Herní série - The Legend of Zelda

special  6
Martin Šmíd, 21. 6. 2011 21:30
Série The Legend of Zelda je považována za legendu a bez ní bychom si jen těžko dokázali představit konzoli od Nintenda. Fanoušci Linka a princezny Zeldy se v těchto dnech dočkali skvělé hry The Legend of Zelda: Ocarina of Time pro Nintendo 3DS a koncem roku dočkají i The Legend of Zelda: Skyward Sword pro Nintendo Wii. Dneska nám společnost Conquest zaslala pěknou historii této série skrze tiskovou zprávu, kterou si určitě pro sebe nenecháme a pěkně vám ji servírujeme.

Od okamžiku, kdy hráči poprvé začali prozkoumávat mýtické království Hyrule, uplynulo již 25 let. Herní série The Legend of Zelda přišla na svět jako nápad, dnes nejslavnějšího herního vývojáře Nintenda, Shigeru Miyamota, a časem se z ní stala bezpochyby nejznámější dobrodružná hra, jakou kdy svět viděl. Ke dnešnímu dni se prodalo již 62 milionů her pod značkou The Legend of Zelda, která nyní prošla další proměnou, když debutuje na handheldu Nintendo 3DS ve 3D zpracování. The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D se v Evropě začala prodávat minulý pátek.

Název The Legend of Zelda je odvozen od protagonistky her, princezny Zeldy. Na tu má spadeno zlý černokněžník Ganondorf, který doufá, že s pomocí Zeldy získá absolutní kontrolu nad silami Triforce. Při každém dalším Ganondorfově pokusu, se ale vždy objeví tichý mladík Link, jenž tyto plány vždy překazí. V každém díle série The Legend of Zelda tak musí statečný jinoch vyslyšet volání o pomoc, stát se legendárním hrdinou a zachránit království.

Za 25 let existence série se od dílu k dílu mění příběh i postavy. Některá témata se ale táhnou celou sérií: hrdina bývá oděn v zeleném oblečení, v rukou třímá legendární meč Master Sword, jímž vyhání zlo z království Hyrule a na konci vždy zachrání princeznu Zeldu.

Hra The Legend of Zelda: Ocarina of Time, je považována za jednu z nejlepších her nejen v rámci série The Legend of Zelda, ale v celé videoherní historii. Původně vyšla v Evropě v roce 1998 pro konzoli Nintendo 64 a dočkala se uznání za inovativní akci prostoupenou hratelnost, jež byla kombinována s poutavým příběhem a nezapomenutelné postavy.

Titul The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D přichází s dalšími vylepšeními původního originálu, která plně využívají možností Nintenda 3DS. Další život této nesmrtelné klasice vdechuje například nové grafické zpracování obohacené o trojrozměrnou hloubku zobrazení nebo nové ovládací schéma, které vychází z možností Nintenda 3DS. Ať už budete hrát poprvé nebo do království Hyrule cestujete pravidelně, propracovaná hratelnost titulu The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D nabízí nové magické dobrodružství pro každého.

ČASOVÝ VÝVOJ HER V SÉRII THE LEGEND OF ZELDA

The Legend of Zelda –1987 (Nintendo Entertainment System)
Princ Temnoty Ganon zajal princeznu Zeldu, kterou miluje celé království Hyrule. Dříve než byla chycena, stihla Zelda rozbít magický artefakt Triforce of Wisdom a jeho osm kousků rozmístit po celém království. Hrdina Link slibuje, že kousky znovu získá a zachrání princeznu Zeldu.

Zelda II - The Adventure of Link – 1988 (Nintendo Entertainment System)
Záhadný čaroděj nakazil princeznu Zeldu, která tak upadla do věčného spánku. Link zjišťuje, že se kouzelník ukryl v prastarých ruinách Velkého Paláce, které navíc zabezpečil magickou bariérou. Tu může Link prorazit pouze v případě, že získá části magického krystalu, které jsou ukryty na místech po celém království Hyrule. Link se tohoto úkolu nezalekne a zlého čaroděje úspěšně poráží.

The Legend of Zelda: A Link to the Past – 1992 (Super Nintendo Entertainment System)
Vládu nad královstvím Hyrule získal zlý černokněžník Agahnim. Svou moc a sílu navíc použil k tomu, aby vysvobodil Ganona, jenž byl uvězněn v Temném Světě. Po záchraně Zeldy z Agahnimovy moci osvobozuje i zbytek Sedmi Panen, následovníků Sedmi Mudrců, což byla skupina, která před dávnými časy uvěznila Ganona.

The Legend of Zelda: Link’s Awakening – 1993 (Game Boy)
Během plavby po moři se Link beznadějně ztratí a ztroskotá u břehů ostrova Koholint. Během svého pobytu na ostrově pomáhá Link mnoha zdejším obyvatelům při obnově osmi Nástrojů Sirén a probuzení Větrné Ryby.

The Legend of Zelda: Ocarina of Time – 1998 (Nintendo 64)
Mladík Link byl obelstěn Ganondorfem, králem zlodějů Gerudo. Díky Linkovi získává Gerudo přístup do oblasti Sacred Realm, kde se dostal k síle Triforce, a získal tak dost síly k tomu, aby zotročil celou zemi. Link musí používat magickou okarínu nejen pro cestování napříč královstvím Hyrule, ale i pro cesty v čase, aby zemi opět osvobodil od Ganondorfa.

The Legend of Zelda: Majora’s Mask – 2000 (Nintendo 64)
Hra je zasazena nějaký čas za události v The Legend of Zelda: Ocarina of Time. Link se objevuje v zemi Termina, která je akutně ohrožena počínáním Skull Kida, jenž je posedlý temnou silou relikvie zvané Majora's Mask. Ten uvrhl celou zemi do zkázy. Link má pouze 72 hodin, aby toto řádění zastavil, takže bude muset opět cestovat časem, dokud se mu nepodaří zemi zachránit.

The Legend of Zelda: Oracle of Ages – 2001 (Game Boy Color)
S využitím legendární síly Triforce cestuje Link do vzdálené země Labrynna. Veran, Čarodějka Stínů, vyvinula plán, jak změnit minulost Labrynny, aby tak mohla její duše vládnout v současnosti. Lstí a podvodem získá Veran sílu Naryu a cestuje v čase 400 let zpátky. Současnost v Labrynně se na základě Veraniných činů okamžitě dramaticky změní. Ale dříve než Čarodějka Stínů může dokončit svůj temný plán, použije Link magickou Harfu, která mu umožní cestovat v čase a získat osm Esencí Času, s jejichž pomocí opět jednou zachrání svět před zkázou.

The Legend of Zelda: Oracle of Seasons –2001 (Game Boy Color)
Poté, co je magicky přenesen do rozlehlého světa zvaného Holodrum, je Link svědkem, jak po moci toužící generál Onox vyvolá mocnou bouři a unese krásnou tanečnici a věštkyni Din. Onox využije schopností Din, aby uvrhl přírodní síly do chaosu, takže je na Linkovi, aby v zemi opět nastolil mír. Po získání osmi Esencí Přírody může dát sílu stromu Maku, a tak vrátit přírodu a roční období zase do normálního stavu.

The Legend of Zelda: A Link to the Past – Four Swords – 2003 (Game Boy Advance SP)
Zlý čaroděj Agahnim získal vládu nad královstvím Hyrule a použil svou moc k osvobození Ganona z vězení v Temném Světě. Poté, co Link zachránil princeznu Zeldu z Agahnimovy moci, probudil i následovníky Sedmi Mudrců a porazil Ganona. Ve Four Swords získává Link sílu meče Four Sword, jenž mimo jiné umí svého majitele rozdělit na čtyři identické klony. Čtyři Linkové tak spojují síly, aby osvobodili princeznu Zeldu ze spárů zlovolného čaroděje větru Vaatiho.

The Legend of Zelda: The Wind Waker – 2003 (Nintendo GameCube)
Emoce mladíka Linka vzplanou okamžitě poté, co uvidí, jak jeho sestru unáší obrovský pták. Vydává se tedy na epickou cestu, aby svou sestru našel, a při tom přijde na kloub velké záhadě a naučí se řídit svou plachetnici mezi ostrovy. Zachránit svět před zkázou může Link pouze v případě, že si osvojí využívání síly větru.

The Legend of Zelda: The Minish Cap- 2004 (Game Boy Advance)
Čaroděj větru Vaati se dostal ze svého uvěznění v prastarém mystickém meči, který byl nyní rozbit. A ihned začíná královstvím Hyrule šířit zkázu. Jedinou možností, jak Vaatiho zastavit, je dát znovu dohromady meč a znovu v něm Vaatiho uvěznit. Ale znalosti, jak meč znovu opravit, mají pouze malí lidé, zvaní Minish, kteří žijí v zemi, neviditelné dospělýma očima. Úkolu prozkoumat svět Minish se tak ujímá mladík Link, jenž při tom využívá i možností magického klobouku.

The Legend of Zelda: Four Swords Adventures- 2005 – (Nintendo GameCube)
Linkovo poslední dobrodružství začíná v okamžiku, kdy čaroděj větru Vaati začíná opět dělat potíže poté, co byl před dlouhou dobou s pomocí magického meče Four Sword uvězněn. Když záhadně zmizí princezna Zelda, je Link lstí zatažen k tomu, že Vaatiho ze vězení osvobodí. Nyní musí využít síly meče, aby se opět mohl rozdělit do čtyř klonů a znovu Vaatiho uvěznit.

The Legend of Zelda: Twilight Princess- 2006– (Wii / Nintendo GameCube)
Linkův jednoduchý život pasáčka ovcí se rázem obrátí naruby, když jsou uneseny děti z vesnice a země je uvržena do temnoty. V paralelním království je navíc Link přeměněn ve vlka, a tak se musí naučit používat své nové schopnosti a osvobodit království Hyrule i princeznu Zeldu z nadvlády stínů. Hra vyšla pro konzole Nintendo GameCube a Wii, přičemž Wii verze využívá pohybové ovládání prostřednictvím inovativního ovladače Wii Remote. To umožňuje hráčům používat pro ovládání realistické pohyby, díky čemuž se cítí jako součást hry více než kdykoliv předtím.

The Legend of Zelda: Phantom Hourglass – 2007 – (Nintendo DS)
Děj se odehrává pár měsíců po událostech ve hře The Legend of Zelda: The Wind Waker a sleduje příběh Linka, který hledá ztracenou Tetru. Díky záhadnému artefaktu zvanému Phantom Hourglass může Link cestovat hluboko do nebezpečných kobek, aniž by se zranil. Tato hra opět přinesla revoluci v ovládání série Zelda, protože se ovládala kompletně prostřednictvím dotykového displeje handheldu Nintendo DS.

The Legend of Zelda: Spirit Tracks – 2009 – (Nintendo DS)
The Legend of Zelda: Spirit Tracks se odehrává 100 let po událostech ze hry The Legend of Zelda: Phantom Hourglass. Link se zde postaví zlému Chancelloru Coleovi, který unesl princeznu Zeldu, aby oživil pradávného Krále Démonů. Link se učí u železnice, a tak nasedne na svůj vlak a vydává se obnovit mizející koleje, aby zabránil oživení Krále Démonů.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Conquest - http://www.cqe.cz/ .

The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D

3ds
Nintendo, Nintendo
Datum vydání hry:
17. 6. 2011
Žánr:
Plošinovka, Puzzle, RPG, Adventura
KARTA HRY
10/10

Komentáře