Test Pac-Man: Desková hra

special  1
Martin Pilous, 11. 5. 2022 13:45
Pac-Man je videoherním hrdinou, jehož znají i zarytí odpůrci videoher, neboť právě tato žlutá roztomilá kulička v nich vyvolává averzi vůči násilnostem, které se ve hrách dějí. Vždyť požírá duchy! Právě to mu vyneslo obrovskou popularitu. Není tedy divu, že i po více než 30 letech stále vznikají nové hry a adaptace. Třeba ta v podobě deskové hry. No a právě na tu nejnovější se dnes podíváme. Autor: Martin Pilous

Pac-Man pochází z Japonska. Zrodil se v roce 1980 a zprvu se mu říkalo Puck-Man. Teprve ve chvíli, kdy expandoval na americký trh, tak se název rychle změnil na Pac-Mana. Princip hry znají téměř všichni. V jednotlivých levelech je třeba vysbírat veškeré tečky v co nejkratším čase. Jenže bez potíží by to nebyla taková sranda, a tak jsou tu čtyři typy duchů, kteří se snaží Pac-Mana dostat. Díky ovocným produktům je však tento žluťák schopen pozřít i duchy, což mění dynamiku daného levelu.

Pac-Man už se jako desková hra objevil dokonce několikrát, ale šlo o poměrně chabé pokusy a zmínky o nich najdete spíše jen na internetu než ve vlastnictví někoho z přátel. Výrazná změna ve kvalitě ovšem přichází díky nakladatelství Blackfire, které nejnovější hru s žlutým roztomilým hrdinou počeštilo a vydává ji na našem trhu. Jak uvidíte na přiložených fotografiích, tak se podařilo vcelku věrně převést původní předlohu do osobité deskové hry.

V první řadě si popišme balení. Krabice je v ideální velikosti, kdy ji ještě snadno sbalíte na cesty. V krabici je složená herní deska, která je na pěti samostatných dílech. Poté jsou tu karty duchů, kostky pro pohyb Pac-Mana, několik druhů žetonů, bodovací bloček a samozřejmě figurky hlavních aktérů. Pac-Man a čtyři duchové (Blinky – Stín, Pinky – Rychlík, Inky – Stydlín a Clyde – Prcek).

Hra je celkově pro 2 až 5 hráčů. Pac-Manem může být vždy jen jeden a zbytek hráčů ovládá duchy, takže jde svým způsobem o asymetrickou multiplayerovou záležitost. Pac-Man má běžně pouze jeden život, takže pokud zemře, tak se spočítají nasbírané žluté kolíčky a role hráčů se prohodí. Duchové pochopitelně usilují o to, aby Pac-Mana co nejdříve zabili, pardon, eliminovali. I v případě, že hrají pouze dva hráči, tak se hry účastní všechny figurky. Druhý hráč totiž ovládá všechny duchy.

Jakmile se všichni vystřídají v roli Pac-Mana, tak hra končí a sečtou se ukořistěné kolíčky. Hráč s největším počtem z nich vítězí. Pokud se na herním plánu podaří vysbírat celý jeden ze čtyř sektorů, tak je to za 800 bodů navíc. Při celkovém sesbírání je tak bonus až 3200 bodů. Popravdě se to zatím nikomu z nás nepodařilo dokončit. Mnohdy hraní za Pac-Mana totiž skončilo už velmi brzy. Jako alternativa k počítání je v pravidlech možnost počítat každý kolíček za 40 bodů, čímž se dosáhne vyššího realismu vůči digitální předloze.

Pac-Man se pohybuje díky kostkám, a to o celkový počet teček, které padnou. Žluťák se navíc může pohybovat libovolně. Může například jet dopředu, dozadu nebo do stran a směr může měnit kdykoliv během svého tahu. Pohyb duchů je pak řízen počtem teček na vytažených kartách. Duchové se mohou vydat jakýmkoliv směrem, ale nemohou se oproti Pac-Manovi vracet nebo měnit směr. Zkrátka jak jednou vyrazí, tak mohou jen vpřed a nemohou přes sebe.

Povětšinou u deskových her chválím zpracování figurek a nejinak tomu je i u Pac-Mana. Musím uznat, že se autorům podařilo skvěle zpracovat jak oblíbeného požírače, tak i jednotlivé duchy. Navíc Pac-Man je určen k posunu tak, že jakmile přejdete přes kolíček, tak jej zatlačíte do herní desky. Tím pádem víte, jaké později započítat. Žluťák je navíc zvukově vybaven, takže při každém přejetí kolíčku se spustí legendární „Waka Waka“ – ne ta od Shakiry. Oceňuji, že už v Pac-Manovi jsou vloženy tři baterie v základu, díky nimž vydává charakteristický zvuk.

Do teď je všechno super, ale je tu určitá výtka, kterou si nemohu odpustit. Jsou to právě již zmíněné kolíčky. Dost špatně se vyndávají z desky a zejména poté, co jsou do ní zatlačeny. Mnohdy tak musíte herní plán rozebrat a po vyndání těchto součástí jej teprve složit zpět. Je to škoda, ale chápu, že zbylé komponenty byly vyrobeny s ohledem na cenu. Dokážu si ale představit, že pokud hru hrají pouze děti, tak v extrému budou schopné hru násilím poničit.

Pac-Man: Desková hra je ale i přes jednu drobnou výtku zkrátka super. Jde o výbornou zábavu nejen pro děti, ale pro celou rodinu. Hra je velmi svižná, dá se u ní i strategicky taktizovat (byť s rezervou) a skvělé zpracování může nejednoho hráče nostalgicky přenést do doby herních automatů. A takhle přátelé, takhle se to dělá! Pokud bych měl udělit nějaké číslo, dal bych Pac-manovi klidně pěknou devítku. 

Komentáře