Spartacus Legends

recenze  17
Martin Šmíd, 23. 7. 2013 16:45
V předchozích týdnech doběhla poslední sezóna populárního seriálu Spartacus, za kterým stála stanice Starz. UbiSoft si před časem zajistil práva na videoherní zpracování, které se mělo na Xbox LIVE Arcade a Playstation Network dostat už začátkem letošního roku, ale nakonec vývojáři potřebovali více času, aby mohli vše doladit a uspokojili tak fanoušky, kterých není zrovna málo. Ostatně na každý díl seriálu se dívalo několik milionů diváků. Nyní v létě se konečně Spartacus Legends dostal na digitální služby obou konzolí, takže se na něj můžeme podívat.

Pokud alespoň trochu znáte seriál, asi vás moc hra nepřekvapí. Jak hratelností, tak svým zasazením. Po zapnutí máte k dispozici jen jeden herní režim, který nemá zrovna nějak úchvatný příběh, prostě se chopíte gladiátora, no a přes gladiátorskou školu se musíte postupně probojovat až do obrovského kolosea, kde se dá vybojovat svoboda, která ovšem vede přes potoky krve a stovky mrtvých protivníků. Na začátku máte odemknutou ve městě Capua jen gladiátorskou školu, ale jak levelujete, odemykají se vám další části, které samozřejmě ukrývají další souboje. Druhů soubojů je několik, od čistě cvičných, v nichž vám protivníci moc vrásek neudělají, až po souboje s lepšími gladiátory. Každou část města poté uzavírají bossové, které zde charakterizují známé seriálové postavy jako Crix a dojde i na Spartacuse. Systém odemykání nových soubojů je fajn, má vysokou motivaci, navíc je celkem rozumě nastaven, abyste nemuseli opakovat moc menších zápasů znovu. I když je tedy budete muset po čase opakovat, rozhodně ale ne kvůli levelování a odemykání dalších částí města.

Protože je Spartacus Legends určen co největšímu okruhu hráčů, museli vývojáři vsadit na co nejjednodušší soubojový systém, který ovšem ve výsledku ukrývá docela dost možností. Máte tu základní slabší i silnější útoky, dokonce speciální komba, která je třeba kombinovat. Kromě útočení se jde celkem rychle bránit, či uskakovat. Možná bych i řekl, že hra má hodně blízko spíše třeba sérii God of War, než klasickým bojovkám typu Street Fighter nebo Tekken, protože soubojový systém je hodně podobný. Ačkoliv ale bojový systém není propracovaný, jako v jiných bojovkách, rozhodně je zábavný, zvláště ho dělají zajímavý nejrůznější zbraně, které můžete využívat. Co určitě uspokojí všechny fanoušky seriálové předlohy, je brutalita, krev během hraní cáká na všechny strany, do toho tu je několik hodně šílených zakončovacích úderů. Při jednom třeba useknete protivníkovi kus hlavy, a to je jen začátek.

Hra Spartacus Legends je v základu zdarma, takže si ji můžete všichni stáhnout bez poplatků. Vývojáři ovšem musejí na něčem vydělávat, takže zvolili dnes hodně populární cestu free-to-play. Ve hře máte dvě měny – stříbrnou a zlatou, přičemž stříbrné koruny dostáváte za vyhrané zápasy, zlaté poté za levelování. Protože měnu potřebujete k hraní, k ní se vrátím v dalším odstavci, můžete si urychlit její získávání normální koupí za peníze. V současnosti si můžete koupit několik balíčků, nejlevnější vás vyjde na 5 euro/400 MS bodů, ale nejdražší jsem viděl i za 179 euro, což je částka, kterou asi málokdo z vás dá. Samozřejmě, pokud nevíte, co s penězi, můžete vývojářům tento balík peněz vysypat, za což dostanete hned 3000 zlatých peněz, no a za ně už si odemknete úplně vše. Pokud nechcete zbytečně utrácet, na vše se dá vydělat čistě hraním, ale musíte počítat s tím, že nejde o rychlou záležitost, takže budete muset kolikrát normální zápasy opakovat. Možná bych tento způsob vracení a souboje přirovnal k japonským RPGčkám, kde také musíte levelovat na nejrůznějších potvorách.

Ačkoliv je Spartacus Legends free-to-play hrou, na konzoli Xbox 360 potřebujete k hraní GOLD účet. Na Playstationu 3 nepotřebujete Playstation Plus.

V předchozím odstavci jsem nakousnul měnu, která je pro hraní životně důležitá, no a bez ní se nikam moc nedostanete. Za vyhrané peníze si kupujete pro svého bojovníka lepší vybavení, od zbraní, štítů, až po brnění, lepší boty či helmy. Důležité je i nakupování perků, které dodají bojovníkovi několik dalších vlastností, důležité především pro online hraní nebo souboje s bossy. Většinu základních kousků pořídíte za stříbrné peníze, i když jich budete potřebovat hodně, lepší kousky jsou samozřejmě za zlaté peníze, kterých už tolik není, což vyžaduje i uvážlivou investici. Kromě lepšího oblečení nebo zbraní musíte sem tam investovat i do nového gladiátora. Občas se stane, že vám gladiátora jednoduše zabijí, což ale není problém, protože za pár korun ho prakticky oživíte. Sem tam ale musíte mít na určitý typ souboje gladiátora, který umí zacházet s jinými zbraněmi. Na začátku máte normálního gladiátora, který má meč a štít, ale později se vaše skupina - ludus rozroste o bojovníky s dvěma meči či s dýkami. Každého jednotlivého gladiátora samozřejmě můžete upravovat podle svého, každý má i svoje jedinečné zbraně. Protože je více typů gladiátorů, hratelnosti to prospívá, protože každý má trochu jiný styl boje a je třeba se ho chvilku učit.

Kromě klasické hry pro jednoho, která sama o sobě vydrží na několik hodin, pokud nechcete utrácet, tak ještě na daleko delší čas, je přítomna i online část, v níž můžete změřit síly s dalšími živými hráči. Pro online bitvy pochopitelně potřebujete co nejlepší výbavu, protože nikdo vám nic nedaruje. Na druhou stranu levelování je o něco rychlejší. Online bitvy jsou rychlé, jen občas se vyskytne nějaký ten menší či větší technický zádrhel. Několikrát se mi stalo, že jsem byl serverem nemilosrdně odpojen, jindy jsem zase příliš dlouho čekal na protihráče, přičemž připojování nebylo také zrovna z nejrychlejších. Mezi menší nedostatky patří občasné lagy, které jsou ale u bojovek celkem problém. Toto jsou nedodělky/chyby, které vývojáři musejí vyladit, pokud tedy chtějí, aby hru hráli hráči i za několik týdnů. Pokud bude postupně vše doladěno, nevidím důvod, proč by se hráči neměli vracet, věcí k odemknutí hra nabízí hodně.

Možná z obrázků vám přijde, že Spartacus Legends není zrovna hezkou hrou, ale jak jsem z hraní zjistil, grafika rozhodně neurazí, je celkem příjemná, navíc hodně stylizovaná do podoby seriálu, což je samozřejmě hlavně pro fanoušky velké plus. Samozřejmě, na nejhezčí zástupce žánru nemá, ale komu to vadí, navíc když jde o záležitost, která je prakticky zdarma. U bojovek ale hlavně oceňuji plynulost, a v tomto Spartacus Legends nijak nezaostává. Poklesů frameratu je minimum, sem tam sice nějaký je, ale dá se přetrpět. Protože vývojáři měli přístup k licencované předloze, asi nepřekvapí použitý seriálový sountrack obsahující několik skladeb, které se ke gladiátorskému zápolení skvěle hodí. Ze seriálu jsou přebrány i zvuky.

Ačkoliv to před vydáním vypadalo s hrou Spartacus Legends tak nějak všelijak, navíc věčné odklady na důvěře nepřidaly, výsledek je rozhodně příjemné překvapení, a zvláště fanoušci seriálu budou zřejmě maximálně spokojeni. Ano, bojový systém není tak propracovaný, jako u jiných bojovek, přesto ukrývá velkou variabilitu, a je i zábavný. A vlastně o zábavě a potocích krve i Spartacus Legends je, takže alespoň za vyzkoušení rozhodně stojí, a pokud vás chytne, můžete v něm nahrát i několik desítek hodin. To vše je navíc téměř zadarmo, což se samozřejmě na výsledném hodnocení také projevuje.

Spartacus Legends

ps3x360
Ubisoft, Kung Fu Factory
Datum vydání hry:
27. 6. 2013
Žánr:
Bojovka
KARTA HRY
7/10

Komentáře