Star Wars: The Force Unleashed 2

recenze  25
Martin Šmíd, 5. 11. 2010 12:57
Na první díl Star Wars: The Force Unleashed hráči čekali jako na něco výjimečného. Nakonec se dočkali rozporuplné hry, která pouze kopírovala v žánru tolik ceněné hity. Fanoušci přesto slibům vývojářů uvěřili a v obchodech rozebrali několik milionů kopií. To automaticky znamenalo začátek prací na druhém dílu. Ten měl přinést spoustu vylepšení a také temnější příběh. Star Wars: The Force Unleashed 2 nyní doputoval do našich mechanik a my se jen ptáme, jestli tuto prohnilou rybu hráči sežerou vývojářům znovu i s navijákem. Doufejme, že ne.

Před vydáním vývojáři slibovali propracovaný a hlavně temný Star Wars příběh. Jo, ještě nyní si vzpomínáme na producenta hry, který nám na GamesComu tak zaujatě odříkával, co nás ve hře čeká. Kdo si myslel, že vývojáři tento slib dodrží, musel být asi padlý na hlavu. Ze slibů totiž nic nezůstalo. Temný příběh odejde hned po první animaci jako pára nad hrncem a zbude jen kyselá slupka plná jednoho klišé za druhým, kterou musel psát snad nějaký vožralý scénárista. Pokud by scénář viděl třeba George Lucas, tak pochybujeme, že by něco takového dovolil. Ostatně, ve hře jste Starkiller, tedy několikátý jeho klon. Na začátku tak na planetě Kamino zkoušíte nějaké ty vychytávky, abyste si později začínali vzpomínat na to, jak je Darth Vader vlastně zlý a na vás ošklivý, že vám vzal milovanou dívku a kdo ví, co ještě. V tuto chvíli začne zběsilý útěk, který bude chtít být zakončen pomstou. To je zhruba vše, co si na vás vývojáři připravili a pokud bychom řekli, že vás nic dalšího zajímavého ve hře nečeká, co se týče příběhu, měli bychom pravdu. Možná si teď říkáte, že příběh je to jediné, co potápí tuto hru. My vás hned vyvedeme z velkého omylu. Ono to totiž bude ještě horší.

Už první díl byl jakousi sci-fi kopírkou série God of War a druhý díl je v tomto úplně stejný. Jenomže, tam kde první díl ještě překvapil nějakou tou pěknou lokací nebo i tím celkovým sci-fi prostředím, tam druhý díl jen paběrkuje. Podíváte se sice do docela zajímavých lokací, jako je klonovací zařízení na planetě Kamino, Dagobah, Cato Neimoidia nebo vesmírná loď Salvation, ale všechny tyto úrovně spojuje až do nebe volající linearita. Prakticky není kam odbočit a vždy jdete jedním tunelem na konec levelu. Pokud tak čekáte na nějaké ty odbočky, tak rovnou zapomeňte. Nic podobného tu nenajdete, což je hodně velká škoda. Vzhledem k tomu, že jsou levely hodně lineární a vlastně se většina odehrává i ve stísněném prostoru, odpadá nějaké to větší hraní s předměty pomocí síly. Ovládání předmětů je totiž hodně krkolomné a připraví vás o poslední zbytky trpělivosti. Celkově alespoň musíme říci, že co se týče věrnosti levelů, tak ty se vesměs povedly a alespoň trochu zachraňují tento guláš.

V předchozím odstavečku jsme zmínili, že se hra hodně inspirovala God of War sérií. Bohužel pro všechny hráče, jen inspirovala a vzala si prakticky jen základ. Po celou dobu tak budete bezhlavě sekat jednoho vojáka za druhým. Abyste nemlátili jen do vojáků ve slušivých bílých oblečcích, tak k nim občas přibude i nějaký ten robot nebo těžší protivník se světelným mečem. Nyní jsme vám vypsali téměř všechny nepřátele. Ano, ve hře najdete jen zhruba 5-6 druhů nepřátel, což má za následek jediné. Do nebe volající jednotvárnost a po čase hodně velký stereotyp, který zákonitě začne nudit. Navíc k tomu dopomáhá i soubojový systém, který není moc propracovaný a prakticky se skládá jen z používání dvou světelných mečů a několika sil (jedna nová). Ty si postupně vylepšujete, ale že by jejich vylepšení mělo nějaký velký dopad na oživení hratelnosti, to se říci nedá.

Navíc si vezměte, že hra není ani moc dlouhá, dohrajete ji za nějakých 5 hodin, ale i za takto krátkou herní dobu budete občas pořádně zívat. Co alespoň soubojům zachraňuje kůži, tak jsou bossovské souboje. Ty sice nejsou vrcholem žánru, ale patří k tomu nejlepšímu, co Force Unleashed 2 nabízí. Hlavně souboj s obrovským monstrem uprostřed hry nás dokonale probral a špatný nebyl ani závěrečný souboj s Darth Vaderem. Co ještě můžeme vesměs pochválit, jsou opravdu povedené filmečky, které propojují jednotlivé lokace. S nimi si vývojáři opravdu pohráli a je docela i vidět, že se dost možná zaměřovali jen na ně.

Asi to nejlepší na Star Wars: The Force Unleashed 2 je grafické zpracování. Nad ním totiž budou valit bulvy nejenom fanoušci tohoto univerza, ale prostě všichni. Troufáme si i tvrdit, že Force Unleashed 2 je nejhezčí hrou z tohoto univerza, jaká se kdy dostala na naše televizní obrazovky. Neuvěřitelné detaily spolu s velmi povedenými animacemi a zapomenout nesmíme ani na vynikající fyziku, díky níž je možné zničit prakticky vše. Celá ta krása si žádá občas daň v poklesu frameratu, ale nejde o nic drastického. Kromě grafiky je velmi povedený i hudební doprovod, ale to se dalo i čekat, když je téměř celý převzatý z filmové ságy. Docela nás ale překvapil i dabing, který zase není tak špatný, jak bychom na první poslech čekali. Rozhodně vám nebude trhat uši, jako spousta jiných her v dnešní době.

Star Wars: The Force Unleashed 2 se mohl stát pro fanoušky této ságy učiněnou modlou a nezapomenutelným titulem, na který budou vzpomínat jako dnes na nezapomenutelný Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast. Místo toho se dočkali průměrné mlátičky s naprosto debilním příběhem a stereotypní hratelností. Pokud nejste velký fanda tohoto univerza, tak se rozhodně této hře vyhněte. Ušetřené peníze pak raději investujte příští rok do Blu-ray edice všech filmů. Požitek z nich budete mít několikanásobně větší, než z této parodie na všechno možné.

Star Wars: Force Unleashed II

ps3x360
LucasArts,
Datum vydání hry:
29. 10. 2010
KARTA HRY
5/10

Komentáře