Velký test deskových her

special  17
Martin Pilous, 6. 1. 2022 20:25
V minulém roce jsme vám přinesli testy deskových a karetních her na motiv oblíbených videoherních značek PlayStationu - God of War a Bloodborne. Protože tyto články zaznamenaly solidní ohlas mezi vámi, našimi čtenáři, rozhodl jsem se připravit ještě tento speciál na téma deskových her. V něm se podívám na ty nejlepší hry, které jsem si mohl v posledních měsících vyzkoušet, a které by neměl minout žádný fanoušek videoher, ať už mají něco společného s jejich tématikou či nikoliv. Vybrat by si měl z nich naprosto každý. Autor: Martin Pilous

Děsnej Krvák

Tak tohle je naprostá pecka pro fanoušky pořádných slasherů. Děsnej Krvák zaujme už svým balením, které je skutečně masivní a dává o sobě vědět už dopředu. Během hraní je pak jasné, proč tomu tak je. Základem a řekněme středobodem hry je velká chata, kam si banda studentů přijela v poklidu zapařit. A jak už to u hororů bývá, tak tahle parta bude velmi chutným soustem pro nestvůrné rodiny zombií, vlkodlaků, mimozemšťanů, upírů, mumií a dalších. Tady ovšem nastává obrovský twist. Zatímco ve většině podobných her bychom dostali na starost právě vyděšené studenty, tak v Děsným Krváku se zhostíme role oněch zmíněných příšer. Každý hráč si vezme jednu z děsivých tříčlenných rodin a vydá se řádit do chaty. Díky tomu začíná velmi zábavná a rychlá partie, při níž je cílem zlikvidovat nebo alespoň řádně okousat vystrašené studenty.

Hráči se ve hře rychle střídají a mají jen několik akcí, které mohou využít. Těmi je pátrání, což odhaluje studenty nebo přináší výhodné karty, ale také prorážení dveří, útok na studenty, zastrašení studentů nebo nahlédnutí do vedlejší místnosti. Poslední zmíněná schopnost je však poněkud zbytečná. Hra je rozdělena do jednotlivých hodin jedné noci. Příšery tak mají rozmezí mezi půlnocí a 8 hodinou ranní. Společně s další hodinou do hry zasáhne nečekaná událost, která mění pravidla hry. V jiných scénářích se pak hráči musí potýkat také s nečekanými návštěvníky. Ti hru udělají rázem o něco složitější, takže zvítězit není zrovna lehké.

Děsnej Krvák je skvělou záležitostí pro 4-5 hráčů. Hra totiž nemá zbytečné prostoje, a ačkoliv se může zdát, že příšery by měly kooperovat spolu, tak stále vyhrává ten, kdo nasbírá nejvíce bodů. Z osobní zkušenosti bych tak hru označil za koooperativně-kompetitivní. Nabízí navíc parádní zpracování, což dokazuje samotná chata a v některých scénářích i dodatečná kůlna. Úchvatné jsou pak modely jednotlivých příšerózních rodin. Ty jsou detailní a u hry za tyto peníze je nelze očekávat automaticky. Za velkou výhodu považuji také fakt, že i po mnoha odehraných partií hra dokáže překvapit a nastolit nové situace.

Děsnej Krvák byl nějakou dobu mimo obchody, ale nyní se vrátil v plné síle. Pokud bych ho měl nějak ohodnotit, byla by to velmi silná devítka.

Výbušná koťátka

Výbušná koťátka najdete v každém obchodě s deskovými hrami či v každém knihkupectví. Jejich popularita je doslova neuvěřitelná. Hra vzešla z jednoduché myšlenky, která byla předhozena Kickstarteru a šílenství mohlo začít. Vybralo se přes 8,7 milionů dolarů a koťátka byla přeložena do mnoha jazyků včetně našeho mateřského. Jedná se rovněž o jednu z nejlepších záležitostí pro 2-5 hráčů.

Princip této nesmírně populární hry je přitom opravdu jednoduchý. Vyhnout se vybuchnutí kvůli výbušnému koťátku. To je ukryto v dobíracím balíčku, ze kterého si berou všichni hráči. Ten, který přežije jako poslední, tak vyhrává. Aby to nebylo jen o líznutí a čekaní, na koho to vlastně padne, tak jsou tu vedlejší efekty karet, které mohou za určitých okolností zamezit i samotnému výbuchu. Jsou tu tak karty: Zamíchej balíček, Přeskoč svůj tah, Podívej se do budoucnosti, Změň budoucnost, Lízni si zespodu a NENE!

Rozhodně doporučuji si sehnat k sobě více hráčů, čímž se stupňuje zábava a hra nekončí hned prvním výbuchem. Jde o skvělou, rychlou a nenáročnou zábavu, která dokáže připravit mnoho veselých chvilek.

Pán Prstenů: Putování po Středozemi

Většině čtenářů bude názvem nejbližší hra Pán Prstenů: Putování po Středozemi. Ta je podobně jako například Panství hrůzy řízena mobilní aplikací a je určena pro 1-5 hráčů. Aplikace je zcela zdarma pro majitele Android, iOS, Windows a Mac.

Putování po Středozemi nabízí rozsáhlou kampaň, která má jednotlivé scénáře zasazené tak, aby na sebe navazovaly. Nepůjdete ale až k samotné Hoře osudu, nýbrž se budete potloukat po Kraji a Eriadoru v období třetího věku, kdy Frodo jde s prstenem přes celou Středozem. Scénářů je celkově 14, což je solidní porce, a ovládat tu můžete Aragorna, Gimliho, Legolase nebo třeba Bilba.

Oproti ostatním hrám, které tu máme uvedené, je klíčovým prvkem interaktivní aplikace, kterou je třeba si stáhnout. Ona totiž určuje jednotlivé prvky, samotnou velikost a rozestavění mapy, ale rovněž určuje, kde se objeví něco zajímavého a kde na vás budou číhat nepřátelé. Díky tomu je hra velmi variabilní a žádné dobrodružství nebude stejné.

Zpočátku opět dojde na to, že budete pravidla studovat delší dobu. Je to hlavně dáno tím, že jsou velmi obsáhlá. Začít se dá s jednoduchým průvodcem, ale následně je tu i celkový přehled pravidel, u kterého trvá, než se jím prokoušete. Samotná hra pak funguje tak, že je každé herní kolo rozděleno na tři části. V první hrají hráči (hrdinové), potom nestvůry a ve třetí části si obnovíte balíček dovedností, čímž můžete jednu z nich využít v dalším kole.

Ve hře nejsou kostky a vaše úspěchy či neúspěchy jsou řízené pouze kartami dovedností a za určitých podmínek i aplikací. Je důležité dobře vybírat dle schopností hrdiny, kam konkrétně jej vyslat, aby uspěl. Hra je kooperativní, a tak je třeba myslet týmově a taktizovat. Lze však tuto deskovku hrát i jako samostatná jednotka. Za výhru se považuje dokončení hlavního úkolu scénáře, naopak za prohru se dá počítat to, když míra hrozby překročí stanovenou hranici.

Mapové díly hry a samotné figurky jsou velmi dobře zpracované. Snadno tak poznáte, zda se postava nachází například v bažině v lese nebo třeba v ruinách. Možná bych jen ocenil malinko větší kartičky, ale nutno uznat, že tentokrát tu nejsou žádné velké nesrozumitelnosti. Ne každému bude vyhovovat, že hra je postavená zejména na mobilní aplikaci, ale má to své opodstatnění a dílo náhody je tu přenecháno digitálu. Díky ní navíc zazní doprovodná hudba, na stole je méně komponent, a navíc je jednodušší příprava samotné hry.

Pro některé hráče bude nevýhodou fakt, že na hru je potřeba dost času, neboť se jedná o náročnější zábavu a pokud byste chtěli kampaň dojet celou, tak je to na několik večerů, což může být problém se získáním pravidelných spoluhráčů. A i já jsem s tímto musel bojovat, zvláště v dnešní době. Jinak je to ale výborná zábava a jediné, co by mohlo potenciální kupce odradit, je vyšší pořizovací cena. Hra je však na trhu zatím dostupná.

Zóna: Tajemství Černobylu

Při pohledu na krabici se asi většině hráčů vybaví tituly jako S.T.A.L.K.E.R., Chernobylite atd. Zóna: Tajemství Černobylu je přesně tou hrou, která nás do obávané Zóny kolem nechvalně proslulé jaderné elektrárny vezme. A je to solidní zábava pro 1-4 hráče.

Klasické Stalkery nahrazují ve hře lovci, jimž se přezdívá mrchožrouti. Jejich cílem je proniknout co nejdále do Zóny a přinést ta největší bohatství, která se tam ukrývají. Dokonce se v tamním folklóru hovoří o tom, že v samotné elektrárně je jakýsi Sarkofág, který ukrývá dosud neobjevené a převeliké bohatství. Zápletka této deskové hry je tedy velmi podobná tomu, co známe ze hry S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl.

Co je ve hře dobře podáno, tak jsou příběhové karty, které dle vyhodnocení určují, jakým směrem se partie bude vyvíjet a zda to pro vás bude výhodné či nikoliv. Tímto zdravíme Eldritch Horror, který funguje na dost podobné bázi. Zóna může být pro mnoho hráčů hodně drsná a hodně nefér. Ostatně něco podobného si můžeme vybavit z naší recenze deskové hry Bloodborne. Hra vám vůbec nic neodpustí a mnohdy značně přitvrzuje.

Hlavní děj a cíl je jasný. Dostat se k Sarkofágu, konkrétně k artefaktu známému jako Zdroj. Ten má nesmírnou hodnotu, a právě on vám zaručí vítězství. Jenže, než se k němu dopracujete, tak je třeba vylepšit svou zbroj, ale také jednotlivé statistiky mrchožrouta. Ačkoliv pravidla jsou poněkud rozsáhlá, tak se hra dá rozehrát poměrně rychle a jakmile si osvojíte jednotlivé mechaniky, tak vše odsýpá až neuvěřitelně rychle. Ne vždy se hráčům podaří hru dokončit. Po smrti mrchožrouta můžete nasadit dalšího a znovu se s ním pustit bojů o Zónu, ale jakmile dojdou karty událostí, znamená to konec hry pro všechny. Ačkoliv tu není vyložený časový tlak, tak v závěru nastoupí poměrně značně. Je ale třeba dodat, že i se ztrátou jedné postavy se dá hra dokončit, ačkoliv je vše značně ztížené.

Zóna jako celek funguje výborně a nabízí skvělou atmosféru pro hráče, kteří mají v oblibě tyto postapokalyptické hry. Jen je třeba se připravit na poněkud delší herní dobu. V tuto chvíli je Zóna: Tajemství Černobylu dostupná téměř všude.

Kroniky Avelu

Kroniky Avelu jsou žhavou novinkou na našem trhu a rozhodně potěší nadšence do fantasy RPG titulů. Hra je určena jako kooperativní záležitost pro celou rodinu, tedy pro 1-4 hráče. Vy se ujmete role hrdinů, kteří se musí postavit nejrůznějším příšerám, a hlavně je třeba zabránit tomu, aby celý Avel zničila velká Bestie. Jakmile nastane východ Černého měsíce, tak se objeví tato nestvůra a vydá se na hrad Avel, aby zničila ukrytý drahokam. Začátek hry je vyřešen tak, že se musíte vybavit a připravit na příchod zkázy. Následně dojde na finální boj. Cílem hry je porazit nestvůru a zbylé obludy.

Mapa je díky jednotlivým dílkům poměrně dost variabilní, ale viditelné je pouze nejbližší okolí Avelu. Co se týče zbytku mapy, tak je třeba jej odhalit postupně. Hráči mají v jednotlivých kolech možnost interakce: odpočinek, akce dílku, pohyb a souboj. Oproti některým hrám je tu výhodou, že pokud se na to necítíte, tak nemusíte s příšerou nutně bojovat.

Kroniky Avelu se snaží o mírný realismus v tom, že do batohu nemůžete nacpat veškeré objevené věci, takže je potřeba některé uložit do společné zásoby. Hra je dobře vyvážená, neboť umožňuje volnost každému z hráčů, ale zároveň je třeba kooperovat s ostatními. Navíc tvorba postav je tu po vzoru některých RPG, neboť můžete zvolit její jméno, povolání a pohlaví. Zpracování komponent je velmi pěkné a zejména karty hrdinů jsou vážně povedené. Co mě trochu zklamalo, tak to je potom samotná Bestie, která může po více rozebráních značně utrpět na svých kartonových partiích.

Tato deskovka mi dala vzpomenout na povedený Andor: Dobrodružné legendy. Je to velmi vděčná fantasy zábava s bojovými prvky, ale zároveň je snadno uchopitelná a pochopitelná i pro nižší ročníky. Oproti ostatním hrám ji tedy mohu vřele doporučit jako ideální záležitost pro menší děti. Dospělí se s nimi však velmi dobře pobaví. Hra je nyní novinkou na trhu, takže není vůbec žádný problém ji pořídit.

Blood Rage

Začněme něčím, co by mohlo zaujmout fanoušky novodobého God of War či Assassins Creed Valhalla. Blood Rage je parádní deskovkou pro 2-4 hráče, kteří touží po pořádném boji a dobývání. Každý z hráčů si vybere jeden z dostupných klanů a ten povede za pomoci své strategie a karet k tomu, aby zvítězil. Cílem hry je získat co největší počet bodů.

Partie tu probíhají v rámci tří věků, přičemž po každém z nich nastává v předem vylosované lokaci Ragnarok a herní plán se tím zmenší či pročistí od některých jednotek. Ačkoliv je Blood Rage hodně bojovou hrou, tak tu hraje prim i dobře zvolená strategie postupu. Je pouze na vás, zda vrhnete své jednotky do lité bitvy nebo se budete snažit sbírat body za jejich hrdinskou smrt, která je umístí do Valhally. V této hře rozhoduje doslova všechno, což z ní dělá nádhernou záležitost pro více hráčů.

Blood Rage vyšel v originále už v roce 2015 a v roce 2019 se dostal i na český trh. Zájem o deskovou hru byl veliký i přes její vysokou cenu. Což vyústilo v to, že momentálně je česká verze vyprodaná. Pakliže na ní narazíte v rámci bazarů, tak rozhodně neuděláte chybu, když ji pořídíte.

Zaklínač: Dobrodružná hra

Mnohými proklínaná hra pro svou jednoduchost a možná i jednotvárnost, leč doslova sběratelský kousek. Kdysi jsem měl to štěstí, že jsem si tuto deskovku pořídil, když byla běžně dostupná na trhu. Dnes se z ní stal menší svatý grál mezi deskovkáři a velmi špatně se shání, neboť z hlediska práv není možné udělat dotisk.

Zaklínač: Dobrodružná hra je fajn oddychová záležitost pro 2-4 hráče. Otevře se před vámi mapa klíčových míst ze světa Zaklínače. Až 4 hráči vstoupí na mapu a budou se pohybovat dle libosti a získávat body za plnění jednotlivých misí a podmisí. Čím více toho splníte, tak tím více bodů obdržíte. Princip je velmi jednoduchý a hra má velmi přívětivá pravidla. Bohužel je tu určitá nevyváženost ohledně jednotlivých postav.

Zatímco Geralt je postavou, která si poradí téměř s jakýmkoliv bojem, tak kupříkladu Marigold si musí hledat naprosto alternativní cesty, jak si přijít k bodům, jelikož jeho loutna vám v boji příliš nepomůže. Ve hře hraje důležitou roli náhoda, s čímž souvisí to, jaké karty vám padnou a jak se vám bude dařit při plnění úkolů.

Jak už bylo zmíněno, tak Zaklínač: Dobrodružná hra se na trhu objevil v roce 2014 a nyní už dlouhou dobu není v české verzi dostupný, čímž se jeho cena na bazarech značně šponuje. V příštím roce se chystá na trh další hra z univerza Zaklínače - Zaklínač: Old World (Zaklínač: Starý svět), u níž se počítá už nyní s českou lokalizací. 

Naše předchozí testy karetních a deskových her

  • Bloodborne: Karetní hra – recenze (odkaz)
  • Bloodborne: Desková hra (odkaz)
  • God of War: Karetní hra (odkaz)

Děkujeme společnosti ADC Blackfire za poskytnutí většiny recenzovaných her

Komentáře