Syndicate

preview  5
Martin Šmíd, 16. 1. 2012 21:45
Syndicate je mnohými staršími hráči považován za velkou legendu. Není divu, že se osmnáct let spekulovalo o novém dílu. Ten nyní opravdu přijde, ale nebude se jednat o hru z izometrického pohledu, jakou byly předchozí díly, ale o FPS akci. Vývoje se ujal zcela nový tým Starbreeze Studios, který má na kontě tituly jako The Chronicles of Riddick nebo The Darkness, což by mělo zajistit vynikající sci-fi akci, na kterou fanoušci originálu nezapomenou. Pojďme se podívat pod pokličku tohoto zajímavého projektu.

Nemůžeme začít jinak než nastíněním děje. Ten začíná v roce 2069. Všechny vlády po celém světě padly a na hráče tak čeká temný machiavelistický svět, kde o trhy bojují mocné syndikáty. Samozřejmě největší boje vypuknou v Americe, kde o místní trh svádí souboj hned tři obrovské mega korporace - Eurocorp, Cayman Global a Aspari. Ty slibují lidem vzdělání, jídlo a další potřebné věci, aby přežili, ale na druhou stranu si syndikáty vyhrazují právo kontolovat jejich život. Čím více lidí takto máte pod kontrolou a můžete ovládat, tím roste samozřejmě moc a boj s konkurencí se stupňuje. No a právě do těchto bojů se připlete nejlepší agent Eurocorpu Milese Kilo, který bude postupně likvidovat zadané cíle a řešit celou řadu dalších úkolů. Za příběhem nového Syndicate stojí populární spisovatel Richard Morgan, který připravil už scénář pro akční hit tohoto roku – Crysis 2.

O dobře napsaný příběh by mělo být dopředu postaráno, ale samozřejmě vývojáři slibují i vynikající hratelnost, bez které se dobrá hra neobejde. Na čem bude hratelnost hlavně stavět, tak to je speciální biočip DART 6, přes který může Milese Kilo zpomalit tok času a pronikat do okolního digitálního světa, aby mohl plnit nejrůznější úkoly. Tato vojenská novinka mu ovšem propůjčuje i spoustu dalších schopností, na které může běžný smrtelník zapomenout. Třeba vidí před sebou informace o okolním světě a rovněž mu čip dává důležité informace o jednotlivých postavách, které během své cesty potká.

Když se podíváte na okolní obrázky nebo dole na trailer, v mnohém vám bude nový Syndicate připomínat Deus Ex: Human Revolution. Samozřejmě tohle přesně není cíl autorů, protože Syndicate bude o dost akčnější a na schovávání se v něm tolik hrát nebude. V základu je nový Syndicate lineární střílečkou odehrávající se v budoucnosti, která sází na lehké RPG prvky. Postupně jak postava leveluje, může hackovat složitější systémy a dostávat se tak k dříve nedostupným terminálům nebo místností s bezpečnostními dveřmi. Vylepšovat se bude postupně i výdrž a další vychytávky, které vývojáři přebrali z docela dost her. Třeba z Resistance je tu vypůjčena ohebná dráha kulky. Stačí nepřítele označit a poté mu ze samopalu pěkně za rohem poslat pár kulek.

Celý Syndicate je trochu obrovská počítačová síť, která je vzájemně propojena. Vezměte si situaci, ve které máte zabránit vyzrazení informace, kterou se informátor rozhodl říci celému světu. Díky možnosti pronikat do hlav nepřátel (připojení přes čip), můžete vzít zbraň policisty, který na danou informaci čeká a informátora ihned zastřelit a pak samozřejmě i onoho policistu, aby nemohl říci, k čemu došlo. Podobných situací ale bude daleko více. Není nic lepšího, než když se touto metodou oddělají nepřátelé navzájem. Samozřejmě ne vždy bude hackování cizího čipu lehkou záležitostí. Někdy se může onen čip docela silně bránit, takže budete mít co dělat, abyste situaci dostali pod kontrolu. No, a když se nepovede, vezmete do rukou zbraň a celou situaci vyřešíte s trochou většího kraválu.

Co určitě každého zaujme na první pohled, je nádherný futuristický svět, ve kterém se hra odehrává. Jedním z míst, kam se během hry podíváte, je i Detroit, který má nádherné holografické panely na každém rohu a samozřejmostí jsou i létající lodě a další charakteristické prvky budoucnosti. Alespoň ty, jaké si vývojáři už několik let představují. Když už tu jsou obří obrazovky s nejrůznějšími nápisy, nemůžou chybět ani neony, které celé město krásně osvětlují a trochu mu dodávají atmosféru Blade Runnera. Nejvíce se ale vývojáři samozřejmě inspirovali původním dílem, takže by hráč měl poznat i několik lokací, nově samozřejmě ve 3D.

Během své cesty nenavštíví Miles Kilo jen Detroit, ale i dalších několik měst. Zmíněn byl třeba New York, ale vývojáři už nyní počítají i s několika fiktivními místy, které vytvořili jen a jen díky své fantazii. Díky velkému množství lokací by měly být různorodé úkoly, které by neměly časem nudit. Vždy má hráč dělat něco nového, dříve neokoukaného. Vývojáři se rovněž zaměřili i na dobrou umělou inteligenci, která se má postarat o to, aby protivníci vám občas zatopili a nebyli jen lehkou překážkou. Střety s přáteli mají být navíc neskutečně zábavné, a to i díky inovativnímu systému boje na blízko. Nepřítele můžete jednoduše podrazit, dát mu pěkně pěstmi nakládačku, nebo ho kopnout do citlivých míst. Také systém zaměřování by měl být o dost jiný, než v jiných akčních hrách. Jestli ale tyto nové prvky budou jako v celku fungovat, na to si samozřejmě musíme nyní počkat.

Hra pro jednoho bude mít vlastní ucelený příběh a hratelnost. Vývojáři ale dále připravují i kooperativní režim, do kterého si budete moci skrze Xbox Live nebo Playstation Network pozvat další tři kamarády, kteří s vámi mise projdou. Je třeba zdůraznit, že kooperativní režim je oddělen od hlavní příběhové kampaně a má vlastní mise. V nich jsou slibovány různorodé úkoly zaměřené na kooperaci, během kterých nebudete jen střílet do přibíhajících protivníků, ale i hackovat nejrůznější počítače nebo zneškodňovat ochranný systém.

Ačkoliv byl Syndicate oznámen celkem nedávno, vyjde už příští měsíc, takže do vydání nezbývá moc času. Samozřejmě je vidět, že vývojáři ze Starbreeze Studios na něm pracují už několik let, takže se nemusíme bát, že by se jednalo o narychlo vytvořenou hru, která by se chtěla přiživit na slavném předchůdci. Více informací vám přineseme v následujících týdnech a samozřejmě v recenzi, kde si řekneme finální verdikt. Syndicate vyjde na Playstation 3 a Xbox 360.

Syndicate

ps3x360
EA, Starbreeze
Datum vydání hry:
24. 2. 2012
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
7/10

Komentáře