Skate 2

recenze  9
Martin Šmíd, 23. 2. 2009 21:59
Tony Hawk byl donedávna jedinou pořádnou sérií, kde si hráči skateboardingu přišli na své. Jenomže časem tato série začala upadat a hráči si čím dál více stěžovali na chyby a další nedodělky. Před nedávnem se této sérii zrodila přímá konkurence v podobě hry Skate od EA, která už prvním dílem převálcovala svoji konkurenci takovým způsobem, že se z toho dodnes nevzpamatovala. Nyní přichází druhý díl, který má utvrdit pozici krále skateboardingových her.

Skate 2 se odehrává pět let po prvním díle. Hlavní hrdina skončil na drogách, měl pletky s policií a nakonec si ho našlo pruhované triko a mříže. Nyní je propuštěn na svobodu a vrací se do fiktivního města San Vanelona, kte se stal mistrem na prkně se čtyřmi kolečky. Město bohužel mezitím postihla velká přírodní katastrofa, která ho téměř zničila. Naštěstí se objevila společnost Mongcorp, která ho znovu celé vybudovala. Občas tak budete poznávat i stará dobrá místa, která už nyní nejsou úplně nakloněna jízdě na prkně. Občané totiž tyto týpky začali nenávidět, a tak všude naleznete jen překážky, které vám jízdu na prkně maximálně znepříjemní. Jestli se vám podaří do San Vanelony znovu navrátit lásku ke skateboardingu, nepovíme, to už si každý musí zjistit sám.

Obliba skateboardingu je tak v San Vaneloně na bodě mrazu, ale to neznamená, že byste neměli práci. Váš cíl od začátku hry je jasný. Dostat se opět na vrchol. K tomu vám budou pomáhat především vaši známí z prvního dílu, ale i nějaké ty nové tváře. Stejně jako třeba v GTA jezdíte městem a plníte nejrůznější úkoly pro své známé a později i pro fotografy z magazínů SkateboardMag a Thrasher. Úkoly jsou různorodé, a tak zde najdete třeba překonávání jiných rekordů, lepší překonávání překážek, ale i filmové výzvy, kde musíte v určitém časovém limitu předvést co nejlepší triky. Nemusíme ani říkat, že postupně obtížnost hodně vyroste a jen ten, kdo si plně osvojí ovládání, dokáže kampaň dohrát.

Skate 2 kromě klasické jízdy přináší i jednu podstatnou novinku. Tou je přesouvání jednotlivých objektů, na které během hry narazíte. Přesouvat tak můžete téměř vše – od kontejnerů až po nejrůznější rampy. Občas se tak vytvoří opravdu pozoruhodný plácek, který bude i pro vás výzvou. Tato nová vlastnost se vývojářům hodně povedla a posouvá zábavnost a hlavně trvanlivost hry do jiné sféry. Protože má město jisté zábrany vůči skateboardingu, na každém druhém rohu tak stojí hlídky, které vám dokážou občas pořádně zatopit. Naštěstí máte u sebe svůj mobilní telefon, se kterým dokážete i tento problém většinou vyřešit.

Kromě přesouvání objektů a chůze bez prkna jsme se dočkali i nějakých těch nových triků při jízdě na samotném prkně. Sice autoři nedokázali vymyslet nové flipy skrze flict-it, ale naštěstí tu jsou další. Novinkou jsou takzvané fingerflipy, kdy vyskočíte a ve vzduchu provedete nějaký ten trik. Rovněž jsme se dočkali vcelku efektivních stojek, po kterých volali všichni hráči prvního dílu. Rovněž byly vylepšeny i grindy, které nyní vypadají daleko lépe a dají se tak dělat i nějaké ty další tríčky. Kromě triků na prkně si můžete i nově kupovat ve městě pozemky za nějaký ten tučnější obnos. Skate 2 přináší i nějaké ty online možnosti, které se budou jistě líbit každému hráči. Můžete tak ukazovat své fotky a videa upravené v replayi v editoru a poté sdílené přes skate.reel. Tato možnost vám dává neskutečně možností a určitě patří k tomu nejlepšímu, na co ve hře narazíte. Kromě těchto online pomůcek budete mít možnost si i zajezdit proti kamarádovi a překonávat jeho rekordy v nejrůznějších úkolech.

Celé město San Vanelona je jednou obrovskou atrakcí, která jen tak neomrzí. Graficky je město velmi pěkně zpracováno a po většinu času drží i ten framerate. To ovšem neznamená, že by se sem tam nezacukal. Navíc hra ukazuje i nejrůznější zranění, jako jsou zlomené nohy, odřené lokty, anebo další krvavá zranění. Vše je velmi detailně zobrazeno, za což si zaslouží vývojáři velkou pochvalu. Rozporuplnější je už soundtrack. Někomu se bude určitě líbit, ale někdy jsme měli pocit, že se vývojáři úplně netrefili do noty. To zvuková stránka je už povedenější, a tak uslyšíte lámání kostí, ale i všelijaký ruch ve městě. Stejně povedený je i dabing a úvodní filmeček, který vás určitě navnadí více než dost.

Skate 2 je pořád výbornou hrou, která už nepřináší tolik revolučních novinek jako první díl, ale to není ani třeba. Dobrá hra pro jednoho vyšperkována zajímavými online módy dělá ze Skate jedničku v tomto žánru. Kdo si zamiloval první díl, s druhým rozhodně nešlápne vedle.

Skate 2

ps3x360
EA Games, EA Black Box
Datum vydání hry:
21. 1. 2009
Žánr:
Závodní, Simulátor, Sport
KARTA HRY
8/10

Komentáře