The Lego Movie Videogame

recenze  15
Martin Šmíd, 13. 2. 2014 13:30
Když byl oznámen LEGO film, asi nikoho Warner Bros tímto nepřekvapil. LEGO už nejsou jen kostičky, ale i videohry nebo hračky, takže další rozšiřování je zcela logické. Spíše byla otázka, jak film nakonec dopadne. Nyní už víme, že dopadl skvěle, už na sebe i vydělal, takže tu máme zaděláno na úspěšnou filmovou sérii, kterou bude Warner Bros dojit, jen co to půjde. S filmem doputovala na pulty obchodů i hra, o níž jsme měli tak trochu obavy. Hry podle filmů většinou moc dobré nejsou, zvláště pokud musejí být dokončeny na den premiéry. Několik výjimek se ale v minulosti našlo, a k nim se nyní přidá i LEGO Movie.

Recenzovaná verze: PlayStation 4
Obrázky u recenze byly zachyceny pomocí SHARE tlačítka

LEGO Movie je třeba jako v minulém roce vydané LEGO City: Undercover jednou z mála LEGO her, která nemá za sebou slavnou licenci jako berličku, o kterou by se mohlo opřít, ale snaží se vybudovat vlastní svět. Samozřejmě, má k tomu jednoho důležitého pomocníka, a to film, který se v těchto dnech dostal do kin, a i dost z něho vychází. Možná i proto je lepší, když si nejprve zajdete do kina, abyste nepřišli o nějaké to překvapení. Každopádně hlavním hrdinou je i ve hře speciální figurka Emmet, která má zachránit svět, ale samozřejmě sám moc nezmůže, takže se na něj začnou hned od začátku nabalovat další pomocníci. Příběh jako takový asi moc nepřekvapí, ale nejde mu upřít to, že má dobrý spád, je zábavný a sem tam si vývojáři pomáhají i záběry přímo z filmu, které v jeho vyprávění pomáhají. S podáním příběhu jsem určitě spokojen, pořád je to ta LEGO hra, u které se budete mezi hraním smát, ať už díky legračním scénkám, filmečkům, tak z hlášek hlavních protagonistů.

Pokud se podíváme na hratelnost, vývojáři zde moc věcí nezměnili, používají pořád stejný základ, který ale i po letech funguje na výbornou, takže není důvod něco měnit. Během hraní se budete přesouvat mezi několika hlavními lokacemi, abyste z nich mohli vstoupit do patnácti jednotlivých kapitol, takže co se týče počtu, je jich stejný počet, jako v nedávno vydaném LEGO Marvelu. Jednotlivé kapitoly se skládají z klasického řešení puzzlů, ale i soubojů s nepřáteli, takže klasika, jen mi často přišlo, že od minula je vše takové rychlejší, hektičtější, takže nemáte ani chvilku na oddechnutí. Tak trochu filmovému tempu, které se musí líbit naprosto každému, jistě dopomáhá fakt, že jednotlivé kapitoly jsou spíše menší, tak na dvacet nebo třicet minut, a také fakt, že obsahují jednodušší hádanky, které možná někomu budou vadit, ale na druhou stranu mnohé potěší. Přímo skvělý mi přišel design jednotlivých kapitol, navíc jednotlivé úrovně jsou hodně rozmanité, jednou budete pobíhat na divokém západě v Placatkové rokli, ale podíváte se i do Cihloburgu, zaplavete si mezi žraloky nebo navštívíte Zemi oblačné kukačky, a to samozřejmě není vše. Na level design i rozmanitost nemám jediné špatné slovo.

Ačkoliv se hra skládá z řešení hádanek, moc se neopakuje, pořád nabízí něco nového, abyste mohli využívat postavy, které si postupně odemykáte. Třeba Emmet umí zacházet dobře se sbíječkou, ženské postavy dále doskočí, během hraní se objeví i neohrožený Batman a další hrdinové z DC univerza nebo hasič, který je nutný k hašení požárů. Postav je několik desítek, ukáže se třeba i Gandalf z Pána Prstenů, některé si odemknete za dohrání jednotlivých kapitol, další je třeba zakoupit za nasbírané kostičky případně odemknout jiným způsobem. Čímž se tedy dostávám k tomu, že ani po dohrání hlavní kampaně, která vystačí na zhruba osm hodin (asi 20%), hra rozhodně nekončí. Pořád se můžete do hry vracet ve free režimu, procházet jednotlivé kapitoly i hlavní místa znovu s jinými postavami, a vysbírávat plánky nebo zlaté cihličky, případně pomáhat obyvatelům skrze menší úkoly. Jen tedy musím dodat, že vedlejších aktivit je sice tady dost, ale ve srovnání s LEGO Marvel je tady obsah chudší, ale to je dáno i rozlohou jednotlivých základen, které jsou spíše menší.

Základ tedy zůstal nezměněn, ale vývojáři si byli dobře vědomi toho, že bez nějakých těch novinek to nejde. Zatímco v takovém LEGO Marvelu každou kapitolu ukončoval nějaký boss, zde na tyto velké protivníky nenarazíte, až na výjimky samozřejmě. Většinou jsou závěry levelů naplněny nějakou speciální částí, třeba honičkou na dálnici, střílení pronásledujících kovbojů a tak dále. Tyto části jsou hodně zábavné, a vždy jsem je bral jako odměnu za předchozí vykonanou práci. Protože je hlavní hrdina stavitelem, během hraní musíte sbírat speciální plánky, podle kterých následně ve speciální minihře jednotlivé objekty stavíte. V těchto minihrách je škoda, že vývojáři nedávají možnost sestavit celý objekt kostičku po kostičce, ale spíše jen trénují reflex hráče. Potěšila ale minihra během hackování terminálů, která je taková LEGO obdoba Pac-mana. LEGO Movie má i několik dalších docela zábavných miniher, které rozhodně hraní oživují, a určitě si je budete užívat.

I když je LEGO Marvel hodně zábavnou hrou, má bohužel i několik mušek, které nejde přehlédnout, a vadí o to více, když se už nacházely i v předchozích LEGO hrách. Třeba kamera občas zabírá scénu z ne úplně ideálního úhlu, přičemž ji nejde moc nastavit. Také určitě nepotěší klasické zasekávání postav, dvakrát se mi dokonce postava šprajcla za překážkou tak, že už jsem nevyskočil, takže musel následovat restart od posledního uloženého bodu. Také je občas problém v umělé inteligenci doprovodných postav, které slouží spíše jako křoví, než jako aktivní jednotka. I proto je lepší hrát hru s kamarádem, který pomůže o hodně více. Jako v předchozích LEGO hrách, i zde vývojáři vsázejí čistě na offline režim, takže online podpora kooperace stále chybí. Připojování druhého hráče v offline režimu je ale klasicky rychlé, stačí připojit druhý ovladač.

Teprve nedávno jsme tu měli hru LEGO Marvel, takže jsem neočekával, že by LEGO Movie bylo nějakým velkým skokem, co se vizuálního zpracování týče. Možná i proto jsem byl nakonec mile překvapen, protože vývojáři zvláště na next-gen konzolích engine značně vylepšili, má spoustu nových efektů, vše je takové vyhlazenější, učesanější, jen těžko si představit, že by šlo něco udělat výrazně lépe. Občas už jsem si i myslel, že se dívám na nějaký ten film od Pixaru, čemuž jistě i pomohl fakt, že vše bylo nyní vytvořeno z digitálních kostiček LEGO. Lokace jsou nádherně detailní, to samé platí o postavách, a všemu jistě pomáhá kolikrát velmi dobré osvětlení, zvláště ve venkovních lokacích. Skvělou informací určitě je, že jsem během hraní nezaznamenal žádný problém technického charakteru, padání hry nebo klesající framerate zde nenajdete, takže je vidět, že si na odladění dali vývojáři hodně záležet, za což jistě musím přičíst plusové body. Chválit musím i u hudebního doprovodu, mající několik povedených skladeb, dobré je i ozvučení včetně dabingu, o který se postaraly hollywoodské hvězdy. Po audiovizuální stránce nemá LEGO Movie chybu.

I když tu jsou LEGO hry s námi poměrně dlouho, vždy dokážou vývojáři do každého nového dílu přidat několik zajímavých novinek, které základní koncept obohatí. Výjimkou není ani LEGO Movie, které se dobře hraje, má nádhernou prezentaci, přičemž nepotěší jenom všechny fanoušky výborné filmové předlohy, ale naprosto všechny. Jen je škoda, že se vývojáři stále nevypořádali s neposlušnou kamerou a zasekáváním postav o objekty. Tyto neduhy trápí LEGO hry dlouho, a určitě je na čase, aby byly odstraněny. Snad příště.

LEGO Movie Videogame

ps4ps3x360vita3dswiiuxone
Warner Bros. Interactive Entertainment, TT Games
Datum vydání hry:
9. 2. 2014
KARTA HRY
8/10

Komentáře