Stick It To The Man

recenze  14
Martin Šmíd, 5. 5. 2014 1:00
Menší herní vydavatel Rispstone stojí za hned několika populárními indie hrami. Určitě znáte třeba Pure Chess nebo simulátor uklízečky na záchodech Men’s Room Mayhem, který v minulém roce zaznamenal docela velký úspěch jak na mobilních platformách, tak kapesní konzoli PlayStation Vita. V minulém roce jsme sem dočkali i trochu přehlížené adventury Stick It to The Man! od švédského studia Zoink. V těchto dnech vychází na konzole Nintendo Wii U a PlayStation 4, přičemž na druhé zmíněné je navíc v rámci PlayStation Plus bez dalších poplatků. Naše recenze vám řekne, proč byste jí měli rozhodně věnovat pozornost.

Recenzovaná verze – PlayStation 4 (pochází z ní i obrázky vytvořené SHARE tlačítkem)

V dnešní době vychází čím dál méně klasických adventur ze staré školy, zvláště na konzolích, což je určitě škoda. Proto příchod hry jako Stick It to The Man! určitě vítáme. Jistě vás zaujme hned na první a možná i druhý pohled hlavní hrdina tester Ray, který je na začátku zasažen do hlavy kontejnerem, který vypadne z vládního letadla. Kontejner není zrovna obyčejný, a když se Ray probudí z delšího kómatu, což už to je hodně zvláštní po takové ráně, zjistí, že je jiný. Z hlavy mu trčí velká růžová ruka, kvůli níž se o něj začnou zajímat vládní agenti, před nimiž pochopitelně musí utéci. Příběh ačkoliv se zdá jednoduchý, má několik zvratů a překvapení, navíc jeho devízou je, že je humorně pojat, má spoustu zábavných rozhovorů, u kterých se prostě budete smát. Humor zde není levný, vtipy jsou povedené, přičemž mu hodně pomáhají i zajímavé a originální postavy, které během hraní potkáte. Dobře se budete bavit, především pokud umíte dobře anglicky. Pokud se rozhodnete rozhovory a příběh ignorovat, asi se moc bavit nebudete, ale s tím se u takovéto hry musí počítat. Za podání příběhu si tedy vývojáři zaslouží pochvalu, příběh celkově zde patří k velkým devízám Stick It to The Man!.

Stick It to The Man! je 2.5D plošinovka s prvky adventury, odehrávající se v pěkném světě vytvořeném z papírů, tak trochu připomíná oblíbený LittleBigPlanet, která navíc přináší i řešení logických problémů. Skákací pasáže jsou jednoduché, ovládání snadné na zvládnutí, navíc díky velké fialové ruce se můžete přitahovat k napínáčkům a dostávat se do vyšších nebo i nižších částí levelu. Ruku ovšem využijete hlavně pro poslouchání myšlenek obyvatel, kterých je po úrovních vždy hned několik. Dá se říci, že abyste se dostali na úplný závěr, musíte vždy splnit pro obyvatele několik problémů, které spočívají v naleznutí správné samolepky, po níž zrovna jejich srdce touží. Hledání samolepek a zvláště poslouchání vtipných myšlenek či rozhovorů patří k tomu nejlepšímu, co hra nabízí. Většinou, abyste získali určitou samolepku pro jednu postavu, musíte získat nejprve jinou pro druhou postavu. Naštěstí hádanky jsou docela srozumitelné, a když se vám podaří najít počáteční bod, od něhož začít, nebudou pro vás dále představovat moc velký problém. V řešení určitě pomáhá mapa s označením všech postav nebo hádanek, kterou si můžete vyvolat stisknutím čtverečku.

Po hlavním hrdinovi jdou i vládní agenti, kteří mají za úkol ho eliminovat, ať to stojí, co to stojí. Vládní agenti vždy hlídkují v určitých částech levelu a úkolem je se přes ně nepozorovaně dostat. Občas stačí jen dobře vyskákat po plošinkách a následně utéci, někdy už ale musíte i zapojit mozek a přechytračit je. Třeba vidíte agenta, který zívá, takže stačí přečíst jeho myšlenky, sebrat usínací samolepku a poslat ho do říše snů. Také je možné sebrat samolepku Raye a nalepit ji na některého z agentů, přičemž jeho kolegové hned po něm půjdou, takže máte šanci je rychle obejít. Ačkoliv samolepek na obelstění nepřátel moc není, vzhledem k tomu, že vždy musíte využívat trochu jiný postu, vůbec to nevadí. Každá část s agenty představuje novou výzvu, u níž kolikrát vytuhnete i na několik minut. Každé selhání nevadí, a že jich bude, protože checkpointy jsou blízko u sebe, prakticky před každou touto částí, načtení je vždy bleskové. Tyto dá se říci stealth pasáže dobře oživují hratelnost a doplňují předchozí části.

Hra Stick It to The Man! stojí 205,-Kč pro PlayStation 4, případně 350,-Kč pro PlayStation 3 a PlayStation Vita

Stick It to The Man! se zatím jeví jako skvělá adventura, kterou samozřejmě také je, ale možná někoho zamrzí délka. Hrou jsem se prokousal za nějaké tři možná čtyři hodiny, a to jsem prakticky vše ve všech deset levelech, které hra nabízí, vyposlechnul a splnil. Krátkost vzhledem k tomu, jak je hra povedená, určitě vadí, dokázal bych si představit ještě několik dalších levelů. Navíc po dohrání už nemáte prakticky důvod se vracet, pokud tedy nechcete vysbírat všechny trofeje, kterých tu není málo, ale platinová chybí.

Vývojáři vsadili na svět vytvořený z papíru či kartonu, který vypadá parádně, září spoustou barev a rozlišení 1080p na konzoli PlayStation 4 mu rozhodně sluší. Stylizovaná grafika s pěkným artem se jen tak neokouká a určitě jen umocňuje celkový zážitek, jaký si z hraní odnesete. Port na PlayStation 4 dopadl na jedničku, hra jede dobře, nepadá a nemá žádné technické nedostatky. Na druhou stranu vývojáři nic nepřidali, jen tedy poslouchané rozhovory se přehrávají z repráčku na Dualshocku 4, to je vše. Atmosféru jistě umocňuje povedený a hodně chytlavý hudební doprovod, stejně tak ozvučení a dokonce povedený dabing. Je vidět, že vývojáři měli na vývoj o něco více peněz a mohli vše dotáhnout do povedeného konce.

Stick It to The Man! je zábavná plošinovka/adventura s humorným a dobře podaným příběhem, obohacená o zábavné řešení logických problémů, navíc s pěkným vizuálním zpracováním. Za peníze, za které se prodává, se jedná o dobrou volbu, které nebudete ani na moment litovat. Jediným nedostatkem je možná jenom krátkost, protože hru projdete za jeden jediný večer a pak už nemáte moc důvodů jí zapínat znovu. Na první hraní se ale budete dobře bavit.

Stick It to The Man!

ps4ps3vitawiiu
Zoink! / Ripstone, Zoink!
Datum vydání hry:
19. 11. 2013
KARTA HRY
8/10

Komentáře