které si myslěla, že je mrtvá. Nesmím opomenout zmínit i návštěvu na společenském večírku v Tokiu, kde bude Lara skákat ze střechy na střechu. Největší nález nás ovšem čeká pod muzeem krále Artuše, kde se skrývá kromě odpovědí na nejrůznější otázky také velké nebezpečí. Každé prostředí je přitom designérsky nádherně zmáknuté a navozuje dokonalou autentičnost.

Jako v každém Tomb Raiderovi, i zde po většinu času skáčete, střílíte a občas vás překvapí i nějaký ten boss. To samozřejmě nechybí ani v Legendu. Už ale nemusíte Laru přesně směrovat, aby skočila na římsu před ní. Nyní je ovládání daleko uživatelsky příjemnější, takže stačí jen zmáčknout tlačítko skoku a Lara automaticky ihned vyskočí. Nepotřebuje tak žádný rozběh. Ovládání bych přirovnal k Prince of Persia, z kterého vývojáři očividně čerpali. Když už překonáte nějakou tu překážku, čeká vás souboj s nepřáteli. Mezi ty patří většinou vojáci nebo zvířata, jako jsou třeba panteři nebo psi. Protovníci bohužel moc inteligence nepobrali, a tak je jejich likvidace velmi jednoduchá. Můžete využívat buď u Lary již klasické dvě pistole, které mají neomezený počet nábojů, nebo další sekundární zbraň. Zbraně tak můžete mít u sebe pouze dvě. Co je také omezeno, je počet lékárniček. Ty můžete mít pouze tři, ale z nepřátel jich padá celkem dost, takže se nemusíte bát, že by vám došly. Dále do Lařiny výbavy patří baterka, která nahrazuje světlice (na ně přijde řeč jenom ve flashbacku), dalekohled a také headset, pomocí kterého může komunikovat s přítelem Zipem. Kromě procházky po svých Laru čeká i projížďka na motocyklu. Jeho ovládání je celkem jednoduché, a tak nečekejte žádnou reálnou jízdu. Jde vždy o arkádové pasáže, ve kterých z motorky střílíte po nepřátelích. Za každou dokončenou úroveň dostanete slušný počet Achievmentů, takže na zhruba 560 bodů by měl hru dohrát každý. Dostáváme se k největšímu nešvaru hry a tím je bohužel délka. Hru projdete s prstem v nose za 2-3 hodiny, což je na Tomb Raidera hodně málo. Ačkoliv jsou úrovně docela rozsáhlé, každá vám dá zabrat kolem půl hodiny.

Tomb Raider Legend je důstojné pokračování původní hry, které dokazuje, že Lara ještě rozhodně do hrobu nepatří. Pro fanoušky série jasná volba, pro ostatní dobrá akční hra s poněkud kratší herní dobou, ale možnou opakovatelností.

Tomb Raider: Legend

x360pspps2gcdreamcast
Eidos Interactive, Crystal Dynamics / Buzz Monkey / Human Soft
Datum vydání hry:
7. 4. 2006
Žánr:
Střílečka, Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře