Tetris Effect

recenze  39
Martin Šmíd, 4. 12. 2018 13:40
Letošní rok byl pro fanoušky virtuální reality na konzoli PlayStation 4 více než zdařilý. Už začátkem roku se dočkali výborné plošinovky Moss, kterou později doplnila řada dalších kvalitních her, mezi nimiž vynikala hlavně multiplayerová akce Firewall Zero Hour a plošinovka Astro Bot Rescue Mission. Nedávno pak vyšla logická hra Tetris Effect, která od oznámení působila tak nějak všelijak a popravdě ji moc hráčů nevěřilo. Nakonec ale mohu říci, že se jedná o velké překvapení a další důvod si PlayStation VR pořídit. Více ale níže v mé recenzi.

Recenzovaná verze: PlayStation VR

Pokud je na světě nějaká hra, kterou zná naprosto každý bez rozdílu věku, je to rozhodně Tetris, kterou roku 1984 vymyslel ruský vývojář Alexej Pažitnov. Tato logická hra, v níž musíte správně skládat objekty a následně tak mazat řádky, si získala neskutečnou oblibu a i tolik let od prvního vydání neustále dostává nové a nové verze, které hrají miliony hráčů. Není divu, protože ačkoliv se na první pohled může zdát, že jde o docela jednoduchou hříčku, opak je pravdou. Tato velmi komplexní a propracovaná záležitost vyžaduje, abyste mysleli několik tahů dopředu a zároveň měli velmi dobré reflexy. I proto si získala takovou oblibu a je neustále vyhledávána.

Letos v létě bylo oznámeno, že se chystá zpracování Tetris Effect pro PlayStation VR, na němž pracuje Tetsuya Mizuguchi, tvůrce originálních her Child of Eden nebo Rez. Svěřit oblíbenou licenci tomuto vývojáři a jeho týmu se rozhodně vyplatilo, protože je vidět, že i dnes se dá vytvořit něco zajímavého a svěžího, ačkoliv je to založeno na přes třicet let starém konceptu, který se vlastně vůbec nezměnil. A vlastně proč, když to ani není třeba. Tetris Effect je v základu pořád ona skvělá logická hra, která je obohacena o speciální ukazatel, po jehož naplnění si můžete úroveň zastavit. V tu chvíli můžete chvilku skládat kostičky bez strachu, že by šly rychle dolů a vy tak nestíhali, což v těžkých situacích dokáže hodně pomoci. Hratelnost tedy standardní, ale jak následně zjistíte, je obohacena o jeden velmi důležitý prvek, o němž se hned zmíním.

Základním stavebním kamenem hry Tetris Effect je určitě Kampaň o několika obtížnostech, která vám zabere zhruba tři hodiny. V ní budete plnit rozmanité úrovně s krásnými dynamickými pozadími, parádními efekty, podmanivou hudbou a krásnými zvuky, o které se ostatně staráte ve velké míře i vy. Jak totiž likvidujete jednotlivé řádky, objevují se zvuky, které krásně hrají do rytmu, což Tetris docela dost obohacuje o nový prvek, který má vliv i na hratelnost a požitek z ní. Vrcholem je dle mého mořská úroveň, v níž se nejprve ocitáte v hlubinách a slyšíte kolem sebe prapodivné zvuky, aby vás následně ozářilo slunce a vy se vynořili nad hladinu. Tady když vždy zlikvidujete řádek, vyskočí delfíni, což působí až neuvěřitelně. Najednou si uvědomíte, že takový zážitek je možné dosáhnout jen díky virtuální realitě, která Tetrisu dodala nový dech a posunula na zcela novou úroveň. Najednou do sebe krásně zapadne návyková hratelnost s vizuálními i prostorovými zvukovými efekty. Kdo by to kdy řekl.

Kampaň je jen jedna část balíčku, protože vývojáři si následně přichystali ještě další módy, do nichž se můžete pustit, a popravdě jsou tím hlavním, proč se do hry následně vracet. Můžete si dát klasický maraton a pokusit se nahrát co nejlepší výsledek, případně se v časovém limitu pokusit zneškodnit co nejvíce infikovaných kostek. Jsou tu ale i úrovně s puzzly a dalšími výzvami, přičemž chvilku potrvá, než se je naučíte zvládnout. Podobných módů je tu několik, přičemž neustále se v nich můžete zlepšovat a překonávat, abyste třeba dosáhli i na platinovou trofej. To je usnadněno díky preciznímu ovládání, které nezlobí a umožňuje rychle skládat jednotlivé objekty a provádět různá komba. 

Zatím jsem se věnoval pouze verzi pro PlayStation VR, která je samozřejmě tou hlavní a nejlepší. Takové vtažení do virtuálního světa jsem zažil jen u několika málo her a nepředpokládal jsem, že se to dostaví zrovna u Tetrisu. Každopádně hra má i 2D režim pro hráče, kteří nemají VR headset, ale je nutné počítat s tím, že hra při něm ztratí prakticky veškeré své kouzlo a stane se z ní jen další Tetris, pravda, s pěkným vizuálem, podmanivým hudebním doprovodem a rytmickou hratelností. Jen virtuální realita dodá hře jedinečnou atmosféru a onen další rozměr, díky němuž není problém u hry strávit několik skvělých večerů. I proto pak nemám prakticky problém s cenou, která je stanovena na 1199,-Kč. Tetris Effect má velké produkční hodnoty a nabízí i docela dost obsahu, od příběhového režimu po další módy.

Tetris Effect je ohromující logická záležitost a dost možná nejlepší zpracování této světově známé hry od originální verze, která tu je s námi už přes tři desítky let. Hratelnost je parádní a díky možnosti ponoření do virtuální reality se najednou ocitnete ve světě nejrůznějších efektů a jedinečných zvuků, z něhož se nebudete chtít vrátit. Z Tetris Effect se vyklubal další obrovský hit, který by si majitelé PlayStation VR neměli nechat ujít. 

Tetris Effect

ps4psvr
Enhance Games, Resonair, Monstars
Datum vydání hry:
9. 11. 2018
Žánr:
Hudební, Puzzle, Arkáda
KARTA HRY
10/10

Komentáře