The Sorrowvirus: A Faceless Short Story

recenze  4
Martin Pilous, 5. 5. 2022 19:30
Občas se k nám dostanou herní kousky, které nemají žádnou výraznější propagaci a ani o nich nenajdete zmínky na tradičních herních webech. Jedním z těchto příkladů je i hra The Sorrowvirus: A Faceless Short Story. Ta se prezentuje jako hororová adventura, která se nás pokusí vystrašit na každém kroku, ale daří se jí to?

Recenzovaná verze: PlayStation 5

Hra nemá úplně pozitivní nádech, což už dávají tušit screenshoty, které naleznete kolem mého textu. Hlavním hrdinou je Wyatt Heyll, který je sužován mnoha různými nemocemi a jeho stav je při nejlepším dosti bídný. Prognózy jsou jasné. Čeká ho nevyhnutelná smrt. Ale moment, není náhodou už po smrtí? U The Sorrowvirus si můžete být jistí, že vás poněkud znejistí, co se vyprávění týče.

Onen Sorrowvirus je jakési sérum, které Wyatttovi podávají jeho rodiče, neboť se s ním odmítají rozloučit. Díky tomu je jeho duše uvězněna a držena v jakémsi Očistci. Bohužel pro Wyatta je to hotové peklo na Zemi. Je to místo, kde by člověk světlo jen místy pohledal a tento podivný svět je zoufalé, nebezpečné místo plné tragédií a hrůz. Bude to právě děj, který vás u obrazovky bude držet a stupňovat zájem o to, jak to celé skončí. Byť je třeba podotknout, že hlavní hrdina je bohužel dost nevýrazný, nudný, a tak nějak je vám trochu jedno, co se s ním na konci vlastně stane.

Ačkoliv si Wyattovi rodiče mohou gratulovat a nadšeně doufat, že brzy najdou lék, který by mu pomohl, tak on neskutečně trpí. Je to dáno podivnými výjevy, které jej trápí na jeho cestě Očistcem. Jde o všudypřítomné panenky, které se poněkud podobají těm, jaké můžete najít na jednom odporném místě v Resident Evil Village.

Panenky tu působí jako průvodci, ale zároveň mají z Wyatta srandu a vysmívají se mu, což by bylo ještě snesitelné, pokud by nevypadaly tak otřesně a nesnažily se jej vylekat. Popravdě na co jsem se těšil nejvíc, tak to byly ony slíbené lekačky a hororové zážitky, které si ze hry odnesu. Jenže to vše vyšlo na prázdno. Sliby naplněny nebyly. Jediná solidní lekačka je hned na samém začátku hry a tu jsem při své smůle prokouknul tím, že jsem se otáčel pomalu a zahlédl kousek panenky. To mi na horor přijde poměrně málo.

Atmosféra je přitom zpočátku až hmatatelná. Podivné výjevy v kombinaci s odporným prostředím a všudypřítomnými panenkami, které občas nepříjemně proběhnou kolem. Super! Jenže během pár minut se to naprosto vytratí a společně s atmosférou se záhy vytratila i hratelnost. Ve hře totiž v podstatě jen chodíte a interagujete s předměty. Sem tam jste přeneseni jinam a pokračujete stále to samé a samé dokola.

Autoři si řekli, že bude určitě skvělé hru okořenit také různými hádankami. Ty spočívají v tom, že musíte například najít 3 panenky a rozsvítit svíčky. V další místnosti je nutné najít jen 2 panenky a rozsvítit o něco více svíček. Následující lokace už má 3 místnosti, 3 panenky a pořadí svíček je specifické, nicméně ho vidíte hned za nimi. Tak asi takto vypadá náplň celé hry. Zaskočilo mě, že toho titul nenabízí více a pozdější fáze, kdy se vyhýbáte variacím na zombíky nejsou žádným velkým zpestřením. Jedinou útěchu tak nabízí dokumenty a zvukové záznamy, které můžete v průběhu hry nalézt.

Atmosféře u hororů většinou napomáhá nepříjemná hudba a zvuky. Bohužel hudební doprovod se příšerně opakuje a zvukové efekty jsou mnohdy až tristní. Příkladem budiž situace, kdy kolem vidíte proběhnout panenku, ale téměř ji neslyšíte. Záhy se však ozve zlověstný dupot, ale kolem dokola není nikde nikdo. Pokud toto měl být záměr, což nepředpokládám, tak se to autorům šeredně nepovedlo.

Co však můžu pochválit, tak je grafická stránka, která je u menšího titulu tohoto typu poměrně chvályhodná. Horší je to pak občas s frameratem. Místy se stává, že se někam rychleji podíváte nebo směřujete rychleji jedním směrem a dochází k mírným záškubům. Nejde sice o nic drastického, ale je to trochu nepříjemné při hraní. To by však mohl zalepit dobře mířený update.

The Sorrowvirus mohl být zajímavý horor, který by nás značně polekal, a odnesli bychom si skutečný atmosférický zážitek. Namísto toho se vám budou zdát ony 4 hodiny na dohrání doslova nekonečné. To rozhodně není dobrá vizitka, neboť v rámci gameplaye toho titul nabízí tak zoufale málo, že jej možná ani nedokončíte. Kdo má rád jednoduché adventury se zajímavým příběhem a netradičním prostředím, tak si přijde na své. Rozhodně by ale měl vyčkat na opravu frameratu a nižší pořizovací cenu.

The Sorrowvirus: A Faceless Short Story

ps4xonenswps5xsx
EastAsiaSoft, Watchmaker
Datum vydání hry:
26. 4. 2022
Žánr:
Puzzle, Adventura, Indie
KARTA HRY
5/10

Komentáře