Super Smash Bros. Ultimate

recenze  15
Martin Šmíd, 13. 12. 2018 12:30
Když Nintendo začátkem roku oznámilo bojovku Super Smash Bros. Ultimate, každý si hned myslel, že jde o remaster či nové vydání posledního dílu pro Nintendo Switch, který nabídne jen několik málo novinek a pohlednější vizuální stránku. Nakonec se ale z této hry vyklubal zcela nový díl a dost možná i největší crossover ve videoherní historii, který obsahuje jak oblíbené postavičky od Nintenda, tak ty od třetích stran. Všechny se tu sešly, aby si daly do nosu. Protože jsem v předchozím dílu nahrál několik desítek hodin, na Ultimate jsem se hodně těšil a asi vás nepřekvapí, že zklamán rozhodně nejsem. Ba naopak. Super Smash Bros. Ultimate má pro fanoušky řadu překvapení. Více už ale níže v mé recenzi.

Recenzovaná verze: Nintendo Switch

Hned na začátku mohu napsat, že Super Smash Bros. Ultimate je opravdu obří hrou. Jde o nejobsáhlejší díl série a zároveň i na obsah nejbohatší bojovku, jakou jsme tu zatím měli. Nintendo se ale nesnaží hráče získat jen přes obsah, k němuž se ještě dostanu později, ale také samotnou hratelností. Ostatně na té si Nintendo vždy zakládalo a upřednostňovalo před epickými příběhy, realistickou grafikou a tak dále, a jinak tomu není ani zde. 

Ačkoliv Super Smash Bros. Ultimate řadíme do žánru bojovek, od klasických zástupců jako Tekken nebo Mortal Kombat se značně liší. Nemyslím nyní jen skutečností, že si tu postavičky netrhají končetiny a nevytvářejí krvavé fatality, ale souboj není postaven na tom, abyste protivníkovi sebrali všechny dílky života. Super Smash Bros je taková bojovka spojená s plošinovkou, v níž skáčete po úrovni, provádíte různá komba a snažíte se protivníka co nejvíce oslabit, abyste ho následně mohli vyhodit z mapy pryč. A to je vlastně základní cíl této hry. Zní to jednoduše, ale pokud jste hráli předchozí díly, tak určitě víte, že jde o docela komplexní bojovku, ale hlavně tedy o hodně velkou zábavu, a kolikrát se bitvy zvrtnou v opravdu nekontrolovatelný chaos, zvláště když se do nich zapojí třeba osm hráčů.

Nintendo se tedy rozhodlo vytvořit bojovku, která si půjde pěkně svoji vlastní cestičkou, což dle počtu fanoušků bylo správné rozhodnutí. Právě recenzovaná novinka Super Smash Bros. Ultimate pochopitelně na osvědčených základech staví, přičemž vývojáři přidali i drobná vylepšení a vůbec hratelnost vylepšili tak, aby bylo vše ještě plynulejší, snáze ovladatelné a přístupné naprosto každému. Na druhou stranu i zde platí, že ačkoliv ovladač může uchopit naprosto každý a solidně se bavit, mistrné zvládnutí, kdy budete provádět nejrůznější komba a porážet nejlepší hráče, vyžaduje týdny nebo možná měsíce trénování. Ačkoliv se to totiž z videí a na začátku nezdá, Super Smash Bros. Ultimate je bojovka, v níž se neustále můžete učit nové triky a strategie, jak porazit své soupeře. O prosté skákání a mačkání jednoho tlačítka rozhodně nejde.

A nyní se už dostávám pomalu k obsahu, u něhož musím začít pochopitelně u samotných bojovníků. Super Smash Bros. Ultimate obsahuje veškeré bojovníky, kteří se objevili v rámci dvacetileté historie série, ale pochopitelně i celou řadu nových. I proto se dostáváme k číslu 74, což je opravdu něco neuvěřitelného i v rámci samotného žánru. Nintendo se přitom nespokojilo pouze se svými oblíbenými hrdiny jako Mario, Donkey Kong, Yoshi, Link, Samus Aran, Fox, Kirby nebo Luigi, ale zajistilo i oblíbené hrdiny z her třetích stran. Vrací se tedy Solid Snake z Metal Gear Solid, Sonic, Mega Man, Pac-Man, Cloud z Final Fantasy VII, Bayonetta nebo Ryu ze série Street Fighter. A takto bych pochopitelně mohl pokračovat, což by mi zabralo několik stránek textu. 

Každý bojovník přitom nemá jen unikátní vzhled, ale i soubojový systém a sadu vlastních pohybů, na čemž je vidět ona neskutečná práce, kterou museli vývojáři odvést, aby vše přivedli k životu. Na začátku hry máte odemknuto jen několik základních bojovníků, přičemž abyste získali přístup k dalším, musíte hrát novou kampaň, ale také porážet vyzyvatele, kteří se sem tam přihlásí o slovo. S odemykáním postav podobnou cestou nemám problém, jen mi přijde, že v základu je postav docela málo a pokud chcete opravdu všechny, musíte nahrát několik desítek hodin. Odemykání je tedy z tohoto hlediska trochu zdlouhavé a není možnost, jak ho urychlit. Každopádně Nintendo se s výše zmíněným počtem nechce uspokojit. I proto oznámilo speciální Battle Pass, který bude v následujících měsících přinášet další bojovníky. 

Ještě více impozantní jak seznam bojovníků je celkový počet arén, kde se vše následně odehrává. Vývojáři připravili hned 103 propracovaných arén zasazených do řady oblíbených her, ať už jde o Maria, Splatoona, Kirbiho, Bayonetty a řady dalších. Všechny arény, obsahující vlastní hudební doprovod, máte odemknuté hned od začátku, takže si stačí jen vybrat a pustit se do ní. Ty navíc nejsou jen statické, ale postupně během hraní se mění a nabízí tedy neustále i nové překážky a výzvy, kterým musíte čelit. Nebezpečím tedy není jen váš protivník nebo protivníci, ale klíček k úspěchu je i skvělé naučení se jednotlivých úrovní a jejich fází, aby vás během souboje nic nepřekvapilo. Jednotlivé arény jsou opravdu parádně navrženy a je skvělé vidět, že Nintendo tady nešlo jen po kvantitě, ale zaměřilo se i na kvalitu. Každá aréna má zde smysl a žádná nepůsobí jen do počtu, což při takto obrovském čísle je opravdu neuvěřitelný počin.

Už samotný počet bojovníků a arén bere dech, ale vývojáři připravili i řadu zajímavých herních režimů, díky nimž můžete ve hře nechat klidně desítky, co desítky, stovky hodin. Tady si pak definitivně uvědomíte, jak obsáhlou hrou Super Smash Bros. Ultimate je. Všem herním režimům určitě vévodí Adventure Mode: World of Light, což je jakási hlavní kampaň s RPG elementy, která sama o sobě vydrží zhruba 30 hodin. V tomto režimu zlý Galeem promění všechny bojovníky, přičemž se podaří uniknout pouze Kirbimu. Ten následně musí své kamarády osvobodit, což nebude nic lehkého. Po zapnutí se ocitáte na obrovské mapě, které je zahalená do mlhy, po níž následně můžete cestovat a odhalovat jí. Během putování pak Kirbiho nečekají jen stovky soubojů, během nichž může ostatní bojovníky osvobozovat, ale také může mapu prozkoumávat a plnit řadu úkolů, hledat skryté truhly, překonávat řadu překážek a tak dále, takže o zábavu je rozhodně postaráno. Jakmile vždy porazíte uzamčeného bojovníka, ten se následně přidá k vám do družiny, takže můžete bojovat s ním a ne pořád s Kirbim.

Velmi důležitou částí Adventure režimu jsou Spiriti, jakýsi duchové, kteří ve hře slouží jako modifikátory. Vždy můžete mít jednoho hlavního a několik podpůrných, kteří následně eliminují některé nepříznivé vlivy na mapě, ale také vám třeba přidají do rukou různé zbraně a další bonusy. Spirity můžete během hraní i vylepšovat a získávat tak jejich jedinečné formy, jako je tomu ostatně u Pokémonů, posílat je na různé mise a vůbec se jedná o docela pěkné oživení hratelnosti, protože díky nim vzniká řada nečekaných a jedinečných momentů, za které musím vývojáře pochválit. Navíc Spiritů je hned kolem 1300, takže je rozhodně z čeho vybírat.

Adventure režim je obrovský a než vše vyzobete, tak v něm budete trávit řadu večerů. Nintendo si ale připravilo i další módy, do nichž se můžete následně pustit. Základní mód je určitě Smash, v němž si jen vyberete bojovníka a arénu, případně možnost využívání Spiritů, a můžete se pustit do bitev proti umělé inteligenci nebo kamarádům. Nechybí ani různé týmové tag bitvy, klasický režim s docela pěkně zpracovanými bitvami i bossy, turnajový režim pro 32 hráčů a nejrůznější výzvy. Zatímco bojovky jako Street Fighter nebo Tekken od obsahu pro jednoho hráče pomalu upouští, Super Smash Bros. Ultimate je pravým opakem, protože pomalu nevíte, do čeho se pustit dříve. A když vás omrzí obsah pro jednoho, je tu pořád lokální a hlavně online multiplayer, v němž můžete změřit síly s hráči z celého světa. Z mého testování mohu říci, že vše funguje zatím bezproblémově. Vyhledávání hráčů je rychlé a docela kvalitní je pak i samotné hraní, vše běží krásně plynule bez viditelné odezvy. Je vidět, že i v onlinu umí Nintendo nabídnout kvalitní zážitek, což se ale ostatně dalo čekat po zkušenostech z her jako Mario Kart nebo Splatoon.

Vzhledem k tomu, že Super Smash Bros. Ultimate je možné hrát až v osmi hráčích na jedné obrazovce, nejlépe se samozřejmě hraje na velké televizi. K mému překvapení ale dobře funguje i handheldový režim, v němž hra neztratí nic ze svého kouzla a dobře postačuje na hraní, když nejste zrovna doma. Co se týče ovládání, postačí vám klasické Joy-Cony, ale nejde o nejlepší způsob hraní. Pokud to budete myslet se Super Smash Bros. Ultimate vážněji, musíte investovat minimálně do Pro gamepadu, nejlépe pak do GameCube gamepadu.

Hratelnost je špičková, obsah nemá moc v žánru bojovek konkurenci a vše následně podtrhuje i audiovizuální zpracování. Super Smash Bros. Ultimate vypadá prostě a jednoduše pěkně. Detailní jsou úrovně s nejrůznějšími vizuálními efekty, postavičky jsou vymodelovány do posledního detailů a obsahují parádní animace, takže tady rozhodně nikdo zklamán nebude, ať už hru bude hrát na velké televizi nebo v handheldovém režimu. Navíc velkou devízou je samotná optimalizace, hra běží v 60 snímcích a ani jednou se mi nestalo, že by se zadrhla nebo měla jiný technický problém, který bych musel řešit. Vynikající je i hudební doprovod, obsahující desítky hodin skladeb, které si navíc můžete pustit samostatně v menu. Takto rozsáhlý soundtrack je něčím naprosto unikátním a jen těžko se mu může nějaká jiná hra rovnat. Tím jen Nintendo podtrhuje, o jak rozsáhlou hru jde.

Super Smash Bros. Ultimate je ohromující bojovka, která nabízí desítky bojovníků a arén, propracované herní režimy, desítky hodin hudby, dobrý online a hlavně nekonečnou zábavu pro naprosto všechny hráče. Konzole Nintendo Switch dostala před koncem roku obrovský hit a další zásadní hru, kvůli níž se vyplatí ji vlastnit. Pokud si chcete udělat radost, tak si Super Smash Bros. Ultimate kupte a hrajte. 

Super Smash Bros. Ultimate

nsw
Nintendo, Nintendo
Datum vydání hry:
9. 12. 2018
Žánr:
Bojovka
KARTA HRY
10/10

Komentáře