Singularity

preview  8
Martin Šmíd, 1. 4. 2009 23:06
HeXen, Soldier of Fortune, Star Trek Voyager: Elite Force, Jedi Knight II: Jedi Outcast, Quake 4 nebo Wolfenstein. Možná se nyní ptáte, proč jsme zde vypsali všechny tyhle tituly, které se zapsaly do historie videoher, ať už svou velkou kvalitou nebo brutalitou. Všechny tyto hry má totiž na svědomí studio Raven Software, které v současnosti připravuje svůj jedinečný projekt Singularity. No a právě na jejich novou hru, jenž má ambice se stát střílečkou roku, se nyní podíváme.

Ačkoliv se může na první pohled zdát, že je Singularity jen pouhou tuctovou střílečkou, rozhodně tomu tak není. Příběh nás zavede do kůže pilota Nate Rancona, který je vyslán do oblasti, která patří Sovětskému svazu, aby tu splnil jednu tajnou operaci. Jenomže nikdo nečekal, že oblast skrývá nebezpečné síly, a tak jako v seriálu LOST se zřítíte na neznámý ostrov. Kdo by čekal, že se náš hrdina bude nyní opalovat a popíjet rum, dokud ho někdo nezachrání, hodně by se spletl. Ostrov Katorga-12 je prosáklý neznámou silou, jež rozpoutali ruští vědci, kteří zde po roky provádí velké pokusy. Jaké přesně, to vám nyní nepovíme, ale určitě na to během samotné hry kápneme. Po probuzení tak začínáte v roce 1950, kdy teprve výzkum probíhá a jak se zdá, spěje ke zdárnému konci. Zprvu vás přivítá deštivé počasí a poloprázdné výzkumné komplexy, kterými budete procházet. Jenomže něco se zvrtne a vy jste najednou chyceni časem.

Právě na procházení časem Singularity stojí. Nejprve se pohybujete za deštivého počasí v roce 1950, ale jste vrháni i do roku 2010, kdy už pochopitelně na ostrově žádní vědci nejsou, ale zato po sobě zanechali velkou spoušť. Ostrov nyní obydlují zmutovaní lidé, jejichž cíl je jediný - sprovodit vás ze světa. V budoucnosti narazíte i na spoustu dalších kreatur. Tato část se bude dosti lišit od té v minulosti, a to i počtem nepřátel. V minulosti pochopitelně žádné zmutované kreatury nepotkáte, ale společnost vám budou dělat po uši ozbrojení vojáci, kteří mají ovšem úplně stejný úkol jako jejich o 60 let mladší příbuzní. Přeskakovat časem budete v rámci úrovní, ale vše by mělo dávat ve výsledku smysl. Nemělo by se tak stát, že byste byli zmateni, proč jste najednou v minulosti a podruhé zase v budoucnosti. Vše by mělo být vyjasněno.

Dalším velkým příslibem jedinečné hratelnosti je zbraň Element 99, která sama o sobě dokáže přetáčet čas. Avšak funguje jen na určité objekty. Během hry třeba najdete potopenou loď, a tak není nic lehčího, než přetočit čas, aby se loď složila. Tato zbraň pochopitelně funguje i k otevírání dveří, kdy si jednoduše čas přetočíte na dobu, kdy byly dveře otevřené. Protože je Element 99 zbraní, bude se hodit i do soubojů s ruskými jednotkami či později se zmutovanými kreaturami. I při soubojích můžete touto zbraní jednoduše přetáčet čas. Pokud budete stát v blízkosti nějakého vojáka a budete přetáčet čas, on bude postupně stárnout a nakonec z něj zbude jen hromádka prachu. Zbraní Element 99 můžete i přenášet nejrůznější předměty, či shazovat regály na nepřátele. Možností jejich likvidace je zde hodně a je jen na vás, jestli se dáte touto cestou, nebo jen vezmete do rukou samopal a cestu si vystřílíte rambo stylem.

Ačkoliv hra pro jednoho bude ve hře hrát hlavní roli, nebyl by to Raven Software, kdyby ve hře chyběla podpora online multiplayeru. Bohužel se o této části zatím moc neví, ale můžeme čekat klasické módy i nějaké novinky. Co vás ovšem na Singularity zaujme na první pohled, je grafická stránka. S ní si dali vývojáři velkou práci a soudě podle obrázků nás čeká jedna z nejhezčích stříleček dneška. Unreal 3 engine prostě pořád funguje a je vidět, že pokud se ho chopí nadaní vývojáři, může z něj vzniknout velmi pěkné pozlátko hry.

Z nenápadně připravovaného titulu, se kterým nikdo moc nepočítal, se může vyklubat hit velkých rozměrů, který smete všechnu svoji konkurenci. Hoši z Raven Software zřejmě vědí, co dělají a nikdo nepředpokládá, že by právě toto osvědčené studio, které vytvořilo v minulosti jedny z nejlepších stříleček, mohlo zklamat. Na konci roku se tedy sejdeme nad finálním verdiktem.

Singularity

ps3x360
Activision, Raven Software
Datum vydání hry:
29. 6. 2010
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
8/10

Komentáře