Spiderman: Web of Shadows

recenze  14
Martin Šmíd, 18. 11. 2008 22:33
Když byla oznámena nová hra s pavoučím mužem v hlavní roli, zaplesalo srdce nejednoho fanouška komixové, ale i filmové předlohy. Nakonec nebyl Spiderman 3 na konzolích nijak špatnou hrou, a tak se čekalo, jak dopadne Spiderman: Web of Shadows. Finální hra vyrazila dech naprosto všem a to nejen svou "kvalitou".

Filmové hry to nemají nikdy lehké a je vidět, že se Spiderman: Web of Shadows snaží vykrádat filmovou předlohu jak to jen jde. Samozřejmě je tu i několik věcí z komixů, ale právě na filmu se chtěli tvůrci z Treyarchu svézt i tentokrát. Jeho popularita je přeci jen o něco aktuálnější než popularita komixové předlohy. Jak už bylo napsáno, Spiderman: Web of Shadows má znovu na svědomí studio Treyarch, které připravilo i předchozí spidermanovské hry, ale také nového Bonda a nové Call of Duty. Her od Treyarchu je tak tento podzim dostatek, ale jak se zdá, právě recenzovaný Spiderman: Web of Shadows to bude mít nejtěžší.

Treyarch v tiskových zprávách vykřikoval, že se zlepšila grafika oproti předchozím dílům, byl překopán bojový systém a přibyly RPG prvky. Pojďme ale pěkně popořadě. Příběh hry, ačkoliv nás ihned hodí do celkem zmatené situace, která se odehrává v ulicích New Yorku, vypráví příběh Petera Parkera, kterého nemusím nikomu představovat. Tento fotograf se stal před nějakou dobou pavoučím mužem, a tak pomáhá vykonávat dobré skutky. Po všemožných monstrech přichází nyní jako hlavní záporák samotný hlavní hrdina jako Venom. Vonomovi je samozřejmě jedno, jaký pořádek nastolil Spiderman v ulicích New Yorku, a tak využívá jeho schopností, aby šířil chaos a byl tak opovrhován lidmi, kteří rychle zapomínají na to, co pro ně v minulosti udělal. Jenomže nebyl by to Peter, aby se s tím nedokázal poprat.

Když už je řeč o soubojích, tak musím zmínit, že působí naprosto stejně jako v předchozích dílech a o nějakém zásadním překopání nemůže být ani řeč. Opět tak likvidujete nepřátele pomocí všelijakých komb, které se navíc díky novému RPG systému musíte naučit, ale nečekejte, že by se nějak zásadně lišily od těch předchozích. Bojový systém se tak po chvilce okouká a vy jen provádíte stále ta stejná komba, která po čase začnou nudit a vy spíše vytáhnete Blu-ray Disk z mechaniky své PS3, než abyste si udělali puchýře na ruce od mačkání stále toho stejného tlačítka. Aby tento systém vývojáři trochu obměnili, můžete během hry přepínat na Venom Spidermana, který má daleko účinnější komba a nepřátele ubouchá k smrti rychleji než normálně. Pokud vás něco dokáže udržet u obrazovek, je to rozhodně prostředí, které je zpracováno opravdu velmi přesně a připomíná skutečný New York. Podíváme se tak třeba do Central parku, ale i na Times Square.

Jenomže všechna ta domnělá krása má jedno velké ale. Samotné grafické zpracování New Yorku připomíná několik let staré hry a kvádry obalené texturami navíc opravdu v nízkém rozlišení jsme už dlouho neviděli. Dostáváme se tak k největšímu průšvihu hry, a tím je samotná grafická stránka, která je občas doslova odpudivá. Navíc po většinu času počítejte s nepříjemnými framerate problémy, které hru posílají do kolen. Stejně tak působí i animace postav, které jsou spíše k smíchu, než abyste je brali vůbec vážně. Ke všemu přičtěme navíc nevýraznou hudbu, která se také nepovedla a ujímá se tak první příčky nejhoršího soundtracku ve spidermanovských hrách. Nakonec si neodpustím ještě dodatek, že Spiderman: Web of Shadows je naprosto otřesná hra i pro fanouška pavoučího muže a rozhodně by měl od něj dát ruce pryč. Spálí se tak čistou komercí, pro kterou byl Spiderman: Web of Shadows stvořen.

Spiderman: Web of Shadows je podprůměrnou hrou, která by se neměla dostat hráčům do mechanik. Nabízí opravdu hodně nudný a nic neříkající herní zážitek, který jsme tu už dlouho neměli. Vývojáři z Treyarchu by se měli zamyslet, jestli nám budou servírovat takové shity i do budoucna. Pokud ano, bůh s tebou Spidermane.

Spider-man: Web of Shadows

ps3x360wiipspds
Activision, Treyarch
Datum vydání hry:
24. 10. 2008
KARTA HRY
4/10

Komentáře