SteamWorld Dig

recenze  5
Martin Šmíd, 31. 3. 2014 12:30
V poslední době se na konzolích PlayStation objevilo hned několik hodně kvalitních her od nezávislých vývojářů, a když se podíváme na následující měsíce, máme se rozhodně na co těšit. Každopádně před několika dny vyšla na konzole PlayStation 4 a PlayStation Vita hra SteamWorld Dig, která nejprve slavila velký úspěch na Nintendu 3DS a PC. My jsme si samozřejmě nemohli nechat ujít příležitost si SteamWorld Dig zahrát, takže se s vámi můžeme podělit o dojmy, které jak asi tušíte, budou veskrze nadšené.

Recenzovaná verze: PlayStation 4
Studio Image & Form Games vám asi moc neřekne, protože vývojáři z něj zatím stáli za menšími mobilními hrami jako Anthill nebo SteamWorld Tower Defense. Právě SteamWorld Dig má být takovým tím přechodem na něco většího pro konzole. Většina indie her staví především na zajímavé, originální a kolikrát riskantní hratelnosti, a SteamWorld Dig v tomto není jiný, ačkoliv je tu i lehčí příběh, ale ten ve výsledku není tak zajímavý a nehraje tu prim. Věc se má tak, že hrajete za těžebního steambota Rustyho, takovou obdobu robota, který se právě přistěhoval do zapomenutého těžebního městečka na divokém západě. Na první pohled by se mohlo zdát, že se zde musí dobře žít, zvláště pokud jste steambot, ale jak následně zjistíte od několika obyvatel, opak je spíše pravdou. Pod zemí se ukrývá nepěkné zlo, které všechny ohrožuje a nutí je se strachovat o práci. Rusty proto neváhá, popadne všechno potřebné náčiní a vyráží do hlubin země. Pak už příběh během hraní nevnímáte, jen sem tam vám postavičky řeknou, co se právě událo, a pošlou vás za dalším úkolem, který je nutný splnit. Daleko zajímavější je ale samozřejmě hratelnost.

SteamWorld Dig je hlavně o prozkoumávání neznámého světa pod našimi nohami, což bylo vždy zábavné a skvěle funguje i zde. Z městečka nejprve vede jen jedna cesta do podzemí, ve kterém se to hemží nejen velkým bohatstvím, k němuž se ještě vrátím. Hra je hlavně o kopání skrze různé lokace, kterých je tu dost, a jsou dokonce celkem rozmanité, ačkoliv se to nemusí na první pohled zdát. Od klasického hlinného základu se dostanete až do sci-fi městečka postaveného hluboko pod povrchem záhadnou civilizací. V tomto hra rozhodně nezklame, i když bych si možná dokázal představit, že bude mít neustále jinak generovaný svět, což se zde neděje. Ten je i na druhé rozehrání stejný, a to je možná i škoda. Každopádně ke kopání a vytváření si cestiček budete mít nejprve k dispozici speciální kladivo, ale následně získáte i vrták a další potřebné věcičky, díky nimž bude hraní jednodušší a hlavně rychlejší. V tomto SteamWorld Dig trochu připomíná Terrarii, protože neustále si hloubíte cestičky a stavíte si žebříky, ale jinak podobnost končí. I když se může zdát, že je tu docela dost akcí, ovládání je jednoduché na zvládnutí a hlavně naprosto intuitivní.

Ve hře SteamWorld Dig postupně plníte několik úkolů, které vám zadají kovoví vesničané na povrchu. Protože máte ve hře mapu, vždy víte, kam se musíte prokopat. SteamWorld Dig ovšem není jen o prokopávání se za jednoduchými úkoly, protože lokace skrývají spoustu nerostného bohatství, které můžete následně vyměnit za peníze, abyste měli nejen na upgrade pracovních nástrojů, ale také života a speciální energie, která se doplňuje vodou, abyste déle vydrželi kopat lepšími nástroji nebo mohli používat další speciální pohyby Rustyho. Hodně důležité je také hlídání si energie v baterce, protože bez ní jste spíše slepí a občas se nevyplácí mlátit do kostičky, když nevidíte, jak vypadá. Může se totiž stát, že narazíte na protivníka nebo spadnete do pasti, což hlavně v pozdějších částech není zrovna žádané. Zvláště když hra za každou smrt penalizuje ztrátou našetřených peněz.

Prozkoumávání světa a hledání nových skrytých lokací je fajn, funguje velmi dobře a kolikrát bude i hlavní úkoly ignorovat a užívat si bezstarostné kopání a sbírání všelijakých drahokamů. Právě prozkoumávání světa patří zřejmě k tomu nejlepšímu, co SteamWorld Dig nabízí a je radost ničit jednu kostičku za druhou a hloubit si nové a nové cestičky. Nuda zde nehrozí, i díky faktu, že se neustále učíte nové kousky i dostáváte lepší náčiní. Jen je možná škoda, že když už toho umíte opravdu hodně, hra z ničeho nic končí.

SteamWorld Dig si můžete koupit na PlayStation Store za pěkných 245,-Kč. Na pevném disku vaší konzole si ukousne zhruba 120 MB. Nejde tedy o objemově velkou hru.

SteamWorld Dig je hlavně 2D plošinovka, která z větší části staví na onom zmíněném kopání, ale sem tam se dostanete i do lokací, ve kterých musíte vyřešit spíše lehčí logický rébus nebo překonat nejrůznější pasti, abyste se dostali ke speciálnímu automatu na nové schopnosti nebo terminálu, který je nutný zničit. Tyto pasáže skvěle oživují hraní a vždy jsem se na ně těšil. Navíc v nich můžete najít i speciální energetické koule, které slouží k nakupování lepšího vybavení nebo teleportů, které jsou hodně důležité, zvláště jak se prokopáváte níže a níže. V podzemí je kromě tmy, pokladu a pastí i spousta nepřátel, potkáte nejen spící zombie, které můžete potichu zničit, ale i červy, vožralé skřety a další kreatury. Souboje s bossy tu nejsou, pokud tedy nepočítám finální střet, ale moc mi nepřišlo, že by to bylo na škodu. Krása SteamWorld Dig spočívá v něčem jiném.

Hraní SteamWorld Dig se dá propadnout a dá se říci, že jakmile ho začnete hrát, jen těžko se budete od něj odtrhávat. Můj herní čas se na první hraní vyšplhal na nějakých sedm hodin, což není špatné, ale je fakt, že jsem svět prozkoumával jen občas a mnoho mi zůstalo skryto. Po dohrání se samozřejmě můžete do hry vrátit a vydat se znovu do podzemí, abyste našli další skryté lokace, vše vysbírali a vylepšili si pracovní nástroje na maximum. I když je otázkou, jestli budete po dohrání pokračovat, protože motivace vše vysbírat po poražení finálního bosse není moc velká, takže raději doporučuji vše prozkoumávat rovnou, čímž si i usnadníte hraní a nervy u posledního protivníka. Prakticky nulová znovuhratelnost je asi největším problémem SteamWorld Dig. Jde tak o jednu z těch her, kterou dohrajete, na první hraní se budete dobře bavit, ale pak už se k ní asi vracet nebudete.

Ačkoliv vývojáři z Image & Form Games neměli na SteamWorld Dig hromadu peněz, vykouzlili velmi pohledné vizuální zpracování. Krásná kreslená grafika s komiksovým nádechem je parádní, pěkně stylizovaná a bude se líbit naprosto každému. Navíc se s povedeným hudebním doprovodem se spoustou pěkných skladeb stará o velmi dobrou atmosféru, která se táhne až do konce. Audiovizuální stránka rozhodně nezklame, stejně jako stabilita. Během hraní jsem si nevšiml žádného problému, vše běželo velmi, tak jak mělo, takže je vidět, že si vývojáři dali s vyladěním pro PlayStation 4 práci.

SteamWorld Dig je povedená plošinovka s dobrou hratelností, která vás neustále nutí se vracet a prozkoumávat další zákoutí světa, jenž se nachází pod povrchem. Kromě hratelnosti vás určitě bude bavit i grafika s hudebním doprovodem. Nákup SteamWorld Dig mohu jednoznačně doporučit, chybu určitě neuděláte. Jen je škoda, že tu po dohrání není větší motivace pokračovat v hraní, mohla být známka ještě o trochu vyšší.

SteamWorld Dig

ps4vita3dswiiu
Image & Form Games, Image & Form Games
Datum vydání hry:
19. 3. 2014
Žánr:
Plošinovka, Puzzle, Adventura, Indie
KARTA HRY
8/10

Komentáře