The Thing

recenze  24
Ondřej Urbaník, 28. 5. 2011 14:00
Horor Věc se po několika letech dočkal i vlastní herní adaptace. Film přivedl na svět hluboce zmraženého návštěvníka z neznáme části galaxie, který se chtěl přijet podívat na naši krásnou planetku. Jenže při průchodu atmosférou došlo k poškození neidentifikovatelného létajícího objektu a náš malý kamarádek uvízl v ledě na pěkně dlouho. Teda do té doby, než si jej našli zvědaví Norové. A sranda může začít. Samotná hra nás zavede zpátky na Antarktidu, kde nás čeká litý boj s mimozemským organismem. Ten totiž stihl Antarktidu natolik zamořit, že nám nezbývá nic jiného, než se mu postarat o bezpečný odchod z našeho světa.

V roce 1982 se nám poprvé představil na stříbrném plátně hrůzostrašný horor Věc od režiséra Johna Carpentera. Horor nás zavedl do odlehlé americké výzkumné stanice zřízené na Antarktidě, kde skupinka vědců čelí velké mimozemské hrozbě. Film začne menším útokem dvou Norů na čtyřnohého mazlíčka. Útok však skončí neúspěchem a smrtí obou Norů, a proto se skupinka rozhodne vydat na jejich nedalekou základu zjistit, co je k tomu vedlo. Na místě ale zjistí, že všichni členové norské expedice jsou dávno mrtví. Důkladnějším průzkumem výzkumné stanice ještě zjistí, že se Norům podařilo najít v ledě hluboce zamrzlý mimozemský koráb, který ztroskotal na naší planetě před milióny lety. Ještě před odchodem poberou různé dokumentace a jedno znetvořené tělo. Jenže netuší, že ono tělo bylo infikováno mimo-zemským organismem, který replikuje hostitelovy buňky a nahrazuje se svými vlastními. Pracuje totiž natolik pilně, že je od originálu zcela k nepoznání a poté už jen chytře čeká na vhodnou příležitost na útok. A našim přátelům nezbývá nic jiného, než jej poslat zpátky odkud přišel. Ale jsou opravdu všichni tím, za koho se považují? Nebo už dávno postrádají lidství? To vám teda nezbývá nic jiného, než si film pustit a vychutnat si ho až do samého konce.

Videoherní The Thing nás zavede zpátky na Antarktidu několik let po událostech z filmu, kdy musíme jako velitel trojčlenné zásahové jednotky zjistit, co se tehdy stalo se členy vědecké instituce. Ze začátku jsme vysazeni helikoptérou do temné sněhové bouře poblíž zničené vědecké stanice. Zpočátku se naším nepřítel stává neúprosně ledová bouře, protože dlouhé otálení venku nás může stát holý život. No nedivte se, nacházíte se přece na Antarktidě, kde teploty sahají hluboko pod nulu. Polární stanice jakoby z oka vypadla té z filmu, opravdu jí nic nechybí. Ale ke vší smůle uvidíme pouze její shořelé pozůstatky, které zůstaly po ohromné explozi, která měla Věc zahubit. Jenže se ji jakýmsi zázrakem podařilo přežít a nám nezbývá nic jiného než se pustit do prohledávání samotného komplexu a zjistit, co se nepovedlo. Polární stanice není jedinou věcí, kterou může ve hře najít jako odkaz z filmu. A to teď nemluvím o samotné Věci, která se tu nachází v hojném počtu. Ale další, na co můžeme ve hře narazit, je starý známý krevní test, který prokáže, zda-li jsme ještě člověkem nebo něčím jiným. A taky nás čeká jedno velké překvapení, protože ve hře se objeví i sám Kurt Russell v podaní McReadyho, jediného člena výzkumné stanice, který přežil střet s Věcí.

Tentokrát se Věc ukáže v celé své kráse, což znamená, že už nebude čekat na vhodnou chvílí, aby se sama ukázala. Pravděpodobně ji už nebavilo dlouho čekat, a proto podnikla drastické kroky pro rozšíření své populace. Těšit se teda můžete na její filmové verze, ale i na zcela nové exempláře. Ale Věc nepředstavuje jediného nepřítele, na kterého ve hře narazíte. Potom, co se neznámá korporace dověděla o existenci mimozemského organismu a jeho schopnostech, rozhodla se vyslat na Antarktidu zásahovou jednotku, která má Věc chytit k vědeckým účelům, no spíše k vojenským účelům. A rozhodně nemá v úmyslu nechat někoho naživu, kdo by se snažil zmařit jejich pokus o získání živého vzorku Věci. I když vojáci nepředstavují takovou hrozbu jako Věc, na rozdíl od ní spoléhají na svůj výcvik a vybavení. Ale nebojte se, že by váš arzenál na ně nestačil. K dispozici je vcelku slušný arzenál zbraní, sice nikterak široký ale zato účelný. Nabídka zbraní obsahuje řadu palných zbraní jako pistol, samopal, brokovnici nebo sniperku, dále nechybí 3 druhy granátů společně s granátometem a v neposlední řadě zbraň určená převážně na grilování Věcí plamenomet. Sice nabídka není nijak široká, ale zato bohatě vystačí na boj s Věcí.

Hratelnost ještě zpříjemňuje fakt, že po celou dobu hraní nejste většinou nikdy sami. K hlavnímu hrdinovi se můžou přidat až 4 zdejší příslušníci ozbrojených sil nebo potulní civilisti, kteří v boji o holý život budou určitě vědět jak zacházet se zbraněmi, které jim z dobré vůle dáte. Narazit zde můžete na vojáka, medika nebo inženýra. Jak už jde vyvodit z názvu, každý jednotlivec se specializuje na něco jiného. Vojáka netřeba dlouze představovat, umí senzačně zacházet s palnými zbraněmi, jen tak se z něčeho nesloží a rozkazy plní jedna báseň. Dalším na seznamu je medik, který nesmí chybět v žádném týmu, který chce přežít krvavý střet s Věcí. Tím, že lečí utrpěná zranění, značně šetří životně důležité lékárničky, kterých se ve hře dočkáte opravdu zřídka. Ale jeho velkou nevýhodou je, že nemá moc silnou povahu. A proto moc nedoporučuji, abyste mu ukazovali zohavené lidské pozůstatky, protože by se z toho mohl totiž rychle složit. A poslední, kdo může doplnit tým, je inženýr. Specializuje se převážně na opravdu poškozených elektrických zařízení a otevírání zamčených dveří. Samo-zřejmě i vy dokážete opravovat poškozené přístroje ale ne v takovém rozsahu jako zmíněný inženýr. Ale to, co ho dělá ještě důležitějším, je fakt, že během hry se nemůžete nijak zdoko-nalovat v opravování, a proto se vždycky vyplatí mít dobrého inženýra po ruce. Ale stejně jako medik i on má slabší žaludek a taky toho moc nevydrží.

Důležitou roli ve hře hraje důvěra, kterou si nelze snadno koupit. A tedy pokud chcete, aby každý člen týmu plnil, to co mu přikážete, je proto taky nutné, aby vám důvěřoval. Jak vám kdo důvěřuje, jde vidět na ukazateli důvěry, který se nachází hned vedle ukazatele zdraví. A podle toho, jak se ukazatel zbarví, poznáte, jak moc vám věří. Když ukazatel má zelenou barvu, lze od něj očekávat plnou podporu v boji a poslouchání rozkazů bez zbytečných řečí. Pokud se zbarví do oranžova, začíná hodně pochybovat o vaši důvěryhodnosti a rozkazy plní, jak se mu zlíbí. A v momentě, kdy se ukazatel zbarví do červena, veškerá důvěra zmizne. V tomto momentě nemáte moc možností, jak důvěru získat zpátky. Daný člen vás totiž začne považovat za nepřítele, kterého musí okamžitě zlikvidovat. A vám nezbude nic jiného než se o něj postarat dřív, než to udělá sám. Ale nezoufejte, důvěru si lze totiž navýšit různými stimuly, aby nedošlo k zbytečnému krveprolití. Navýšit ji tedy můžete, když členovi doplníte munici, popřípadě se vzdáte některé své zbraně, protože by jinak neměl čím ten chudák střílet, nebo ho ošetříte, když není po ruce žádný medik.

Grafické zpracování hry se velmi vyvedlo i v tom ohledu, že se hra odehrává v nehostinných končinách Antarktidy. Zatímco nehostinné prostředí toho moc k vidění nenabízí, protože jej takřka neustálé zmítá neúprosná ledová bouře, a viditelnost je tedy nulová. Zato však vnitřní interiéry budov překypují smyslem i pro ten nejmenší detail. Vskutku vydařením prvkem se stala hra se světly a stíny, která atmosféru ještě více podněcuje, protože nikdy nevíte, co na vás může z rohu vyskočit. A co se týče zvukové stránky, tak zde neočekávejte žádný filmový soundtrack, ale i tak to neznamená, že hudba nijak nepodporuje atmosféru spíše naopak. Hudba se stupňuje vždy v momentě, kdy má něco vyskočit nebo když už něco vyskočilo. Ale nejenom hudba dotvořuje atmosféru, ale taktéž realistické zvuky, které v dobře ozvučené místnosti dělají divy. Ať už se jedná o zvuk tlukotu srdce nebo řev samotné Věci, která právě okusila plnou dávku z plamenometu, všechno ještě více nahušťuje atmosféru.

The Thing je velice povedeným kouskem, který by se dal považovat za přímé pokračování filmu. Sice neoplývá takovou hutnou atmosférou jako ve filmu, ale svým promyšleným příběhem tento menší nedostatek zastiňuje. Nelze než doporučit všem jedincům se silnými nervy.

The Thing

ps2xbox
Black Label Games / VU Games, Computer Artworks
Datum vydání hry:
20. 9. 2002
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře