Sport Champions

recenze  12
Martin Šmíd, 17. 9. 2010 20:06
Když přišlo na trh Nintendo Wii, tak přineslo i velmi povedenou sportovní kolekci Wii Sport. Nyní přišel na trh Playstation Move, a stejně jako pro jeho staršího konkurenta, vychází pro něj sportovní kolekce nazvaná Sports Champions. Trošinku může zamrzet fakt, že v Evropě se tato hra prodává samostatně, a ne s ovladačem, jako u kolegů v US. I přes tuto skutečnost vám nyní řekneme, proč se vyplatí do této hry investovat.

Hra Wii Sport přinesla ve své době spíše bláznivé minihry, které ukazovaly možnosti nové konzole. To Sony šla s Sports Champions trošinku dál, a spíše než minihry nám naservírovala plnohodnotné sportovní disciplíny, které dokonale ukážou, co v tom Playstation Move vlastně je. Rozhodně tak nečekejte hříčku, kterou po pár minutách přestanete hrát. Zde máte rovnou šest plnohodnotných turnajů o třech obtížnostech, přičemž dokončit je, to vám sežere spoustu času. Když už jsme u turnajů, tak je třeba zmínit, jaké že to sporty vlastně disk s hrou obsahuje. Po zapnutí hry objevíte stolní tenis, gladiátorské souboje, lukostřelbu, volleyball, frisbee a Boccu. Už ze seznamu je tak vidět, že si každý určitě najde nějakou tu svoji oblíbenou disciplínu, kterou bude chtít ovládnout.

Pojďme si trošinku popsat jednotlivé sporty. Z našeho pohledu se nám jako nejlepší sport z nabídky zdá lukostřelba, kterou jsme si opravdu zamilovali. Je totiž neuvěřitelně chytlavá, přičemž se i velmi dobře ovládá. Pokud máte jen jeden ovladač, tak budete natahovat tětivu, kterou pak pustíte, aby vystřelila šíp. Pokud ale máte dva ovladače, tak v jedné ruce držíte luk a ve druhé natahujete tětivu, takže si tak budete připadat, jako kdybyste onen luk opravdu drželi, přičemž i zážitek ze samotného hraní je se dvěma ovladači na úplně jiné, nutno říci, že lepší, úrovni. Na hráče pak čeká celkem 30 lukostřeleckých klání, kde svedou souboje s umělou inteligencí, ale i s kamarády. Během těch 30 ti levelů nebudete jen tupě střílet na terče, ale každý level je jiný a vyžaduje trošinku jinou strategii, ať už k nasbírání požadovaných bodů nebo poražení soupeře.

Další hrou, kterou si určitě zamilujete, je stolní tenis, neboli ping pong. Už rovnou můžeme říci, že Sports Champions obsahuje ten nejlepší stolní tenis, jaký jsme tu zatím na našich televizních obrazovkách měli. Vedle něj pak vypadá konkurence v podobě Wii Sports Resort jako chudý příbuzný. Hráč má totiž v Sports Champions neuvěřitelnou volnost, co se týče zakončení, výměn a množství úderů. Jde jen o to vzít si ovladač a máchat s ním, jako s opravdovou pálkou. Vzhledem k tomu, že ovladač reaguje na každý, byť i nepatrný pohyb, budete si připadat, jako byste onen ping pong opravdu hráli. Stolní tenis je tak rozhodně druhou nejlepší hrou, kterou tento balíček nabízí a hlavně ve dvou nabízí opravdu dlouhotrvající zábavu.

Jako třetí tu jsou gladiátorské souboje, které hráče vtáhnou do starověkých arén, kde budou bojovat o svůj drahocenný život. Na rovinu musíme říci, že největší srandy si užijete, pokud máte dva ovladače, ačkoliv hru můžete hrát i s jedním. Pokud ale máte dva, tak v jedné ruce budete ovládat štít, čímž budete moci efektivně blokovat údery soupeřem, zatímco ve druhé ruce budete držet meč a útoky tak budete moci opětovat. Po prvních úrovních se může zdát, že je hra až neuvěřitelně lehká, ale už na stříbrný turnaj přituhne a ze hry se spíše než bezduchá bojovka stane strategií prohnaný boj, kde každá chyba může rozhodnout. Pokud jste vždycky chtěli být gladiátorem, je tato hra vaším splněným snem. Užijte si tak maximálně.

Další disciplínou je frisbee, kde si zaházíte s talířem, přičemž váš úkol je vždy dohodit talíř do cíle. Vlastně se tu hraje podobným systémem, jako v golfu. Prostě házíte talíř do doby, než se vám podaří zasáhnout cíl. Za každý hod navíc jsou srážky, přičemž vyhrává ten, komu se podaří dohodit talíř do cíle nejméně hody. Samotná disciplína je hodně zábavná, ale nutno podotknout, že i hodně těžká. Zvláště, pokud jste nikdy nedrželi frisbee v ruce, budete mít nemalé problémy, především v odhadu, kam se zatočí, kam dolétne a jak vůbec máchnout. Bocca je pak klasický hod koulí. Nejprve hodíte malou žlutou kuličkou, přičemž poté budete mít větší, kterými se k ní musíte přiblížit co nejvíce. Pokud se vám to jedním ze čtyř pokusů povede lépe jak soupeři, vyhráli jste. Samotný hod koulí je velmi intuitivní, přičemž do něj můžete přidat i rotaci nebo házet faleše. Jako poslední je tu volleyball, který je nejméně povedenou disciplínou. Ve volleyballu musíte prakticky jen udělat správný pohyb ovladačem, abyste zasáhli míč, protože nad samotnými hráči nemáte žádnou kontrolu. Dost pochybná je zde i AI protihráčů, kteří občas míč ani sami neudrží ve vzduchu a shodí si ho k sobě na půlku.

Grafická stránka hry je hodně povedená. Prostředí hry hýří detaily, do toho přijdete opravdu pěkně vymodelované postavičky, které svým art stylem připomínají ty z her jako FIFA Street 3 a podobně. Je už tak na každém z vás, jestli vám sednou nebo ne. Nám se hra líbila a rozhodně ji řadíme k těm hezčím sportovním hrám. Co už ale není úplně tak povedené, jsou animace postaviček, které občas vypadají dost komicky a zasloužily by si více péče. Co se týče hudební stránky, tak ta je docela povedená, ale hra samotná obsahuje jen několik málo skladeb. Pokud vám už budou později během hraní vadit, není nic jednoduššího, než si zapnout hudbu vlastní, kterou máte nahranou na svém pevném disku Playstationu 3.

Sports Champions je vynikajícím sportovním titulem, který ukazuje možnosti ovladače Playstation Move. Za cenu zhruba devíti stovek dostanete hru, která je neuvěřitelně chytlavá, má vynikající hratelnost a vydrží na spoustu hodin. Pokud si chcete Playstation Move koupit, neexistuje v současnosti lepší hra, než Sports Champions. Škoda jen menších chybek a chybějícího online režimu, jinak by hodnocení bylo ještě o kousíček větší.

K hraní této hry potřebujete pohybový ovladač Playstation Move

Sports Champions

ps3
Sony Computer Entertainment, Sony Computer Entertainment
Datum vydání hry:
19. 7. 2010
Žánr:
Sport
KARTA HRY
8/10

Komentáře