Terminator: Resistance

recenze  54
Martin Šmíd, 20. 11. 2019 14:50
Terminátor je velkou filmovou klasikou, na kterou navázal vynikající druhý díl Jamese Camerona. Patřím ale mezi ty, kdo si myslí, že s tímto dílem se měla sága uzavřít a už se nemělo na ní sahat, protože následně jsme se dočkali jen řady při nejlepším průměrných filmů, za které by T-800 byl akorát tak naštvaný. A stejně na tom jsou i pokusy o videoherní zpracování. Ne, že bychom tu měli her hodně, ale těch několik z videoherní historie za moc nestálo. Ostatně, na jakou hru s Terminátorem si vzpomenete. A možná i proto bylo překvapením, když před několika měsíci byla oznámena hra Terminator: Resistance, navíc od vývojářů ze studia Reef Entertainment, kteří mají za sebou katastrofální akci Rambo: The Video Game z roku 2014. V tu chvíli bylo jasné, že se hra bude chtít svést na vlně zájmu o nový film. Pokud ale sledujete dění z filmového světa, tak určitě víte, že propadl a zájem o vše spojené s Terminátorem je na bodě mrazu. A tak hra bude muset zaujmout především svoji kvalitou, ale nabízí ji vůbec? To se dočtete níže.

Recenzovaná verze: Xbox One X

Poslední dny byly hlavně ve znamení jiné hry podle filmové licence, a to Star Wars: Jedi Fallen Order, která se vývojářům ze studia Respawn Entertainment velmi povedla. A protože EA nasypala do marketingu hromadu peněz, byla hodně vidět. To Terminátor je na tom úplně opačně, vývojáři si financovali vývoj prakticky sami a na reklamu už jim moc nezbylo. Opomenout ale Terminator: Resistance by určitě nebylo správné. Jak se totiž hned budete moci dočíst, nejedná se o obrovský průser typu Ramba, ale o hru, která minimálně fanoušky může alespoň trochu potěšit, ačkoliv se na ní během vývoje také přilepilo dost masařek.

Začnu nejprve tím dobrým, což je určitě příběh, odehrávající se třicet let po druhém filmu a tedy i Dni zúčtování. Hlavním hrdinou není žádná známá postava univerza, ale voják z Odboje Jacob Rivers. I proto překvapí, že si ho jako cíl vybral Skynet a hrozí mu obrovské nebezpečí. No a od té chvíle se začne vyvíjet celkem solidní zápletka, obsahující i několik zajímavých postav, které je lehké si oblíbit. Největší devízou na samotném příběhu jsou dobře napsané dialogy, které obsahují i volby a skrze ně můžete následně ovlivňovat osud jednotlivých postav, případně vztah s nimi (dojde i na milostnou linku), konec a samotný průběh hrou. Pokud totiž nebudete za bručouna, mohou vám postavy zadávat i řadu vedlejších úkolů, k nimž se ještě dostanu. Možnost ovlivňovat ne úplně marný příběh a samotný průběh patří k tomu nejlepšímu, co Terminator: Resistance nabízí, a s tímto budou určitě všichni fanoušci prvních dvou filmů Terminátora spokojeni. Zvláště, když budou moci zažít na vlastní kůži finální střet mezi lidmi a stroji. Vlastně jsem byl i překvapen, s jakými velkými ambicemi se do vyprávění příběhu vývojáři pustili.

Možná až moc velkými, takže pak nebyl čas a možná ani peníze na to ostatní. Terminator: Resistance naštěstí není kolejnicová automatová střílečka, jakou byl katastrofální Rambo, ale ono je to ve výsledku asi i jedno, protože jde o naprosto základní střílečku s hodně zastaralými mechanismy. Chvilkami jsem si říkal, že snad musela vzniknout někdy kolem roku 2001 a následně byla zamčená někde v šuplíku a vývojáři se ji nyní rozhodli konečně vydat. Nejvíce je to vidět na dost pomalém a neohrabaném pohybu po prostředí, které není moc zajímavé, ale také třeba na nezáživném a nudném gunplayi. Ten má daleko do moderních stříleček jako Call of Duty nebo Destiny.

Hře ani nepomáhá trochu pomalejší a nudnější rozjezd, během něhož jen likvidujete robotické pavouky nebo střelné věže s nulovou umělou inteligencí. Když se ale dostane poprvé na scénu obávaný T-800, nemáte nic, čím byste mu mohli něco udělat, a tak se musíte pomalu plížit úrovní, protože si jste dobře vědomi toho, proti jakému démonickému protivníku stojíte. Jde vlastně i o vůbec nejlepší část ve hře s až děsivou atmosférou, kterou chce určitě každý fanoušek zažít. Jenomže o půl hodiny později už zjistíte, že pulzní puška je více než plechovka z budoucnosti, a tak strach z konfrontace s tímto protivníkem nadobro opadne. Následně se hra zvrtne do klasické střelnice, během níž zlikvidujete desítky, možná stovky Terminátorů různých verzí, kteří se liší od sebe jen tím, kolik toho vydrží nebo drží ve svých pařátech zbraň. Inteligencí už nikoliv, protože ta zamrzla v minulosti jako Windows 98 při první prezentaci. Hloupějšího protivníka pohledat, až se ani nedivím, že plechovky dostaly nakonec na zadek a prohrály.

Ani vy ale nebudete ochuzeni o rozmanitý arzenál zbraní. K dispozici jsou pistole, brokovnice, samopal i různé pulzní pušky, které jsou tím hlavním postrachem Terminátorů. Vývojáři se pokusili na jednoduchou hratelnost naroubojovat i RPG systém, který je naprosto základní. Jak zabíjíte protivníky a plníte jednotlivé mise, získáváte XPčka a za ty následně levelujete, takže následně si můžete vylepšovat hned několik atributů, jako je umění se zbraněmi, stealth, který je ve hře prakticky k ničemu, případně vytváření lepších předmětů, odolnost nebo hackování. RPG systém naprosto jednoduchý, a jsem i toho názoru, že tím jak je nastaven, tak bez něj by se hra i klidně obešla. Chápu ale, že pak by tu byla jen opravdu hodně zastaralá a stereotypní střílečka.

Možná bych i řekl, že by se dala hra Terminator: Resistance rozdělit do dvou částí. V první jste vysíláni do okolí Kalifornie, která už zažila i lepší časy. Budete se nacházet na trochu otevřenějších pláckách v rozbombardované Kalifornii, kde máte jednak označený hlavní úkol, ale můžete na nich plnit i zadané vedlejší úkoly, což se hodí pro utužování vztahu s NPC postavami, ale zároveň jste i odměňováni dalšími XP body, a to je něco, co prostě nejde jen tak přejít. A je jedno, že vedlejší úkoly moc velkou nápaditost nemají, spočívají jen v tom, že musíte dojít na vyznačené místo, prozkoumat ho a něco nebo někoho najít. To je vše, větší rozmanitost úkoly nemají, a to by se možná dalo říci i o hlavních úkolech. I proto nejsou tyto mise moc zajímavé, vlastně jsou i dost nudné. 

V druhé části je pak Terminator: Resistance rychlá a neutuchající akce, během níž postupujete s jednotkou vojáků Odboje lineární úrovní a střílíte jednoho kovového neřáda za druhým. Během těchto pasáží si zbraně neodpočinou, a jsou bez debat tím nejzábavnějším v rámci možností, co hra nabízí, což je podpořeno i parádním filmovým soundtrackem, který se stará o solidní atmosféru.

Herní doba pak u hry Terminator: Resistance záleží hodně na tom, jak moc budete chtít mluvit s NPC postavami a plnit pro ně vedlejší úkoly. Čistě příběhová linka má zhruba 4 hodiny, ale vedlejšími úkoly si ji můžete natáhnout třeba na 7, což už tak špatné není. Zvláště, když se hra neprodává za plnou cenu. Znovuhratelnost je pak diskutabilní, protože sice můžete rozhodnout, kdo nakonec přežije a jaký bude mít hra konec, ale zase tak moc velký fanoušek Terminátora nejsem, abych musel hru hrát znovu, když navíc hratelnost je na tom tak, jak je.

Nyní už k vizuálními zpracování, které je jen průměrné, ať už budu mluvit o nezajímavém prostředí s občas i ošklivými texturami, či různých Terminátorech nebo postavách s horšími animacemi. Vizuálně to není úplná katastrofa, ale zpracováním Terminator: Resistance připomíná hry ze začátku předchozí konzolové generace. Hru jsem testoval na konzoli Xbox One X, a ačkoliv nevypadá nějak extra dobře, občas jsem si všiml viditelného zpomalení a nepotěší ani delší nahrávací obrazovky. Ozvučení také není nejlepší, dabing je průměrný a vše pak zachraňuje alespoň výborný filmový soundtrack, starající se o solidní atmosféru.

Terminator: Resistance je těžké hodnotit. Od oznámení jsem očekával obrovský průšvih srovnatelný s Rambem, ale nakonec jsem byl překvapen, že to taková hrůza není. Solidní příběh s možností ho ovlivňovat je určitě tou největší devízou. Ale ani příběh a dobře napsané postavy nedokážou zakrýt fakt, o jak zastaralou střílečku se jedná, navíc s nezajímavým designem, nudnou hratelností a nulovou prezentací. Fanoušci hře mohou dát šanci, pokud ji někde seženou za příznivou cenu, ale ostatní by se měli porozhlédnout jinde. Na trhu je celá řada daleko zajímavějších a naštěstí i kvalitnějších her. 

Terminator: Resistance

ps4xone
Reef Entertainment, Reef Entertainment
Datum vydání hry:
15. 11. 2019
Žánr:
Střílečka, RPG, Adventura
KARTA HRY
5/10

Komentáře