SteelSeries Arctis 1 Wireless pro Xbox

special  3
Martin Šmíd, 13. 7. 2020 19:50
V posledních letech jsou čím dál více oblíbenějším doplňkem herních konzolí kvalitní sluchátka, díky nimž je možné si oblíbené maximálně užít. SteelSeries je jednou ze společností, která je známá pro svá herní příslušenství a headsety. Pokud nás čtete pravidelně, tak určitě víte, že jsme vám už pár testů headsetů této společnosti přinesli. Ať už šlo o SteelSeries Arctis 3 Bluetooth a následně i SteelSeries Arctis 1 Wireless. Právě z posledního zmíněného headsetu vychází poslední verze, která přináší drobné změny a hlavně bezdrátovou podporu konzole Xbox One X.

Testováno s konzolemi Xbox One X, PlayStation 4 a Nintendo Switch Doporučená cena headsetu je 119.99 euro

Pokud jste četli naší recenzi na loňský model headsetu SteelSeries Arctis 1 Wireless, tak určitě víte, že nešel používat bezdrátově s Xbox One, což nejednoho hráče vlastnící tuto konzoli pořádně zamrzelo. To nyní odpadá díky novému adaptéru, na němž můžete zapnout Xbox kompatibilitu. Pokud odhlédnu od trochu jiné barvy v náušnících, jde vlastně o tu největší novinku, kterou tento nový model přináší, ale myslím si, že ji mnozí hráči dostatečně ocení. Každopádně v balení kromě sluchátek a trochu upraveného donglu pro Xbox kompatibilitu naleznete i příslušnou kabeláž, ať už nabíjecí USB kabel, 3,5 mm kabel na kabelové připojení sluchátek do gamepadu nebo USB-C – USB-A adaptér, do něhož se zapojuje dongle u konzolí Xbox One a PlayStation 4. A protože headset vznikl ve spolupráci s Microsoftem a je přímo určen pro konzole Xbox, naleznete v balení ještě měsíční předplatné na Xbox Game Pass v Ultimate verzi, kde je zahrnut i Xbox LIVE Gold. Sluchátka tak máte hned na čem otestovat.

Headset SteelSeries Arctis 1 Wireless vychází svým designem z předchozího modelu, který je prakticky totožný. Velkou devízou sluchátek je tak měkoučký náušník, který si lze otáčením nastavit, aby krásně dolehl na uši. Příjemný je i náhlavník, který lze rovněž nastavit podle potřeby, přičemž je vyztužen ocelí, aby bylo eliminováno riziko, že vám na hlavě praskne, jako se to už některých čistě plastových headsetů děje. Headset se pak zapíná podržením tlačítka zapnutí na pravém náušníku, zatímco ostatní ovládací prvky máte na levelém , ať už jde o nastavení hlasitosti nebo zapnutí či vypnutí mikrofonu. Co se týče zvuku, tak ten je na tuto cenovou kategorii velmi dobrý, možná i nadprůměrný, což je umocněno i stejně výkonným měničem, který se objevil u dražší verze Arctis 9X. Podání bass je velmi slušné, sluchátka nemají problém ani s výškami, přičemž zvuk není nijak zkreslen ani při maximální hlasitosti. Ano, jsou na trhu pochopitelně lepší headsety, ale za ty zaplatíte daleko více. Pokud ovšem hledáte hlavně dobrý poměr ceny a výkonu, SteelSeries Arctis 1 Wireless pro Xbox vás určitě nezklamou. Ba naopak.

Pokud budete sluchátka používat bezdrátově, což se ostatně u nich přímo nabízí, vydrží vám na jedno nabití kolem 20 hodin. To je velmi slušná výdrž, která určitě uspokojí drtivou většinu hráčů. Ano, byly extrémy, kdy jsem seděl u hry i na jedno posezení více času, naposledy třeba Destiny 2 nebo Ghost of Tsushima, ale za normálních okolností a hraní se nemají sluchátka šanci vybít. Na stav baterie jste upozorňováni diodou na sluchátkách, kdy zelená značí nabití na 50% a více, zatímco žlutá už signalizuje méně jak polovinu baterie a při červené byste měli vyhledat napájecí kabel. U nabíjení je škoda, že se SteelSeries drží micro USB konektoru a nezahrnulo USB-C. To je ale jen taková drobnost. U headsetu v roce 2020 bych asi čekal už modernější řešení. K bezdrátovému módu ještě dodám, že jsem občas se sluchátky chodil po celém baráku a nezaznamenal jsem i přes několik stěn, že by docházelo ke ztrátě signálu nebo výpadkům. Dosah je tak velmi dobrý, což se hodí hlavně v momentě, když s někým mluvíte nebo posloucháte hudbu. 

Mnozí hráči si kupují headset i z toho důvodu, aby mohli snáze komunikovat se svými kamarády. Arctis 1 Wireless pro Xbox má odjímatelný ClearCast mikforon s redukcí okolního hluku, který se zapojuje jako v případě předchozího modelu do 3,5mm zdířky ve sluchátkách. Možná bych více ocenil, pokud by byl mikrofon zatahovací jako u modelů Arctis 3, 5, 7 a 9X, protože takhle si musíte dávat pozor na to, kam ho dáváte, abyste ho následně nemuseli dlouho hledat. Každopádně nyní k samotnému mikrofonu. Ten potěší onou redukcí okolního hluku, která funguje docela obstojně. Co už ovšem nepotěší, tak je skutečnost, že je v bezdrátovém režimu hodně potichu, takže jsem musel doslova řvát, aby mě kamarádi v Party slyšeli. Nepomohlo ani nastavení hlasitosti v konzoli na maximum. Tímto problémem trpěl i loňský model a je škoda, že se na tento neduh nyní SteelSeries nepodíval a neopravil. Když máte sluchátka připojená k ovladači kabelem, mikrofon funguje tak, jak má. Bezdrátová sluchátka si ale člověk kupuje z toho důvodu, aby se nemusel kabeláží zabývat. Pokud s někým mluvíte v Party a chcete se na chvilku odmlčet, nemusíte mikrofon vytahovat, ale vypnout přímo skrze posuvník na levém sluchátku. Zapnutí a vypnutí mikrofonu je doprovázeno v bezdrátovém módu zvukovým efektem, takže hned víte, jestli se vám akce zdařila.

Headset Arctis 1 Wireless jsem po většinu času testoval na své konzoli Xbox One X, pro niž byl primárně ve spolupráci s Microsoftem vytvořen. Je ale jasné, že ho můžete připojit i k dalším konzolím, které máte doma. Stejně dobře jako s konzolí Xbox One S/X funguje i s konzolí PlayStation 4/PlayStation 4 Pro, ať už se ho rozhodnete připojit do gamepadu skrze kabel nebo rovněž využít bezdrátový režim. Je jen na vás, co preferujete. SteelSeries navíc nezapomíná ani na stále oblíbenější konzoli Nintendo Switch. Pokud rádi hrajete v handheldovém režimu, stačí do USB-C konektoru zapojit dongle a sluchátka zapnout. V dockovém režimu se dodge zapojuje skrze USB redukci. Takto jednoduché párování se všemi konzolemi je. SteelSeries dokonce myslí i do budoucna a slibuje, že sluchátka bude možné jednoduše používat i s novou konzolí Xbox Series X, a ačkoliv to není na oficiálních stránkách zmíněno, tak se dá počítat i s podporou konzole PlayStation 5.

SteelSeries vyrábí dlouhodobě kvalitní sluchátka za rozumnou částku a letošní model Arctis 1 Wireless pro Xbox to jen potvrzuje. Jedná se o pohodlná sluchátka s kvalitním zvukem a velkou výdrží, díky čemuž je možné se snadno ponořit do hraní oblíbených her. Největší neduh předchozí verze, tedy chybějící bezdrátová podpora pro Xbox konzole, byl konečně vyřešen. Číselné hodnocení v recenzích na hardware neuvádím, ale pokud bych měl SteelSeries Arctis 1 Wireless pro Xbox přeci jenom ohodnotit, dal bych kvůli trochu horšímu mikrofonu v bezdrátovém režimu a stále chybějící možnosti přímo na sluchátkách zvuk namixovat dle potřeby slušnou osmičku.

Komentáře