The Nioh Collection

recenze  17
Martin Šmíd, 5. 2. 2021 16:00
Protože se studio Tema Ninja v posledních letech zaměřovalo čistě na značku Nioh, nepřekvapilo nedávné oznámení, že třetí díl v současnosti nemá v plánu a chce se v budoucnu zaměřit na nové projekty. Třetí díl sice vyloučen úplně není, ale pokud někdy vznikne, bude to až za několik let. Než ovšem vývojáři sérii Nioh opustí, rozhodli se kromě PC verze druhého dílu připravit i remastery obou dílů pro novou next-gen konzoli PlayStation 5, které sami nazývají jakýmisi ultimátními a hlavně finálními verzemi. Ty jsou určeny nejen pro ty největší fanoušky, kteří se k oběma dílům neustále vracejí a mají v nich nahrané stovky hodin, a chtějí si je zahrát v lepší kvalitě, ale hlavně nové hráče. Navíc remastery zaručí, že obě parádní hry budou aktuální i pro následující roky.

Recenzovaná verze: PlayStation 5

Pokud čtete Konzolistu pravidelně, tak určitě víte, že jsem hrám Nioh naprosto propadl a nahrál jsem v nich stovky hodin. Mohl jsem proto přinést nejen recenze na základní hry, ale také veškerá jednotlivá rozšíření, která přinášela nové příběhy, mise, herní režimy i vysoké obtížnosti s tím nejlepším možným lootem. V tomto testu by bylo proto určitě zbytečné se k hrám vracet, stejně tak se vracet k rozšířením. Proto bude lepší, když vás v tomto odstavci odkážu na jednotlivé recenze, v nichž se dozvíte vše podstatné. Dalo by se říci, že první Nioh bylo pro studio Team Ninja velkou trefou do černého a proto jsem neměl problém mu udělit pěknou devítku udělit pěknou devítku . Povedená ovšem byla i následná rozšíření Nioh: DLC - Dragon of the North , Nioh - DLC Defiant Honor a Nioh - DLC Bloodshed’s End . S druhým dílem se vývojáři nesnažili o revoluci, ale vylepšili základní koncept a nabídli před zhruba rokem další porci výborné akční zábavy . v měsících po vydání jsme se pak dočkali tří povedených rozšíření - Nioh 2 - DLC The Tengu's Disciple , Nioh 2 - DLC Darkness in the Capital a Nioh 2 - DLC The First Samurai . 

Vím, že je tu na webu hodně fanoušků série Nioh, a ty určitě zajímá, jak je to s bezplatnými upgrady. Bohužel musím říci, že bezplatně upgradovat lze pouze druhý díl Nioh včetně jeho tří rozšíření. První díl tuto možnost nenabízí, což je opravdu obrovská škoda a toto rozhodnutí Sony ani vývojářů z Team Ninja moc popravdě nechápu, zvláště když neudělali v remasteru zase tolik velkých změn. Pokud si tedy chcete zahrát na PlayStationu 5 i první díl se všemi vylepšeními, musíte si ho znovu koupit za plnou cenu. Jestli jste zatím žádnou Nioh hru nehráli, určitě doporučuji sáhnout po kompletní edici The Nioh Collection, která obsahuje oba dva díly a veškerá rozšíření. Ta se vyplatí i vzhledem ke své ceně. 2119 Kč na PlayStation Store je sice pořád docela dost, ale pokud byste oba díly kupovali jednotlivě v remasteru, zaplatíte za jeden 1599 Kč. Když tak nad tím přemýšlím, jde o docela vysokou cenu vzhledem k tomu, že druhý díl nabízí bezplatný upgrade z PlayStation 4 verze, která byla i se Season passem několikrát v akci za pár stovek. To by bylo na začátek k tomu, jak se k remasterům dostat.

Nyní už ale k daleko příjemnější části, a to té, jak vůbec remastery dopadly. Jako první se podívám na vizuální stránku, která určitě zajímá nejvíce hráčů. Vývojáři už dříve avizovali, že oba dva díly Nioh na konzoli PlayStation 5 budou mít rovnou tři režimy zobrazení. Protože mám relativně velkou televizi, hned jsem vyzkoušel režim slibující rozlišení 4K při 60fps. A musím říci, že na něm obě hry neskutečně prokoukly oproti původní PlayStation 4 verzi v 60fps. Obraz je najednou daleko ostřejší, vyhlazenější, čistější a dokonce i plynulejší, protože framerate ani trochu nepadá. V tomto módu je opravdu radost obě hry hrát, a spolu s výborným ozvučení, k němuž se ještě dostanu, je to opravdu parádní zážitek. Jen tedy musíte počítat s tím, že vývojáři v tomto režimu zobrazení jen zvedli rozlišení a stabilizovali framerate. Pokud byl v původních verzích nějaký objekt nebo textura v nízkém rozlišení, je i zde. Nejvíce jsou tyto nedostatky patrné u prvního dílu, který je už starší. Jsem ale přesvědčen, že je vývojářům ve výsledku rádi odpustíte.

Pokud máte velkou televizi, je 4K režim rozhodně ten nejlepší, v němž hry Nioh hrát. Kromě něj vývojáři připravili i 120Hz režim, který jsem si rovněž vyzkoušel a ocenil v něm hlavně ještě větší plynulost během soubojů s protivníky. Na druhou stranu hry v něm běží jen v rozlišení 1080p, což na velké televizi zase tak dobře nevypadá. Hrát s lepším frameratem tu ovšem je a věřím, že své fanoušky si najde. Třeba ty, kteří hrají na monitoru. A ty by mohl zajímat i třetí režim zobrazení, který je nastaven jako výchozí. V něm hra běží v rozlišení 1080p při 60fps, přičemž si v něm vývojáři pohráli s texturami, přidali více detailů i prodloužili dohled. Dalo by se říci, že jde o jakýsi filmový režim, který ocení hlavně hráči, kteří nechtějí 4K rozlišení, ale co nejvíce detailů. Své opodstatnění má a věřím, že si ho mnozí oblíbí. Já se ale raději vrátil po vyzkoušení všech režimů k rozlišení 4K a 60fps.

Než se dostanu dále, tak zmíním jeden bug, na který jsem během přepínání režimů zobrazení narazil. Když jsem přepnul na třetí nabízený režim, abych ho vyzkoušel, začal jsem mít artefakty. Nejprve jsem si myslel, že jde o chybu režimu zobrazení, do něhož jsem přepnul, ale nepomohl ani návrat k předchozímu. Jediné, co pomohlo, byl kompletní restart hry. Ano, díky rychlému načítání to není zase tak velký problém, ale určitě to moc nepotěší.

Oba dva díly Nioh v remasteru pro konzoli PlayStation 5 nejsou jen hezčí a plynulejší, ale nabízení i plnou podporu pro Tempest 3D audio, díky němuž je hraní s kvalitními sluchátky je opravdu skvělý zážitek. Ozvučení doznalo opravdu velký posun k lepšímu. A vtažení do hry určitě pomáhá i podpora DualSense gamepadu. Haptická odezva krásně podkresluje dění na obrazovce, ať už budete skluzem rozbíjet předměty, případně sekat do nepřátel či prostředí. Adaptivní spouště jsou pak využity pro střelbu z pušky, ale hlavně z luku, u něhož cítíte natahování tětivy i následný výstřel. S haptickou odezvou a spouštěmi si vývojáři pěkně pohráli a určitě jde o jedno z jejich kvalitnějších využití, jaké jsem doposud ve hrách viděl.

Největší předností konzole PlayStation 5 je rychlý SSD disk. Zpětně kompatibilní hry ho tolik nevyužívají, a tak u nich není rozdíl v načítání tak velký, jak by člověk čekal. Když se pro něj ovšem hra přímo optimalizuje, dosáhne se přímo skvělých výsledků, díky nimž jsou načítací obrazovky téměř minulostí. Viděli jsme to u remaku Demon's Souls nebo akce Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, no a nyní to vidíme i u obou dílů Nioh. Načtení úrovně trvá necelé dvě vteřiny, takže ani nedojde nikdy na načítací obrazovku s tipy a pěkným artworkem. Jen někdy, když je na obrazovce nějaké povídání k úrovni a ději, tak se zobrazí a musíte ji odkliknout. Rychlé nahrávání navíc pocítíte i po každé smrtí, protože se objevíte u posledního záchytného bodu prakticky okamžitě a můžete své zaváhání rychle napravit. Rychlé nahrávání je po vylepšené vizuální stránce určitě tou nejviditelnější a nejpříjemnější novinkou.

Oba dva díly Nioh staví na získávání čím dál lepšího vybavení, jak se prosekáváte vyššími a vyššími obtížnostmi. Vytváření setů a dobré vyladění postavy je klíček k úspěchu, což zabere desítky hodin grindění. I proto potěší, že je možné u obou her přenést uloženou pozici a pokračovat tam, kde jste přestali. Jen tedy musíte vždy zapnout PlayStation 4 verzi, uložit pozici do cloudu skrze nastavení a následně ji importovat do PlayStation 5 verze. Ano, trochu krkolomnější řešení, ale lepší než žádné. A vlastně to člověk dělá jen jednou.

Konzole PlayStation 5 bude ještě nějaký ten čas nedostatkovým zbožím. Vývojáři si toho určitě byli vědomi, a proto přichystali podporu pro cross-play. Pokud tedy budete hrát remaster na PlayStationu 5, můžete pomáhat kamarádům či náhodným hráčům, kteří hrají na konzoli PlayStation 4. Z mého testování mohu říci, že cross-play funguje bez větších problémů, vyzkoušel jsem ho s několika hráči s PlayStation 4 verzí. Připojování i spojování bylo rychlé, a vlastně ani nebylo poznat, že bych hrál na jiné platformě.

Oba dva díly Nioh jsou parádními akčními hrami, které si nyní díky remasterům pro PlayStation 5 můžete zahrát v lepší vizuální kvalitě, téměř bez nahrávacích obrazovek a hlavně s posledním updatem i veškerým dodatečným obsahem. O kvalitní zábavu na několik desítek, spíše stovek hodin, je tak díky tomu postaráno, a pokud jste ještě žádnou Nioh hru nehráli, Playstation 5 kolekci jednoznačně doporučuji. Jediné, s čím mám trochu problém, tak je skutečnost, že vývojáři nenabízejí bezplatný upgrade u prvního dílu, který je tak nutné zakoupit znovu za plnou cenu. Když už je tato možnost nabízena u druhého dílu, nevidím důvod, proč by nemohla být nabízena i u prvního. Pokud je ale toto rozloučení studia Team Ninja se značkou Nioh, lepší už být nemohlo. 


The Nioh Collection

ps4ps5
Sony Interactive Entertainment, Team Ninja
Datum vydání hry:
5. 2. 2021
Žánr:
RPG, Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře