Split/Second Velocity

recenze  5
Jan Matys, 19. 1. 2011 21:45
Závodní titul Split/Second vyšel již před časem pro PC a NextGen konzole (Playstation 3 a Xbox 360), na kterých měl vcelku úspěch – dost možná jste o něm již slyšeli. Otázkou tedy zůstává, jestli je konverze této hry na handheld od Sony kvalitní či nikoliv…

Že se jedná o závodní hru, jsem již naznačil, ale je třeba vše trochu rozvést, aby bylo jasné, čím je tento titul unikátní. Na pomyslném trůnu závodních her nám již sedí Gran Turismo, které má po bocích neohrožené soukmenovce, jakými jsou třeba díly série Toca Race Driver. Snese s nimi Split/Second Velocity (dále i SSV) srovnání? Odpověď je jednoduchá – ne. Otázku si musíme ovšem položit jinak … proč ne? Zkrátka proto, že se jedná o naprosto jiný typ hry. Není to simulace, ale arkáda s akčními prvky – spoustou akčních prvků. I tento trůn ovšem již jeden titul okupuje … přesně tak, je to série BurnOut. Snese tedy SSV srovnání s touto akční peckou? Odpověď je opět celkem jednoduchá – v mnoha směrech ano!

Hned na začátku se chci zmínit o jedné podstatnější chybě, která se této hře bohužel nevyhnula. Touto je absence on-line módu, jenž by určitě přišel vhod. Ne snad, že byste přišli o možnost závodit se svým kamarádem, protože Ad-Hoc mód je v titulu obsažen, nicméně zahrát si s někým na druhém konci světa by také nemuselo být od věci.

Ovládání vozu nemusí být vždy jednoduché, a to ne kvůli špatnému rozmístění ovládacích prvků, ale jenom a pouze kvůli smrtící rychlosti auta a dech beroucích šílenostech, jenž se na dráze dějí – velikost obrazovky PSP je sice na handheld až překvapivě velká, nicméně pro Split/Second by to chtělo místy větší. Nutno ovšem podotknout, že citlivost ovládání není vždy ideální. Nejspíše budete potřebovat trochu praxe, abyste zvládli projíždět zatáčky driftem a dokázali se vyhnout překážkám před vámi bez toho, abyste křižovali silnice zleva doprava s nárazy o mantinel.

Vozidel se dá ve hře odemknout celkem dost, ovšem není možnost si je jakkoliv upravit. Dokonce ani změnit barvu nemůžete, což se mi jeví jako zbytečné pochybení autorů – není třeba vymýšlet stovky tisíc kombinací tuningu, ale změna barvy??? Tímto jsme se prokousali hned v úvodu nějakými těmi chybami a nyní tedy blíže k hernímu klání. Celý SinglePlayer mód je uváděn jako TV show. Nutno podotknout, že vás videa před každou epizodou chytnou a neupustí, jelikož jsou skutečně kvalitní a plná akce. Vyberete si tedy jeden z nabízených závodů a hurá na dráhu.

Ano, grafika je opět to první, co vás praští přes nos. Na NextGen konzolích to byla jedna z nejsilnějších stránek hry, a naštěstí tomu není jinak ani na PSP. Grafika je od té na „velkých“ konzolích v podstatě k nerozeznání, a s klidem snese srovnání s Gran Turismem, BurnOutem nebo třeba MotorStormem. Sotva se rozjedete, hra vás utvrdí v tom, že skutečně nebudete sledovat SlideShow. Vše se hýbe naprosto plynule i v těch nesložitějších situacích. Každého také jistě potěší, že počet soupeřů nebyl redukován, tudíž závodíte proti sedmi oponentům.

Rozjedete se tedy v ústrety neznámému a mistrně manévrujete řízením, abyste dohnali závodníky před vámi. Už se zdá, že se vše bude bez větších problémů dařit, když najednou ouha … těsně před vámi vyletí do povětří autobus, dva ze soupeřů vám přelétnou přes kapotu a vy plni překvapení na moment přestanete vnímat dráhu před sebou – VELKÁ CHYBA! U SSV platí stejné pravidlo jako u BurnOutu … nemrkejte!!! Během jediného mrknutí se situace před vámi může nepředvídatelně změnit, a vy se vřítíte přímo do zkázy. Pod přistávající nákladní letadlo, mezi kostru padajícího mostu, do fasády kolabující budovy, do trupu klouzající námořní lodě či do barelu s výbušninou. To byl jenom malý výčet všech nepříjemností, které budete na závodní dráze potkávat ve snaze se jim vyhnout.

Nečekané exploze a útoky na trati ovšem nejsou to pravou náplní hry, tou pravou náplní hry jsou právě ty očekávané! Pomocí driftů, skoků a různých dalších závodních umů doplňujete tři tzv. „Power Bars“, jenž vám umožní aktivovat všechny tyto pohromy (PowerPlays) v momentě, kdy se soupeři ocitnou v místě s připravenou pastí. Pomocí tlačítek „L“ a „R“ můžete tyto aktivovat a poslat tím soky do věčných lovišť – klíčem k úspěchu je samozřejmě načasování. Není nic krásnějšího, než vidět soupeře odlétnout v plamenech v důsledku exploze připraveného autobusu či po nárazu do obří koule bouracího stroje. Jak jsem ale podotknul, klíčem je načasování, a jestli bude špatné, můžete se stát obětí svojí vlastní pasti, takže POZOR! Navíc při aktivaci PowerPlay druhého stupně, což lze pouze se všemi třemi bary plnými, můžete obří katastrofou kompletně změnit část celé trati!

Co se typů závodů týče, i v tomto směru na nás chlapci od BlackRock Studio mysleli. Klasickým je „Race“, jenž vás vezme na závodní dráhu proti sedmi soupeřům, které je třeba porazit. Dalším je také již dosti známý „Elimination“, jenž v určitém čase vždy vyřadí posledního ze závodníků. Pak tu máme třeba „Detonator“, jenž vás prožene samotného celou závodní dráhou ve snaze získat co nejlepší čas – zní to jednoduše, že? Opak je ovšem pravdou, jelikož právě v tomto módu se na dráze aktivují veškeré exploze a útoky, jimž budete muset uniknout. Čtvrtým v pořadí je „Air Strike“, při němž po vás bude vrtulník pálit jednu raketu za druhou, a vězte, že vyhnout se celé té smrtící salvě je skutečně oříšek! Poté tu máme „Survival“, kde je vaším úkolem vyhnout se explodujícím barelům, jenž shazují nákladní vozy před vámi…

Ano, je toho dost a dost, co může Split/Second Velocity nabídnout. Odpověď na otázku z prvního odstavce je tedy jasná – konverze tohoto titulu na PSP se povedla více než dobře. Hra disponuje velice kvalitním technickým zpracováním, extrémní rychlostí grafiky a velmi dobrými zvuky. Poskytuje dostatečné množství vozidel a typů závodního klání. Tratí by mohlo sice být více, nicméně vzhledem k možnosti způsobit na dráze skoro až fatální katastrofu se již známá trať může změnit k nepoznání.

Pokud patříte k fandům akčních závodních her, jakou je třeba již zmíněný Burnout, koupí Split/Second Velocity určitě neprohloupíte. Navíc je cena za tento titul celkem přijatelná - vezmeme-li v potaz, že se jedná o horkou novinku, nepřijde mi cca 600,- Kč jako nikterak přehnaná cifra. Dostanete za ni kopec zábavy ve kvalitním balení (myšleno technickou stránku hry). Jestliže máte rádi simulace a arkádám až tak moc nehovíte, pouze sem tam si něco chvilku zahrajete, mohlo by vás právě SSV přesvědčit o nesporných kvalitách akčních závodních her. Navíc si eventuálně můžete pár měsíců počkat a koupit hru za výhodnější cenu.

Split/Second

psp
Disney, Disney
Datum vydání hry:
19. 11. 2010
Žánr:
Závodní
KARTA HRY
8/10

Komentáře

Související články

Split/Second oznámen na PSP