Super Mario 3D World

recenze  49
Martin Šmíd, 23. 11. 2013 14:15
Na začátku to s Wii U vypadalo tak nějak všelijak, ale poslední měsíce je to právě tato konzole, na kterou vychází jedna vynikající exkluzivní hra za druhou. V létě to byl třeba třetí Pikmin nebo The Wonderful 101, a nedávno jsme se pak dočkali výborného remaku klasiky The Legend of Zelda: The Wind Waker. Ten i nastartoval prodeje samotné konzole, ale každý ví, že to hlavní přichází v těchto dnech. Na pulty obchodů se dostává Super Mario 3D World, a jak asi už i víte, je to neskutečný mazec.

Nintendo u každé Mario hry raději investuje veškerou energii na hratelnost, a příběh je jen takové pojítko, které vše slepí, a jak možná víte, tento osvědčený recept vždy fungoval na jedničku a zřejmě fungovat bude ještě spoustu let. Mario se tedy ve svém novém velkém dobrodružství opět vydává po stopách zlého Bowsera, který ovšem tentokrát neunese chudáka princeznu Peach, jak by možná každý čekal, ale jeho objeti jsou tentokrát ubohé Sprixies a jejich království. Začne tedy klasická honička a velká záchranná mise, která má ovšem pořád své kouzlo, navíc Mario nyní není na vše sám, ale má sebou své dobré kamarády. Jednak je s ním Luigi, ale i zmíněná princezna Peach, která si tak může konečně také jednou oddechnout a podívat se na vše z opačné strany, a nakonec i Toad. Hlavní příběhová linka se rozprostírá na celkem osmi světech, které vám na jeden průchod vydrží nějakých dvanáct hodin, ale jak už možná tušíte, po závěrečném bossovy nic nekončí, protože se vám otevřou bonusové části s vlastními originálními levely, ve kterých nahrajete ještě několik dalších hodin. Nebudu vám zde ale spoilerovat tyto bonusové části, protože byste přišli o překvapení, které je hodně velké, a sám jsem chvilku na ně díval jako na zjevení. Každopádně dohrát Maria neznamená pochopitelně ho kompletně vysbírat. Do prošlých levelů se můžete vracet, abyste třeba vysbírali všechny skryté zelené hvězdy, pokořili stožár nebo sebrali bonusové samolepky, kterých je tu slušná řádka. Tímto se herní čas ještě prodlužuje.

V předchozím odstavci jsem zmínil čtyři hlavní hrdiny. Mario zde není primární postava, ale můžete od začátku hrát i za ostatní, navíc si můžete odemknout v bonusových částech i jednu hodně speciální. Asi víte, o koho se jedná třeba z nedávného traileru, ale pokud ne, určitě si to zjistíte rádi sami. Každopádně postavy se od sebe neliší jen svým vzhledem, ale i pohybem a schopnostmi. Zatímco Mario je klasickou postavou, kterou všichni znáte, a moc věcí není, co by se o něm dalo napsat, to Luigi je charakteristický svými skoky a tak trochu ztřeštěnou hratelností. Princezna Peach se hodí spíše pro začátečníky, protože je pomalejší, ale umí i při skoku chvilku plachtit. Toad je pak nejslabší postavičkou, alespoň z mého pohledu, ale na druhou stranu je oproti svým kolegům daleko rychlejší. Pokud hrajete v kooperaci, k níž se ještě dostanu, všechny postavy se parádně doplňují.

Pokud jste hráli třeba New Super Mario U, asi vás nepřekvapí rozvržení světa. Začínáte v klasickém zeleném plném luk nebo lesů, ale podíváte se i do sněhem pokryté lokace, písečné a vaše kroky skončí až na hradě hlavního padoucha, kterému musíte vyprášit kožich. Na rozdíl od předchozích dílů jsou zde ovšem mapy naprosto otevřeny, nechodíte jen po cestičkách, které vám vytyčili vývojáři, ale můžete se pohybovat i mimo ně, kde se nachází třeba bonusové penízky nebo životy, kterých není nikdy dost, ale sem tam se objeví i třeba speciální automat a další bonusová část, kam patří i menší bossovské souboje. Prozkoumávání mapy se určitě vyplatí. Rozmanitost světa je tak nyní největší z celé série, nechodíte jen z klasického levelu do levelu, ale máte tu i další aktivity.

U předchozího dílu New Super Mario Bros. U jsem zmiňoval, že obsahuje naprosto mistrovsky navržené levely, které svým designem nemají moc velkou konkurenci. Je až s podivem, že se Nintendu podařilo v Super Mario 3D World navrhnout ještě lepší, a tak trochu i ukazuje, že laťka se dá neustále posouvat o něco výše. Co level, to naprosto skvěle odvedená práce, navíc všechny úrovně jsou většinou zcela originální, nic se nerecykluje, jak je zvykem. Pokaždé vás budou čekat jiné překážky, pasti nebo nepřátelé, a samozřejmě si sem tam vývojáři přichystají i nějaké to překvapení. Tímto je docíleno jediné, hra si udržuje čerstvost po celou dobu a vždy se budete těšit do další a další úrovně, abyste odhalili, co že si to pro vás vývojáři připravili.

Hry New Super Mario Bros. U a Super Mario Galaxy se spojily do jednoho dokonalého celku

Je třeba zmínit, že v Super Mario 3D World si na své přijdou jak fanoušci klasických 2D dílů, tak těch ve 3D. Vývojáři zde obě části míchají dohromady, což funguje velmi dobře, až z toho kdysi velký modrý konkurent musí blednout závistí. Je třeba zmínit, že levely jsou docela rozmanité i co se týče hratelnosti. Samozřejmě, klasická skákačka z bodu A do bodu B převládá, ale sem tam dojde k oživení v podobě možnosti ovládat obřího draka, případně nějaké té časovky nebo závodu. Naprosto výborné jsou pak speciální bonusové úrovně pro Toada hrané na Wii U Gamepadu, ve kterých musíte ovladač naklánět v 360 stupních, a tím měnit kameru, abyste viděli, kam postavička jde. Zde je vůbec poprvé ukázána výhoda tabletového ovladače, a další na sebe nenechají moc dlouho čekat.

V základu vás Super Mario 3D World po stránce hratelnosti asi moc nepřekvapí, protože se jedná o klasickou skákačku, v níž budete využívat spoustu notoricky známých power-upů, abyste překonali překážky a zlikvidovali nepřátele, kteří se vám postaví do cesty. Zmínku si rozhodně zaslouží bossové, kteří se pravidelně objevují v menších i větších levelech. Druhů bossů je hodně, každý se liší stylem boje, takže musíte vymyslet vždy trochu jinou taktiku, což je vždy velká zábava. Souboje s bossy se určitě povely a jsou nádhernou ozdobou této hry.

Jak hrajete Super Mario 3D World dál a dál, vývojáři začnou překvapovat spoustou novinek, které dramaticky mění hratelnost a odlišují ji od předchozích dílů. Nebudu zde vypisovat nové pasti i nepřátele, na to by mi tato recenze nestačila, ale určitě musím zmínit nové hlavní power-upy, které hratelnosti značně vylepšují a samozřejmě oživují. Pokud jste viděli nějakou tu ukázku, asi vám neuniklo, že tu je speciální kočičí power-up, který navlíkne na hrdinu kožíšek. Díky němu se tak můžete najednou volněji pohybovat po levelu, protože se vyškrábete třeba po stěně do míst, na která byste mohli v minulosti zapomenout. Navíc kožíšek uplatníte i v boji, protože obsahuje velké drápy, jimž neodolá skoro žádný nepřítel. Druhý power-up, který ovšem není tak častý, vytvoří v úrovni několik kopií hlavního hrdiny (záleží na tom, kolik jich seberete), takže najednou neovládáte jednu postavu, ale rovnou tři, což oceníte nejen v boji, ale hlavně v pasážích, ve kterých se jinak nedostanete do bonusových částí. Nových power-upů je pochopitelně ještě více, ale využijete je kolikrát jen v několika vybraných levelech, které jim jsou uzpůsobeny.

Super Mario 3D World je tak trochu hra dvou tváří. První čtyři světy zvládne i prakticky s jednou rukou naprostý začátečník, obtížnost v nich je posazena hodně nízko. Jako by vývojáři v nich hráče připravovali na to, co přijde poté. Obtížnost totiž v dalších levelech najednou stoupne takovou rychlostí, že budete hodně koukat. Musím se přiznat, že kolikrát jsem měl i já hodně velký problémy a Wii U Gamepad nebyl daleko od toho, aby skončil rozlomený v koši. Dohrát tak vše komplet představuje pořádnou výzvu. Super Mario 3D World se na začátku jeví snadně, je krásný, ale pod tím vším jde po zhruba jedné třetině o klasickou hardcore plošinovku, kterou fanoušci tak milují.

Celou hru si můžete krásně projít sami, během hraní se samozřejmě budete královsky bavit, ale je to až kooperace se třemi dalšími hráči, která vše posouvá až do oblak. Kooperativní režim v Super Mario 3D World je neskutečně návykový, jak ho začnete jednou s kamarády hrát, nejde se od něj odtrhnout. Jeho velkou výhodou je určitě fakt, že k němu mohou sednout naprosto všichni, jak zkušení hráči, mající za sebou všechny předchozí díly a ze spaní vykřikují Mario Time Huhu, ale i naprostí nováčci. Všichni se budou bavit stejně. Velkým plusem je určitě přehlednost, nikdy se mi nestalo, že by si postavičky navzájem překážely. Kooperace v Super Mario 3D World je čistě konkurenční, což znamená, že ačkoliv třeba u bossů si samozřejmě musíte pomáhat, většinou jedete na své triko, abyste bodově překonali své kamarády. Toto rozhodnutí vývojářů bylo velmi šťastné, protože hře přidává ještě na soutěživosti. Není nic lepšího, než když i u závěrečného stožáru se snažíte ostatní přechytračit a být u něj jako první, abyste nahnali další body. Ono trochu více snahy se určitě vyplatí investovat, protože hráč s nejlepším výsledkem si vždy další kolo nasadí korunku.

Jestli jste už někdy hráli nějakého toho Maria, asi vás nepřekvapí rozvržené ovládání, které je jakýmsi mixem New Super Mario Bros. U a Super Mario Galaxy. U plošinovky je hodně důležité hlavně to, aby bylo přesné a maximálně intuitivní, což je, navíc i kamera vždy zabírá ideální pohled na scénu, takže je jen na vás a vašich schopnostech, jak se s hrou popasujete. Protože Super Mario 3D World vychází na Wii U, asi se ptáte, jestli je nějak kloudně využit displej Wii U Gamepadu. Zprvu se může zdát, že využití není moc velké, a ono ve výsledku opravdu není, ale vývojáři vás sem tam donutí otevřít přes dotykový displej dveře, případně vysunout plošinku. Pokud navíc budete hrát v Off TV režimu, můžete využít dotykový displej i pro odkrývání skrytých bloků, případně pro ničení beden či zmrazování nepřátel, které pak můžete jednoduše dorazit. Menší využití Wii U Gamepadu nepovažuji za chybu, spíše chválím, že se vývojáři nepouštěli do experimentů, které by nemusely dopadnout zrovna dobře, a naservírovali nám výborně hratelnou plošinovku s klasickými prvky, jen sem tam obohacenou o nějaký ten oživující prvek. Zde ještě dodám, že Super Mario 3D World můžete hrát i na Wii U Pro Controlleru nebo Wii Remote.

Wii U je první konzole od Nintenda, která přináší hry v HD, a nutno říci, že vysoké rozlišení spoustě ikonickým značkám pomohlo. Nebudu chodit okolo horké kaše, Super Mario 3D World vypadá prostě skvěle, a neváhám ho označit za vůbec nejhezčí plošinovku, jakou jsem kdy hrál. Nádherné jsou postavy, za které hrajete, ale i nepřátele jsou maximálně detailní, a o levelech ani nemusím mluvit. Navíc hra obsahuje i spoustu nádherných efektů a parádní osvětlení, takže tady bude zcela určitě spokojen i ten nejnáročnější fanoušek. Vše se navíc hýbe maximálně svižně (60 fps je znát), nevšiml jsem si žádného poklesu, a to ani v těch nejvíce náročných scénách. Vývojáři odvedli výbornou práci o na hudebním doprovodu. Naleznete tu jak spoustu osvědčených klasik, jen nově nahrané, tak úplně nové vynikající skladky, které skvěle zapadají mezi ty původní. Pokud bych tu soundtrack označil za jeden z nejlepších, asi nebudu moc daleko od pravdy. Slušné je i ozvučení, které nedoznalo moc změn, ale proč měnit, když i dnes udělá každému radost zvuk houbičky, jako před dvaceti lety.

Super Mario 3D World je naprosto fenomenální moderní hra, která si vás získá nejen nádherně navrženými úrovněmi, zadupávající veškerou konkurenci hluboko pod zem, ale i skvělou hratelností, neskutečně návykovým kooperativním režimem, výbornou grafikou a mistrným hudebním doprovodem. Vývojářům se podařilo vybrousit nádherný diamant bez jediného kazu, který bude zářit i za deset let. Pokud si v současnosti může některá hra říkat next-gen, je to právě Super Mario 3D World. A vy přece chcete hrát next-gen hry, nebo ne?

Super Mario 3D World

wiiu
Nintendo, Nintendo
Datum vydání hry:
29. 11. 2013
Žánr:
Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
10/10

Komentáře