The Gunk

recenze  31
Martin Šmíd, 18. 12. 2021 19:45
Vývojáři ze studia Image & Form Games si udělali mezi hráči skvělé jméno výbornými hrami ze série SteamWorld Dig, které si získaly obrovskou oblibu na všech platformách, na nichž se objevily. I proto zaujalo v minulém roce oznámení, že se tito talentovaní vývojáři pustili do vývoje ambicióznější 3D akční adventury The Gunk, na níž si Microsoft zajistil exkluzivitu, takže bude dostupná pouze pro PC a konzole Xbox One a Xbox Series X/S, navíc od prvního dne na předplatné službě Xbox Game Pass. Hra byla oznámena sice před rokem a půl, ale dlouho jsme o ní neměli žádné kloudné informace. Vše se začalo trochu měnit až v posledních dnech, kdy už do vydání moc času nezbývalo. I proto jsem vlastně ani moc nevěděl, co od hry čekat, ale protože mám rád práci studia Image & Form Games, těšil jsem se závěrem letošního roku na minimálně zajímavé a zábavné dobrodružství. Po dohrání mám ale trochu smíšené pocity. V něčem hra dokázala rozhodně uspokojit, ale bohužel má i řadu nedostatků, které nejde přehlížet. Více v mé recenzi.

Recenzovaná verze: Xbox Series X/S

Hra The Gunk se odehrává v předalekém vesmíru na zdánlivě mrtvé planetě, která hned na začátku naláká k přistání dva průzkumníky – Rani a Beck. Ti zde hledají energii, kterou detekovali při průletu vesmírem, s níž by mohli splatit svůj velký dluh, najít palivo a zároveň si vydělat a začít zcela nový, o dost lepší život bez chudoby a neustálého trápení. Netuší ovšem, že planeta, na níž přistáli, sice vypadá na první pohled mrtvě, hlavně kvůli všudypřítomné záhadné látce Gunk, ale pod níž se ukrývá nádherné místo plné zeleně, které bylo kdysi domovem zaniklé civilizace. Příběh hry není zrovna nějak objevný a ani ve výsledku tak zajímavý, jak bych očekával. Velkou hnací silou hry jsou ovšem bez debat její hlavní dvě protagonistky, které mezi sebou nemají zrovna nejideálnější vztah a na řadu věcí mají dosti rozdílné názory. Během hraní jsem se rád dozvídal více informací o jejich minulosti a zároveň sledoval, jak se jejich vztah dále posouvá a vyvíjí. Hlavní hrdinky Rani a Beck jsou dobře napsané, vedou mezi sebou kolikrát vypjaté a chytře napsané dialogy, a jsou opravdu hlavními hvězdami hry The Gunk.

The Gunk je akční adventura ze třetí osoby, v níž hlavní hrdinka Rani prozkoumává planetu pokrytou látkou Gunk, kterou dokáže postupně pomocí své čistící rukavice Pumpkin se sací vlastností odstraňovat. A tím jak planetu čistí, ta ožívá, začne hýřit barvami a odrývat svoji bohatou faunu a vůbec život, ale zároveň i cestičky dál. Samotná umírající planeta má pěkný design. Mimozemský svět s řadou pěkných lokací a krásnými scenériemi dokáže zaujmout a přímo láká k prozkoumávání, a to i díky té správné atmosféře.

Průzkumu je ale bohužel ve výsledku velmi, ale opravdu velmi málo, protože The Gunk je hodně lineární dobrodružství, v němž vývojáři ani na moment nedovolí hráči odbočit z jasně vytyčené cesty, která je složena jen z menších plácků nebo úzkých tunelů. Je to obrovská škoda, o to více, když hlavní hrdinka hned na začátku získá skener, aby mohla oskenovat místní faunu nebo památky, a dozvědět se něco více o samotné planetě i její historii. Tato mechanika je ale nakonec dost upozaděna. Mohou za to určitě hodně lineární úrovně, ale hlavně skutečnost, že v nich ve výsledku ani není co objevovat a skenovat. Pár desek s nápisy, několik druhů rostlin, a to je vlastně vše, co lze skenovat. Skener je tak ve výsledku naprosto zbytečný.

Největší problém hry The Gunk vidím ovšem v nedostatečně rozmanité hratelnosti. Hra má totiž pouze jednu hlavní mechaniku, a to odstraňováni Gunku z okolí. Na začátku je to zábava a dobře se dívá na to, když odstraní hlavní hrdinka ohavně vypadající látku a celý svět najednou ožije a začne hýřit barvami. Postupně jde ale o dost repetetivní dřinu, která není moc zábavná, takže se hlavní kouzlo vytrácí, zvláště když hratelnost nedokážou vývojáři oživit něčím novým a zajímavým.

Ano, sem tam se sice objeví hádanka, ale veškeré tyto situace jsou po celou dobu naprosto stejné. Stačí vyčistit místnost, sebrat semínko rostliny a hodit ho do bazénku, z něhož vyroste květina, po níž jde vyskákat. Případně je nutné sebrat vybuchující bublinu a tu hodit na Gunk, čímž se odstraní. A takto je to po celou dobu hraní. Je pravda, že sem tam odstraňování Gunku je trochu ztíženo přítomností dotěrných protivníků, ale ti nepředstavují žádný problém, navíc takových střetů je minimum. Spočítal bych je na prstech obou rukou. Je vážně škoda, že vývojáři nedokázali přijít s něčím zajímavějším a hra postrádá rozmanitost, ale i kvůli své neskutečné jednoduchosti i jakoukoliv výzvu.

Vývojáři se snažili hratelnost oživit alespoň menšími RPG prvky. Jak totiž prozkoumáváte prostředí, je možné sbírat různý materiál na vylepšování rukavice v základním táboře, do něhož je možné se vracet skrze speciální cestovní body. K mému překvapení jsou ovšem většina vylepšení k ničemu. Hodí se jen možnost střílet, a to jen proto, abyste mohli otevírat dveře, ale jinak o trochu rychlejší běh, větší výdrž nebo možnost se léčit, když seberete materiál, není něco zásadního, co by mělo velký vliv na hratelnost. Ve výsledku je tak vylepšování jen hodně zbytečnou vrstvou, kterou lze naprosto ignorovat.

The Gunk není dlouhou adventurou, což značí i přítomnost malého počtu achievementů. Pokud se do hraní ponoříte, není problém celé dobrodružství dokončit za nějaké čtyři, maximálně pět hodin. Vzhledem k tomu, že hra je dostupná v rámci předplatného Xbox Game Pass, nevidím tento čas jako problém, zvláště když přihlédnu ke skutečnosti, že nemá nějak zvlášť rozmanitou a propracovanější hratelnost. Znovuhratelnost moc velký není, protože na první průchod uvidíte naprosto vše, co hra nabízí, pokud tedy nebudete chtít vysbírat všechny achievementy.

Hra The Gunk má pěkné stylizované vizuální zpracování, které pohání osvědčený Unreal Engine 4. Od první chvilky se mi hra po grafické stránce líbila, hlavně na konzoli Xbox Series X vypadá ve 4K rozlišení vážně dobře, ať už jde o prostředí, nasvícení nebo různé pěkné efekty, doprovázející vždy přeměnu vyčištěných lokací. K vizuální stránce opravdu nemám námitek, zvláště uvážím, že za hrou stojí stále malé studio. S frameratem je to ale už o něco horší. Na Xbox Series X hra jede solidně a má jen pár míst, kdy je možné si všimnou pokles. To na Series S jsou poklesy docela časté, hlavně při čištění Gunku, dokonce se mi sem tam stalo, že hra běžela tak pomalu, že nešla ani pořádně ovládat. Na optimalizaci se budou muset vývojáři ještě podívat, protože jim moc dobrou vizitku nedělá. Za co je ovšem mohu pochválit, je dobré ozvučení, kvalitní soundtrack a líbivý soundtrack, který sice obsahuje jen pár skladeb, ale všechny vytváří tu správou atmosféru při prozkoumávání mimozemské planety.

The Gunk je ve výsledku fajn dobrodružná adventura, která neurazí, ale na druhou stranu ani nějak extra nenadchne a po dohrání na ní hodně rychle zapomenete. Hlavní duo má potřebné charisma a zaujme i planeta s dobrým designem, ale zklame málo rozmanitá a ne tolik vypilovaná hratelnost, jednoduché hádanky a vlastně i chybějící jakákoliv výzva, protože umřít je tu prakticky nemožné. Pokud máte Xbox Game Pass, za vyzkoušení hra The Gunk určitě stojí, pár hodin dokáže solidně zabavit, ale více než lehce nadprůměrnou záležitost od ní čekat nemůžete.  

The Gunk

xonexsx
Image & Form Games, Image & Form Games
Datum vydání hry:
16. 12. 2021
Žánr:
Adventura
KARTA HRY
6/10

Komentáře