Star Wars: Force Unleashed 2

preview  9
Martin Šmíd, 13. 9. 2010 23:12
Fanoušci Star Wars filmů si už asi zvykli na fakt, že George Lucas další díl nenatočí. Musí se tak spolehnout pouze na animovaný seriál, ale hlavně videohry, kterých vzniká v poslední době opravdu hodně. Jednou z nich je už minulý rok odhalené pokračování akční mlátičky Star Wars: Force Unleashed, které slibuje spoustu novinek. Nyní si řekneme, co nás už letos v říjnu čeká na platformách Playstation 3 a Xbox 360.

První díl Star Wars: Force Unleashed byl, co se týče prodejů, velkým úspěchem. Už se mu ale moc nedařilo u recenzentů, kde si odnášel jen lehce nadprůměrné známky. Prodeje ale rozhodují, takže se na druhém dílu začalo pracovat ihned po dokončení toho prvního, přičemž vývojáři slibují, že tentokrát by se mělo jednat i o co možná nejlepší hru, která ve všech směrech překoná svého předchůdce. To zase tak těžké nebude, navíc když si vezmeme výčet novinek, tak tomu i docela věříme. Každopádně i první díl si získal spoustu fanoušků, pro které je hlavně druhý díl určen. Dost bylo ale už řečí kolem, pojďme se podívat na příběh.

Příběh druhého dílu se bude stejně jako ten první odehrávat mezi třetí a čtvrtou filmovou epizodou. Nutno podotknout, že v tomto období se toho údálo opravdu hodně a jak určitě fanoušci moc dobře vědí, konflikty z tohoto období by vystačily ještě na další desítku her. Každopádně druhý díl navazuje na konec toho prvního, který pro hlavního hrdinu Galena Mareka neskončil příliš šťastně. Ať už si totiž hráč zvolil jakýkoliv konec, vždy skončil pro hlavního hrdinu stejně. Přesto se vývojáři snaží navázat na konec, kde se Galen rozhodně postavit svému mistru, Darth Vaderovi. Umře tak alespoň hrdinskou smrtí. Možná si tak nyní řeknete, za koho tedy budeme ve druhém díle hrát. Odpověď je ale velmi prostá, stejně tak jako samotný příběh hry. Darth Vader se znovu rozhodne naklonovat svého učně, přičemž jako základ použije právě Galena. Ani nemusíme nyní psát, jaké jméno nakonec nový klon dostane. On vlastně je téměř identický, jako ten předchozí Galen, ale jen s jednou vadou. Moc si toho nepamatuje, přesto ale nevěří řečem Darth Vadera, přičemž cítí i lásku k dívce Juno Elipse, do které se zabouchl už v první hře. Už nyní je tak celkem jasné, kam se bude příběh ubírat, ale i tak vývojáři slibují nejeden příběhový zvrat, který posadí hráče do křesel.

Pokud si vzpomínáte na první díl, tak ten byl jakousi sci-fi mlátičkou, hodně podobnou třeba God of War. Styl hry zůstane i do druhého dílu naprosto stejný, přičemž se dočká několika málo novinek. Tou asi největší je ta, která byla prezentovaná i na úplně prvním traileru. Nyní budou moci hráči bojovat i se dvěma světelnými meči, což už samo o sobě přinese spoustu nových komb. Nových komb bude pochopitelně i bez hraní se dvěma meči, přičemž vývojáři slibují, že jich bude až několikrát více, jak v původní hře. Všechny komba navíc najdou ve hře své uplatnění, takže by jich hráč měl využít během hry co možná nejvíce. Zajímavě zní i schopnost hlavního hrdiny Super Force Fury. Pokud vás třeba obklíčí hodně nepřátel, tak ji budete moci aktivovat, abyste byli rychlejší a rozdávali o dost silnější údery. Co bude ale při aktivaci zranitelnější, je vaše tělo. Pokud si tak hráč nedá pozor, tak brzy skončí v kaluži krve. Samotných nepřátel bude na jedné obrazovce ve druhém dílu více, ale co bude jistě tím nejzajímavějším, jsou souboje s bossy. Ty už patřily k tomu nejlepšímu v původní hře, přičemž nyní půjdou ještě dále. Bohužel zatím víme, že se nám jako boss postaví Rancor. Třeba ale nebude chybět na konci ani Darth Vader.

Ačkoliv je Galen klonem téměř identickým, jediné co má, jsou jeho nejasné vzpomínky na dost nejasnou minulost, kterou bude muset během hry najít. Stejně tak se bude muset naučit během hry i svým, dnes už zapomenutým schopnostem. Nyní se ale nemusíte bát, že byste se jen učili to, co jste uměli v prvním díle, což by byla ostatně i nuda. Některé schopnosti sice zůstanou i ve dvojce, ale vývojáři slibují i několik novinek, které hráče určitě potěší. Co několik novinek. Novinek má být opravdu hodně. Autoři sice zatím všechny schopnosti drží pod pokličkou, ale už prozradili třeba to, že nám bude hodně pomáhat telekineze, se kterou si užijeme spoustu legrace, ale vhod přijde i schopnost, se kterou budeme moci vstupovat do myslí nepřátel, a tak je ovládat. Zní to rozhodně hodně zajímavě.

Pokud se podíváte na přiložené obrázky, je jasné, že se toho po grafické stránce od prvního dílu zase tolik nezměnilo. Otázkou ale je, jestli to je nutný. Už původní Star Wars: Force Unleashed byl totiž velmi pěknou hrou, která přinesla i velmi propracovanou fyziku, kdy hráč mohl efektivně kácet stromy (zvláště v misi za mistra Darth Vadera), ale i ničit dveře a tak je otevírat. Hrátky s fyzikou ostatně nebudou chybět ani ve druhém dílu, přičemž bychom si jich měli užít ještě více, jak v tom prvním. Samozřejmostí by poté měl být i povedený filmový soundtrack.

Sečteno a podtrženo. Vývojáři se s druhým dílem Star Wars: Force Unleashed snaží plynule navázat na ten první a vyplnit tak mezeru mezi třetí a čtvrtou epizodou. Nejde jim ovšem jen o samotnou výplň, ale rovněž se snaží, aby hráče čekal pohlcující herní zážitek a ke hře se tak neustále vraceli. Jestli se jim to povede, to ostatně uvidíme už za několik týdnů. My ovšem musíme nyní říci, že našlápnuto mají k úspěchu více než dobře.

Star Wars: Force Unleashed II

ps3x360
LucasArts,
Datum vydání hry:
29. 10. 2010
KARTA HRY
5/10

Komentáře