Super Mario 3D World + Bowser's Fury

recenze  36
Martin Šmíd, 10. 2. 2021 15:01
Nintendo bylo před sedmi lety v dost těžké pozici, protože hra Super Mario 3D World byla prakticky velkým nástupcem nesmírně oblíbeného Super Mario Galaxy 2, který stále považuji za nejlepší plošinovku, jakou jsem kdy hrál. Nintendo ale nezklamalo, ba naopak, vytvořilo další velkou klasiku plnou skvělých nápadů, s nadčasovým designem a hlavně s opět vytříbenou hratelností. Neměl jsem proto problém ji udělit maximální známku s komentářem, že jde o nadčasovou next-gen hru, kterou by si měl zahrát každý fanoušek žánru a vlastně i her. Když byla před několika měsíci oznámena nová verze pro konzoli Nintendo Switch, navíc s rozšířením Bowser’s Fury, měl jsem z toho obrovskou radost, a i proto jsem si ji nemohl nechat ujít. A už rovnou mohu říci, že nové vydání jsem si užil stejně jako originál před sedmi lety.

Recenzovaná verze: Nintendo Switch

V Super Mario 3D World čeká na oblíbeného Maria další velké dobrodružství, které se točí kolem nezbedného Bowsera, jenž opět spřádá hodně nepěkné plány. Tentokrát se ale nestala terčem útoku samotná princezna Peach, ale Bowser si vyšlápl na ubohé Sprixies a jejich království. Začne tedy klasická honička a velká záchranná mise, která má ovšem pořád své kouzlo, navíc Mario nyní není na vše sám, ale má sebou své dobré kamarády. Jednak je s ním Luigi, ale i zmíněná princezna Peach, která si tak může konečně také jednou oddechnout a podívat se na vše z opačné strany, a nakonec i Toad. Hlavní příběhová linka se rozprostírá na celkem osmi světech, které vám na jeden průchod vydrží nějakých dvanáct hodin, ale jak už možná tušíte, po závěrečném bossovy nic nekončí, protože se vám otevřou bonusové části s vlastními originálními levely, ve kterých nahrajete ještě několik dalších hodin.

V předchozím odstavci jsem zmínil čtyři hlavní hrdiny. Mario zde není primární postava, ale můžete od začátku hrát i za ostatní, navíc si můžete odemknout v bonusových částech i jednu hodně speciální. Asi víte, o koho se jedná, ale pokud ne, určitě si to zjistíte rádi sami. Každopádně postavy se od sebe neliší jen svým vzhledem, ale i pohybem a schopnostmi. Zatímco Mario je klasickou postavou, kterou všichni znáte, a moc věcí není, co by se o něm dalo napsat, to Luigi je charakteristický svými skoky a tak trochu ztřeštěnou hratelností. Princezna Peach se hodí spíše pro začátečníky, protože je pomalejší, ale umí i při skoku chvilku plachtit. Toad je pak nejslabší postavičkou, alespoň z mého pohledu, ale na druhou stranu je oproti svým kolegům daleko rychlejší. Pokud hrajete v kooperaci, k níž se ještě dostanu, všechny postavy se parádně doplňují a tvoří skvělý tým.

V čem Super Mario 3D World naprosto zabodoval, byl vynikající nadčasový level design, který ani dnes nezestárl, společně s vynikající hratelností. Byla tak nyní na konzoli Nintendo Switch radost se do výborně navržených levelů vrátit a překonávat v nich důmyslně vytvořené pasti, prozkoumávat je či se střetávat s celou řadou nepřátel, včetně bossů. Pokud jste viděli nějakou ukázku či trailer, tak určitě víte, že v Super Mario 3D World se poprvé objevil speciální kočičí power-up Super Bell, díky němuž mohl Mario či jiný hrdina na sebe navléci speciální kožíšek. Díky němu se tak můžete najednou volněji pohybovat po levelu, protože se vyškrábete třeba po stěně do míst, na která byste mohli v minulosti zapomenout. Navíc kožíšek uplatníte i v boji, protože obsahuje velké drápy, jimž neodolá skoro žádný nepřítel. Pokud jste sledovali oznamující trailer nového vydání, určitě vám neuniklo, že postavy jsou nyní po sebrání kočičího power-upu rychlejší a dokážou vyskočit do vyšší výšky, což má za následek plynulejší a příjemnější pohyb po úrovních, a z mého pohledu jde určitě o posun k lepšímu. Power-upů je každopádně ve hře daleko více a hrají tu velmi důležitou roli, a sami o sobě se starají o rozmanitou hratelnost, společně s neustále měnícím se prostředím i novými překážkami, které vývojáři postupně kladou Mariovi do cesty.

Hru Super Mario 3D World můžete hrát jako jiné hry s Mariem pěkně sólo. Největší její devízou je ovšem možnost ji projít v kooperaci s dalšími třemi hráči, čímž zábava ještě více stoupá. Zvláště, když každý jede prakticky na své vlastní triko a snaží se nahrát co nejvíce bodů, takže tu funguje i jistý soutěživý prvek. Jen u soubojů s bossy je nutné spolupracovat. Úrovně jsou přímo postavené pro kooperaci, kterou je možné zapnout offline na jedné obrazovce nebo nově online, k čemuž ale nyní potřebujete mít zaplacené prémiové online členství. Na Super Mario 3D World je skvělé to, že k hraní může sednout naprosto každý, ať už zkušený veterán, který dohrál většinu her s Mariem, tak naprostý nováček. Hra je přístupná naprosto všem, ať už díky vyladěnému ovládání, citlivě nastavené obtížnosti nebo přístupnosti.

Hra Super Mario 3D World přinesla před sedmi lety i speciální bonusové úrovně, v nichž byl vůbec poprvé hratelnou postavou Captain Toad. Tyto úrovně si získaly velkou oblibu a proto následně Nintendo vytvořilo samostatnou hru Captain Toad: Treasure Tracker, která vyšla nejprve pro Nintendo Wii U, a následně i Nintendo 3DS a Nintendo Switch. Pokud jste ji nehráli, určitě doporučuji, pořád jde o výbornou puzzle plošinovku na řadu příjemně strávených večerů. Tyto úrovně jsou zahrnuty i v novém vydání Super Mario 3D World pro konzoli Nintendo Switch, přičemž je Nintendo obohatilo o jednu velkou novinku. Nově je možné je hrát v kooperaci až s dalšími třemi hráči, což do nich vnáší příjemné oživení a už tedy nejsou tolik odříznuty od hlavního dobrodružství. Tuto novinku určitě vítám.

Zatím jsem se věnoval hlavně originální části Super Mario 3D World, která je přítomna v novém vydání v prakticky nezměněné podobě. Proč by ale hře měli dát šanci i hráči, kteří originál několikrát dohráli a znají ho jako své boty, je rozšíření Bowser’s Fury. Před prvním spuštění jsem se trochu bál, aby nebylo nutné pro jeho odemčení znovu dohrát celou hru i se všemi bonusovými úrovněmi, ale je od první minuty dostupné přímo z menu. To obsahuje zcela nový příběh, točící se kolem Bowsera, jenž opět dělá neplechu a na Mariovi je, aby mu v jeho počínání opět udělal přítrž. Naštěstí na to ani v tomto dobrodružství není sám, protože mu bude od začátku pomáhat Bowser Jr., jemuž se řádění jeho otce rovněž dvakrát nepozdává. Příběh klasický značce, tedy jednoduchý, ale důležité je, že Bowser’s Fury je dobrodružstvím odehrávajícím se v tak trochu menším otevřeném světě Lake Lapcat, v němž čeká na Maria dost nevšední dobrodružství, které kvalitou rozhodně nezklame.

Aby se mohl Mario utkávat s Bowserem ve vypjatých bossovských soubojích a porazit ho, musí sbírat speciální kočičí odznáčky, které jsou za plnění různých výzev, úkolů či eventů. Tyto aktivity jsou zábavné, neopakují se a je proto lehké se u nich bavit, zvláště když se vývojáři opět vyřádili na designu. Mapa je inspirovaná klasickými světy Maria, obsahuje řadu skrytých míst, záludných pastí, překážek i nepřátel, ale také velké množství power-upů, které je možné využívat. Ty navíc je možné sbírat a mít jich u sebe vícero, no a následně si tak můžete vybrat, jaký zrovna pro danou situaci potřebujete. 

Jak už jsem zmínil výše, tak v rozšíření Bowser’s Fury vás bude doprovázet  Bowser Jr., který není jen na okrasu, ale sám může sbírat různé sběratelské předměty, případně pomáhat v boji. Stačí mu přikázat, přičemž je možné, aby se ho chopil druhý hráč v kooperativním režimu, čímž zábava ještě vzroste. Na začátku jsem si nebyl jist, jestli si mě rozšíření Bowser’s Fury získá, ale jakmile jsem odehrál zhruba hodinu, naprosto jsem mu propadl, takže jsem neměl problém v něm strávit několik večerů, než jsem vše vysbíral a Bowsera porazil.

Kromě rozšíření Bowser’s Fury přináší nové vydání Super Mario 3D World na konzoli Nintendo Switch i speciální Snapshot mód, což je prakticky Photo režim, díky němuž si můžete hru kdykoliv pozastavit a následně vytvořit pěknou fotku. Scénu si můžete libovolně natáčet, dávat ji různé filtry a dokonce je možné i do scén přidávat nalezené samolepky, a tím je zkrášlovat. Snapshot mód hru příjemně obohacuje a je pěkným bonusem, který určitě oceníte.

O hratelnost se u Super Mario 3D World + Bowser's Fury asi nikdo moc nebál, takže tu vlastně byla jen otázka, jak se Nintendu port pro Nintendo Switch povede po technické stránce. Pokud máte konzoli v docku a připojenou k televizi, hra běží v rozlišení 1080p při 60fps. Jde tedy o navýšení oproti původních 720p a 60fps u Nintendo Wii U verze, takže obraz je nyní o něco čistší a hra není tolik zubatá. V rozlišení 720p při 60fps ovšem běží v handheldovém módu, s čímž se ale vzhledem i k rozlišení displeje počítalo. Zajímavostí ovšem je, že rozšíření Bowser's Fury je očividně náročnější než základní hra, a proto běží v rozlišení 720p při 60fps v televizním módu a v rozlišení 720p při 30fps v handheldovém módu. Každopádně po většinu času hra běžela dobře, ale v několika částech jsem si všiml, že framerate viditelně klesnul při hraní původní kampaně. Pravděpodobně jde o nějaký bug (nebo špatnou optimalizaci?), protože se tak dělo nejen během hraní úrovní, ale také při procházení se po základní mapě. Snad toto vývojáři ještě opraví.

Jsem rád, že po předchozích nových verzích a remasterech výborných her z konzole Nintendo Wii U došlo i na Super Mario 3D World, které se na Nintendo Switch dostává ve velmi dobré formě. Kromě kompletní původní kampaně jsme se dočkali několika drobných vylepšení, mezi nimiž je online kooperace nebo Snapshot mód, ale hlavně kvalitního rozšíření Bowser’s Fury, které samo o sobě vydrží na několik příjemných večerů. Super Mario 3D World + Bowser's Fury je díky tomu skvělým balíčkem nejen pro nováčky, ale i fanoušky, kteří původní verzi na Wii U už dohráli. 

Super Mario 3D World + Bowser's Fury

nsw
Nintendo, Nintendo
Datum vydání hry:
12. 2. 2021
Žánr:
Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře