Spider-Man: Shattered Dimensions

recenze  7
Martin Šmíd, 7. 10. 2010 0:03
Batman a Spiderman patří mezi ty nejoblíbenější komiksové hrdiny. První jmenovaný se v minulém roce dočkal vynikajícího herního zpracování - Batman: Arkham Asylum. Ten druhý, se musel v posledních letech spokojit jen s průměrnými počiny, které mnohdy nestály ani řeč. Activisionu to zřejmě moc nevadilo, protože i přes špatnou kvalitu se vždy každý díl prodával hodně dobře. Až ten poslední už ukázal, že i hráči se nenechají krmit herním odpadem. Activision tak byl nucen celou sérii znovu nakopnout. Výsledkem snažení by měl být Spider-Man: Shattered Dimensions, který nyní vyšel. Jde o dobrou hru s tímto hrdinou, nebo jen o další ždímání této značky? Na to vám odpoví naše recenze.

Oznámení nového dílu přišlo nečekaně letos na jaře, přičemž bylo řečeno, že se ho ujmou vývojáři ze studia Beenox. Informace o vývojářích moc nepotěšila, protože ti zase tak moc dobrých her za sebou nemají. Navíc se většinou živili jako výrobci portů her od Activisionu na PC. Snad jen ten Monsters vs. Aliens stojí za řeč. Jinak je to od těchto vývojářů jedna bída za druhou. Obezřetnost tak byla určitě na místě. I přes tuto skutečnost Activision vývojářům věřil, a už dopředu prohlašoval, že půjde o naprosto vynikající hru, která se po stránce kvality bude dát srovnat s hitem minulého roku - Batmanem: Arkham Asylum. Už nyní můžeme říci, že kvalit této hry nový Spiderman nedosahuje, ale hodně se mu přibližuje. Dá se tak říci, že restart herní série s pavoučím mužem se povedl, a kdo má tohoto hrdinu rád, bude v sedmém nebi. Lepší hru s tímto modročerveným hrdinou nenajdete v celé herní historii. To už mluví za vše.

Nyní už ale k příběhu samotné hry. Ten pro hru napsal Dan Slott, který se dlouhá léta podílel i na komiksu Amazing Spider-Man. Na hře je to sakra znát, protože při hraní si budete připadat, jako byste četli komiks, než hráli hru. Hra má opravdu hodně velký komiksový nádech, který si drží od začátku do konce. Vše se nyní točí kolem záhadného artefaktu jménem Tablet of Chaos & Order, který je jedné noci ukraden z muzea někým, kdo chce získat obrovskou moc. Co čert i onen hlavní padouch hry nechtěl, je rozdělení artefaktu na několik kousků, přičemž každého kousku se hned zmocní úhlavní nepřátelé pavoučího muže. Že i kousek artefaktu znamená velký problém v rukou těch největších padouchů, o tom se ani nemusíme bavit. Se Spidermanem se tak vydáte všechny ztracené kousky najít. Nejprve je budete hledat, abyste zabránili padouchům získat velkou moc, ale později i z trošinku osobnějšího důvodu.

Už během oznámení vývojáři prozradili, že hra bude rozdělena do čtyř částí, přičemž v každé budou hráči ovládat jiného Spidermana. Pokud se nějak více zajímáte o komiksy, tak určitě víte, že existuje vícero verzí tohoto hrdiny. Právě čtyři nejpopulárnější vývojáři vzali a zakomponovali do hry. Hra samotná je rozdělena hned do tří aktů po čtyřech levelech, takže co level v daném aktu, to i jiný hlavní hrdina, a co je nejdůležitější, hráči se vždy dočkají i o dost odlišného herního stylu. Díky tomu si hra udržuje celkem pěkný náboj, protože každý level je tak jiný. Celkově vám pak na dohrání zabere Spider-Man: Shattered Dimensions zhruba dvanáct hodin, což je hodně slušné. Pokud opatříte mezi fanoušky, tak vám hra určitě vydrží ještě déle. Budete se totiž moci neustále vracet, plnit další úkoly a odemykat si tak nové oblečky a další zajímavé bonusy. Ještě se sluší říci, že Shattered Dimensions je normální akční adventura, viděná z pohledu třetí osoby. Čekejte tak jen lineární levely s minimem volnosti. Na městskou akci tak zapomeňte. Co možná zamrzí, jsou opakující se úkoly, jako je třeba zachraňování vědců nebo dalších postav, aby vám otevřeli cestu dál. Rovněž je škoda, že v poslední třetině hra trošinkou upadne. Čekali bychom tak úplně opačný směr v zábavnosti. Alespoň, že to finále je naprosto fenomenální.

Pojďme se podívat, za jaké pavoučí muže si vůbec zahrajete. Ten úplně první se jmenuje Amazing Spider-Man. Jedná se o základní verzi tohoto hrdiny, kterou znáte asi úplně všichni. Při hraní za tohoto Spidermana budete skákat, bojovat pěstmi proti nepřátelům a používat i nějaká ta ničivá komba. Hraní za první typ je tak hodně podobné předchozím hrám. Jako druhý je tu Noir Spidey. To už je jiná káva. Noir Spidey totiž tolik nevydrží, takže všechny své nepřátele musí likvidovat pěkně ze zálohy ve stealth stylu. Vezměte si situaci, ve které se nacházíte na střeše, po které chodí padouši. Ty musíte potichu zlikvidovat tak, aby nespustili alarm. Hraní za tento typ Spidermana je velmi zábavné, a dalo by se říci klidnější, jak za zbylé tři. Jako třetí je tu Ultimate Spider-Man, který je oblečen černém Venom kostýmu s obřím bílým pavoukem na hrudi. Hraní za něj zase není tak odlišné, od prvního typu. Má i dost podobná komba a styl boje, ale je o dost silnější a má také nějaké ty svoje specialitky. Jako poslední je tu verze Spidermana z budoucnosti, který se jmenuje Spider-Man 2099. Ten se stylem boje také moc neliší, od prvního a třetího typu. Jen je o něco málo ve všem a se vším rychlejší. Liší se tak především prostředím. Za něj se totiž dostanete do měst a laboratoří budoucnosti, přičemž některé scenérie vypadají opravdu působivě.

Kdo bude z této hry naprosto vedle, budou především fanoušci, kteří zde nebudou mít jenom čtyři Spidermany, ale i celý zástup nejrůznějších záporáků. Každý z nich vždy vládne jednomu prostředí, kam se postupně podíváte, přičemž se dá říci, že celý level je vždy koncipován jako jeden velký hon na bosse, abyste získali další kus záhadného artefaktu Tablet of Chaos & Order. Mezi ty známější bosse patří třeba Sandman, Goblin, Doctor Octopus, Deadpool nebo Scorpion. Fanouškům komiksu ale určitě něco říkají i jména jako Electrob, Juggernaut nebo Kraven. Kromě těchto bossů potkáte i další, ale jejich jména vám už neprozradíme. A kdo že stojí jako ten úplně hlavní boss v pozadí? To si také musíte zjistit sami. My jenom řekneme, že souboj s ním je jedna velká jízda v posledním levelu, kde vystřídáte v souboji hned všechny čtyři Spidermany. Když už jsme u odhalování padouchů, tak ještě dodáme, že si vývojáři přichystali i jejich docela odlišné verze, než ty, které znáte z komiksů nebo filmu. Určitě tak budete překvapeni. Samotné souboje s bossy jsou hodně povedené, pokaždé navíc originální, takže na každého budete muset vymýšlet novou taktiku. Zajímavé jsou při soubojích i momenty, kdy se kamera přepne do první osoby a vy nebohého padoucha budete mlátit pěstmi, ale i mu uhýbat před jeho útoky. Jedná se o pěkné zpestření samotného souboje.

V předchozích odstavcích jsme zmínili, že hra obsahuje hraní za čtyři verze Spider-mana. K tomu se sluší dodat, že co verze, tak to i jinak podané grafické zpracování. Za Amazing Spider-Man jsou levely hodně prosvětlené, hýří barvami a jsou jako z komiksu. To za Noir Spideyho jsou levely dost ponuré, zbarvené do černohnědé barvy. Celkový vizuální dojem z celé hry je díky čtyřem odlišným stylům velmi dobrý, přesto jsme si všimli, že hra nemá skoro žádné vyhlazování, takže některé záběry vypadají dost nehezky. Naštěstí, že jich je jen několik. Pochválit musíme vývojáře i za velmi hladký framerate, protože se nám nikdy nestalo, že by se hra zpomalila. Na dobré úrovni je pak i hudební doprovod, který obsahuje několik vydařených skladeb. Co musíme také vyzdvihnout, je i dabing, který se také povedl a zvláště u filmečků dodává celé scéně nezapomenutelný šmrnc (podíleli se na něm i seriáloví dabéři). Během hry pak můžete čekat i klasické spidermanovské hlášky a vtípky.

Spider-Man: Shattered Dimensions sice není hra roku, ale je to nejlepší hra se Spidermanem, jaké jsme se za ty dlouhé roky dočkali. Každý fanoušek pavoučího muže by si ji měl pořídit, protože z ní bude maximálně nadšen. Nadšeni ze hry jsme byli i my. Co nám ale zamezuje udělit vyšší známku, je pozdější opakování úkolů a menší úpadek, aby se konec zase neskutečně rozjel. Doufejme, že vývojáři z Beenox dostanou možnost připravit pokračování. V něm by mohli nedostatky napravit, a pak, to bude teprve nářez.

Hru na recenzi poskytl herní obchod GameLeader

Spider-Man: Shattered Dimensions

ps3x360wiids
Activision, Beenox / Griptonite Games
Datum vydání hry:
10. 9. 2010
Žánr:
Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře