Super Mario 3D Land

recenze  14
Martin Šmíd, 17. 11. 2011 23:00
Původnímu Nintendu DS udělalo velkou službu New Super Mario Bros, kterého se do dnešního dne prodalo přes 25 milionů kusů. Všichni v Nintendu tak doufají, že stejný efekt bude mít na novou konzoli Nintendo 3DS díl Super Mario 3D Land, který vychází nyní před Vánoci. My jsme si ho mohli konečně osahat, takže vám můžeme říci, jestli stojí za koupi nebo ne. Jedná se o onen killer titul, který Nintendo 3DS potřebuje jako sůl, zvláště, když se konkurence v podobě Sony chystá vypustit svoji konzoli?

Mario je dost možná vůbec nejpopulárnější videoherní postavičkou, která své hry prodává po milionech. Zatím poslední díly s tímto roztomilým hrdinou vyšly na Nintendo Wii, kde hlavně série Galaxy sklidila velký úspěch. Není tak divu, že se Nintendo rozhodlo, že stejným vývojářům svěří i novou hru pro Nintendo 3DS, která dost z populární Galaxy série čerpá, ale vrací se i ke kořenům značky, aby více zapadla na kapesní konzoli. Příběh přitom je naprosto klasický a věrný tradici. Princezna Peach je unesena neznámo kam a její kamarád Mario se jí musí znovu vydat zachránit. Po tomto nečekejte žádnou změnu. Opět se tak vydáváte s Mariem napříč královstvím Mushroom, abyste nebohou princeznu zachránili.

Pokud jste hráli předchozí Nintendo DS díl New Super Mario Bros., tak zde budete po zapnutí jako doma. Opět na vás čeká mapka čítající osm světů po několika levelech, které musíte proskákat, pozabíjet zlé potvory a sesbírat sto velkých zlatých penízků pro závěrečný souboj. Na rozdíl od svého staršího bratříčka se vývojáři vykašlali jen na 2D pohled a Super Mario 3D Land postavili na jakémsi mixu 2D a 3D pohledu. On ostatně tento díl je takovým mixem New Super Mario Bros, Super Mario Galaxy a dokonce i Maria 64, či Paper Maria. Všechny prvky z těchto her zde najdete. Díky tomuto se neustále mění kamera, takže občas na vás čekají klasické 2D pasáže, ovšem s několika úrovněmi hloubky, jako třeba v LittleBigPlanet, jindy zase budete skákat 3D pasáže. I když se kamera takto střídá, vývojáři zaslouží velkou pochvalu za její maximální vyladění, takže neustále máte o dané situaci přehled a víte, kam skočit, případně na co si dát pozor. S kamerou pak souvisí i ovládání, které je intuitivní a za vzor si bere to ze série Galaxy. Ostatně, Mario umí z této série všechny vychytávky a i se stejně pohybuje.

Mario měl vždy několik speciálních power upů, které sbíral během svého průchodu hrou. Zde tomu není jinak. Jako základ je tu pochopitelně houba, která ho zvětší. Dále mezi klasiku patří i speciální oblek, díky kterému může střílet ničivé firebally. Speciálním powerupem je obleček Tanooki, který fanoušci neviděli od třetího dílu. Ten přidá Mariovi ocásek, kterým může mlátit své protivníky, ale pokud s ním vyskočí, dokáže i chvilku letět, takže zvládne lehce i těžší pasáže. Navíc se s tímto oblečkem dobře skáče na stožáry na konci levelů. Tanooki obleček je rovněž nepostradatelný, pokud si budete chtít odemknout všechny skryté místnosti po levelu a vysbírat tak všechny penízky. Další novinkou je Boomerang obleček, díky kterému naroste Mariovi krunýř a může na nepřátele házet boomerangy. Jako poslední tu je speciální krabice s vrtulkou, do které když si Mario vleze, může s ní vyskočit do velký výšky, ale rovněž přeletět větší kus nad zemí. Tuto speciální schopnost ovšem využijete jen v několika levelech, které jsou na ní uzpůsobeny.

Ačkoliv budete procházet zhruba padesát levelů, musím ocenit to, že žádný není stejný a co level, to naprosto unikátní úroveň s vlastními nástrahami a charakteristickým motivem. Čekají tak na vás nejen úrovně v poušti, ale i na loukách, pod vodou, ve vzduchu, v horách, ale i podzemí. Design je navíc naprosto parádní a díky němu si budete užívat každý level, do kterého vlezete. Vývojáři navíc připravili do levelů i spoustu jedinečných novinek, které jste v předchozích dílech vidět nemohli. Je jen docela škoda, že všechny levely jsou docela krátké, navíc pro zkušenějšího hráče nepředstavují vůbec žádnou výzvu. Přeskákat je tak dokáže více méně každý, jen tedy je o něco složitější posbírat vždy tři zlaté mince, které potřebujete později k odemknutí závěrečných levelů. I díky oné jednoduchosti není problém celou hru proskákat za nějakých šest hodin. To je docela málo, ale naštěstí se po dohrání můžete do světa vrátit a projít všechny levely znovu, abyste vše vysbírali. Navíc se vám odemkne i bonusových osm světů, ve kterých budete mít levely o něco těžší, navíc v nich budete moci hrát i za bratra Luigiho, kterého se nejprve vypravíte zachránit. Herní doba se tak minimálně zdvojnásobí.

Jediné, co bych v levelech vytknul, tak jsou neustále stejní bossové na konci každého světa, jen samozřejmě čím dál těžší k poražení. Jejich větší rozmanitost by určitě neuškodila a možná i dodala na větším lesku, díky kterému bych mohl udělit maximální známku. Takhle mám tak trochu pocit, že mi během hraní něco chybělo a jsou to možná oni bossové, kteří nejsou moc nápadití. Pokud se přes nějakého bosse, případně jinou překážku nebudete moci dostat, postupně vám hra nabídne několik usnadňujících věciček. Tou první je třeba zlatý Tanooki obleček, který vám dá i nesmrtelnost.

Pokud se podíváte na okolní obrázky, tak mi dáte jistě za pravdu, že Super Mario 3D Land vypadá prostě skvěle, a to si ještě vezměte, že v pohybu vypadá ještě lépe. Vše je krásně barevné, detailní a navíc se vše hýbe naprosto plynule. Ve 2D zobrazení tak nový Mario nemá moc chyb, které bych mohl vytknout. Nemá je ani 3D režim, který přidá větší hloubku, navíc 3D efekt mnohdy pomůže a napoví, jak se přes úroveň ostat. Navíc je tu několik speciálních místností, které jsou optickým klamem a jen ve 3D režimu uvidíte, jak se přes ně dostat. Pokud 3D efekt nevidíte, tak samozřejmě není problém tyto pasáže proskákat, jen zprvu hned nevidíte správnou cestu. Pochválit musím i soundtrack, který obsahuje staré známé melodie ze Super Mario Galaxy, ovšem s několika novinkami. Samozřejmostí jsou pak i povedené zvuky a Mariovo charakteristické chechtání, o které se znovu postaral Charles Martinet.

Super Mario 3D Land se jednoduše povedl a je povinností pro každého fanouška, ale i hráče, který má rád kvalitní plošinovky. V balení totiž dostanete skvěle navržené levely s originálními nápady, vynikající a návykovou hratelnost, spolu s perfektním audiovizuálním zpracováním. Navíc než vše projdete a vysbíráte, uběhne klidně několik desítek hodin, a to se určitě počítá. Super Mario 3D Land je tak společně s remakem The Legend of Zelda: Ocarina of Time největším důvodem vlastnit Nintendo 3DS.

Super Mario 3D

3ds
Nintendo, Nintendo
Datum vydání hry:
18. 11. 2011
KARTA HRY
9/10

Komentáře