SOCOM: U.S. Navy SEALs Fireteam Bravo 3

recenze  7
Martin Šmíd, 25. 2. 2010 21:43
Série taktických akcí Socom se po úspěchu na Playstationu 2 přesunula i na PSP, kde rozhodně ostudu neudělala. Nyní přichází díl s názvem SOCOM: U.S. Navy SEALs Fireteam Bravo 3, který má nabídnout skvělou podporu pro více hráčů a vynikající kampaň plnou výbušné akce. PR sliby jsou jedna věc a realita druhá. Ačkoliv tedy musíme říci, že realita se v tomto případě moc od PR slibů neliší. Pojďme se podívat, jak SOCOM: U.S. Navy SEALs Fireteam Bravo 3 dopadl.

Když máte tak úspěšnou sérii jako Socom, asi jen těžko byste neudělali další pokračování. Když bylo oznámeno, že se připravuje U.S. Navy SEALs Fireteam Bravo 3, vypuklo mezi fanoušky nadšení, protože předchozí dva díly se řadí k těm nejlepším hrám na konzoli PSP. Třetí díl vám naservíruje čtyřčlennou jednotku SEALs, kde se chopíte velitele Wraitha, který je vyslán do fiktivního státu Koratvia, kde by se měl nacházet zajatý americký špión. Jak asi tušíte, nic nepůjde tak hladce a během své mise prožijete spousty přestřelek. Ačkoliv se příběh snaží hráče vtáhnout i skrze celkem povedené animace před začátkem mise, tak musíme říci, že příběh bohužel není nikterak zajímavý a spíše se jedná jen o jakýsi doplněk. Celá hra je rozložena do několika misí, které jsou bohužel velmi krátké a celou hru byste tak měli dohrát pod pět hodin, což je rozhodně škoda. Co ovšem čekat od hry, která je zaměřená spíše na online hraní.

První, co asi každý zapne, je klasická kampaň pro jednoho. Po zapnutí se před vámi ukáže mapa, kde si budete moci vybrat misi. Po vybrání mise se před vámi objeví tabulka, kde budete mít svůj čtyřčlenný tým a budete mu muset přidělit zbraně a další věci, které budete během samotné mise potřebovat. V samotné hře je tento tým rozdělen do dvojic, přičemž oba ovládáte prostřednictvím velmi jednoduchého menu, kdy členům můžete dávat nejrůznější úkoly, jako je krytí, opětování palby nebo vykopnutí dveří. Rozdávání rozkazů je velmi jednoduché a nijak neruší od samotné hratelnosti. Na začátku by se mohlo zdát, že se v pohodě obejdete i bez podpory kolegů a ze začátku SOCOM: U.S. Navy SEALs Fireteam Bravo 3 opravdu působí jako pouhá akční doomovka, čemuž nahrává i umělá inteligence vašich nepřátel, která není největší. V pozdějších levelech už budete potřebovat taktický postup, protože byste moc daleko nedošli. Pochválit musíme velmi dobře navržené ovládání, které těží z PSP maximum a nahrává tak skvělé hratelnosti, od které vás tak vůbec nic neruší. Celá kampaň je velmi svižná a díky obrovskému spádu bohužel i velmi krátká.

Největší zbraní SOCOM: U.S. Navy SEALs Fireteam Bravo 3 je pochopitelně online podpora, kterou si musíte nejprve aktivovat skrze Playstation Network. K online režimu tak budou mít přístup jen ti, kteří si zakoupí originálku, což je rozhodně fér. Musíme říci, že aktivace hry není nijak těžká a zabere maximálně několik minut. Poté si budete moci vybrat třeba kooperativní režim, kde můžete hrát až se třemi dalšími hráči. Vybírat si zde můžete jednotlivé mise, ale i vytvářet vlastní, což je jistě vítané zpestření. Dále tu máme klasické multiplayerové módy jako capture the flag, free-for-all deathmatches, team deathmatches, a capture point maps, které jsou určeny až pro 16 hráčů. Za tento počet si vývojáři jistě zaslouží pochvalu. Navíc můžeme říci, že se nám nikdy nestalo, že by hra nějak lagovala.

Už po zapnutí první mise jsme byli velmi příjemně překvapeni, jak dobře SOCOM: U.S. Navy SEALs Fireteam Bravo 3 vypadá. Velmi kvalitní textury v okolí a dobře postavené úrovně dávají pocit skutečnosti, což doplňují výborné efekty výbuchů. Jen těžko by se našla akční hra, která by se mohla po grafické stránce s novým Socomem rovnat, tedy, pokud budeme pochopitelně brát jen handheldový okruh. Ačkoliv se nám grafika hodně líbila, možná můžou někoho zamrzet slabší modely postav, ale to už opravdu jen rýpáme a možná i zbytečně. Co navíc určitě potěší, je framerate, který je po celou dobu hry velmi solidní a najde se jen hodně málo míst, kde se hra vyloženě cuká. Velmi slušně je na tom i soundtrack, který obsahuje několik vojenských motivů. Trošinku hůře jsou na tom už samotné zvuky ve hře, ať už jde o střelbu či křiky vašich parťáků. Zvuky jsou totiž dosti upozaděni a přes orchestrální soundtrack je tak tolik neregistrujete.

Pokud nemáte připojené PSP k internetu, asi nemá moc cenu o SOCOM: U.S. Navy SEALs Fireteam Bravo 3 přemýšlet. Pro vás by totiž hra nabídla pouze velmi krátkou hlavní kampaň, kterou projdete za jedno odpoledne. Pokud jste ovšem připojeni k internetu, nebo máte kamarády, kteří by si s vámi hru zahráli, je pro vás SOCOM: U.S. Navy SEALs Fireteam Bravo 3 tou správnou volbou. Zábavnější multiplayerovou hru bychom na PSP nyní hledali asi jen těžko.

SOCOM: Fireteam Bravo 3

psp
Sony Computer Entertainment, Slant Six
Datum vydání hry:
19. 2. 2010
KARTA HRY
8/10

Komentáře