The Sims 3

recenze  8
Martin Šmíd, 23. 11. 2010 23:45
The Sims je na PC velkým fenoménem. Když EA tuto hru v roce 2000 poprvé vydala, asi nečekala, že z ní stane takový hit a prodá se několik milionů kusů. Za dobu existence vznikla spousta nejrůznějších datadisků a dva regulérní nové díly. The Sims během let přičichl i na konzole, přičemž se vždy jednalo o celkem povedený port, který rozhodně neurazil. Po vydání třetího dílu The Sims na PC jsme se ptali, jestli nám EA připraví i konzolovou verzi. Té jsme se nakonec po měsících čekání dočkali, takže se na ní můžeme podívat.

Už po zapnutí konzolové verze The Sims 3 zjistíte, že je vše při starém a pokud jste hráli PC verzi, tak zde budete jako doma. Menším rozdílem jen je, že úvodní město není zpracované ve 3D, ale jen ve 2D, přičemž je rozděleno na jednotlivé lokace. To sebou nese celkem nepříjemný fakt v podobě nahrávání jednotlivých lokací. Jinak si ale celkem rychle zvyknete. Jako první, na co se asi vrhnete, bude vytvoření svého virtuálního simíka, se kterým budete prožívat nejedno každodenní dobrodružství. Musíme říci, že editor je ve třetím dílu opravdu hodně propracovaný, takže si budete moci vytvořit simíka dle svých nejbláznivějších představ. Opravdu tu máte tisíce nejrůznějších nastavení, nad kterým budete s úžasem zírat. Ovládání samotného editoru je navíc i na konzoli velmi jednoduché a neměli jsme s ním žádný problém. Po vytvoření simíka přichází to hlavní. Nákup pozemku nebo domu, a puštění se do samotného hraní.

Po skoku do hry přichází starání se o simíka, aby si poklidně žil ten svůj bezstarostný život. Musíte mu tak dávat jíst, dávat ho na záchod nebo i spát. Rovněž se budete muset starat o to, aby se nenudil, takže nějaká ta televize určitě přijde vhod. K týdenním povinnostem poté pochopitelně patří i chození do práce. Zde máte bohatou nabídku míst. Můžete se stát policistou, záchranářem, nebo dělat nějakou tu manuálnější práci. Pokud budete chtít vydělávat co nejvíce peněz, budete se muset starat i o rozvíjení svých dovedností a schopností. Honba za povýšením v práci je tak také nedílnou součástí života jednotlivých simíků. Tedy, pokud nechcete být na mizině. Kromě životně důležitých povinností si budete muset získávat i přízeň ostatních a hledat nové kamarády, případně si vyhlédnout nějakou tu budoucí manželku. Hledání partnerky v Sims 3 trošinku připomíná seriál Himym. Jak tedy můžete z předchozích řádků pochopit, nic zásadního se v konzolové verzi nezměnilo. To je určitě dobře, protože proč měnit koncept, na který jsou zvyklí miliony hráčů po celém světě.

Starání se o simíka je jedna věc, ale hra má ještě čistě stavitelskou část, ve které si stavíte svůj vysnění domov a poté do něj dokupujete nové a nové věci za tvrdě vydřené peníze. Tento herní režim nabízí opravdu neskutečně hodně předmětů a možností, přičemž můžeme říci, že to co si vysníte, tak zde si můžete postavit. Máte tu desítky nejrůznějších tapet na zdi, dlaždiček nebo tisíce předmětů, které snad ani nemůžete v jednom životě všechny využít. Nebo spíše, na které snad ani není možné našetřit. Do jednotlivých částí hry se dostáváte velmi jednoduše. Stačí stisknout SELECT a vybrat. V tomto odstavečku musíme zmínit, že Sims 3 na konzolích obsahuje i sdílení objektů mezi hráči, čímž budete získávat další a další předměty. Navíc zde nechybí ani klasický obchod. Nyní sice trošinku prázdnější, ale už brzy se určitě dočkáte nových objektů a dalších novinek.

Nyní se už dostáváme k tomu, na co asi všichni čekáte. Jak se asi ten The Sims 3 na konzolích ovládá, řeknete si. My můžeme prozradit, že v rámci možností je ovládání dobré, ale pokud máte možnost volby mezi PC verzí a konzolovou, tak jděte radši do té na PC. Vývojáři se opravdu hodně snažili, ale ovládání podobné hry Dualshockem je pořád značně zdlouhavé a občas i matoucí. Místo šipky myši zde máte jakýsi zelený kurzor, který ne vždy je přesně vycentrován do středu obrazovky. Tímto kurzorem ovládáte samotného simíka a udáváte příkazy, co má přesně udělat. Trošinku matoucí může být i kamera, kterou si sice můžete analogama točit, ale ne vždy se vám povede nastavit správný úhel. S kamerou jsme tak občas pořádně zápasili, což je u hry jako The Sims docela zásadní problém. Jinak ale musíme říci, že namapování tlačítek není vůbec zlé a pokud se budete trochu snažit, tak si na něj po pár hodinách hry zvyknete.

Co se týče grafické stránky hry, tak ta je trošinku horší, jak u PC originálu. Na to, jak jsou jednotlivé lokace v konzolové verzi malé, tak by mohly obsahovat více detailů. Každopádně musíme být vděční především za fakt, že se nám hra po většinu testování neškubala a my si ji mohli naplno užívat. Co nám jen trošinku vadilo a po nějakém tom čase i frustrovalo, byly dlouhé nahrávací obrazovky jednotlivých lokací. Ani bychom nechtěli vidět, jak by byly dlouhé, kdyby hra nechtěla na PS3 nainstalovat zhruba 5GB. To hudební stránka je poté příjemná a skvěle se ke hře hodí. Zvláště některé melodie člověka pohladí po duši. Pokud sérii The Sims alespoň koutkem oka sledujete, tak určitě víte, že obsahuje svůj vlastní jazyk, simštinu. Ta nechybí ani u konzolové verze.

Hráč klasických konzolových her možná mávne nad The Sims 3 rukou a pousměje se. On ale není tou cílovkou, pro kterou je hra směřována. EA se snaží s The Sims 3 oslovit hlavně dospívající dívky, maminy od rodin a ty, kteří už mají střílení plné zuby a chtějí zkusit něco klidnějšího. Ve světě se to EA s konzolovou verzí The Sims 3 asi i povede, ale v České republice má hra zabouchnuté dveře a k tomu zamčené na několik zámků. Určitě se nyní ptáte, proč. Hlavním důvodem je pouze anglická lokalizace. Cílovka EA totiž povětšinu anglicky moc neumí a díky tomu by se ve hře naprosto ztratila nebo byla na počátku ztracena. Abyste si totiž Sims 3 maximálně užili, potřebujete se naučit hodně věcí (nechybí opravdu obsáhlý tutoriál), což na začátku může být opravdu hodně velký problém. Pokud ale anglicky umíte a je The Sims 3 vaším snem, rozhodně kupte. Litovat nebudete. Minimálně několik následujících let.

The Sims 3 na konzole je velmi povedenou hrou, které nechybí nic z PC originálu. Pokud překousnete fakt, že si budete muset zvykat na ne příliš komfortní ovládání, tak se budete skvěle bavit. Troufáme si tvrdit, že dále bude EA hru obohacovat o další zajímavé prvky, takže i budoucnost bude zřejmě zajištěna.

The Sims 3

ps3x360wiids3ds
Electronic Arts, The Sims Studio / EA Games
Datum vydání hry:
29. 10. 2010
Žánr:
RPG, Simulátor, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře