SimAnimals

recenze  4
Martin Šmíd, 12. 3. 2009 20:34
Když EA vydala koncem minulého roku hru My Sims Kingdom pro konzoli Wii od Nintenda, byla většina hráčů spokojená. V našich končinách hře pomohl i fakt, že byla lokalizovaná formou titulků, takže si ji mohl zahrát naprosto každý. Když jsme se dozvěděli, že se EA chystá vydat titul SimAnimals, vůbec jsme nevěděli, co od něho máme čekat. Jde jen o pouhou ždímačku peněz nebo důstojnou hru ze zajeté Sims série?

EA před vydáním slibovala, a vlastně pořád slibuje i na obalu hry, že vás čeká otevřený žijící svět se spoustou zvířat. Jenomže už po spuštění hry zjistíte, že se ocitáte na malém plácku s pár uschlými stromy, kde se občas mihne nějaký ten tvor bez nejmenšího zájmu si s vámi něco začít. Zde tak začíná hra plná dřiny, abyste si k sobě naklonili obyvatele tohoto malého kousku divočiny. K tomu jim budete muset plnit nejrůznější úkoly, které si chlupatí neřádi zamanou. Musíte je tak dobře krmit a pochopitelně seznamovat s ostatními živočichy v jejich okolí. Samozřejmostí je i navazování partnerských vztahů, ze kterých se postupně rodinka rozroste o další členy. Rovněž mají zvířátka ráda, když si s nimi občas zahrajete, aby se stala vašimi lepšími kamarády. Jak si celkově vedete, vždy vidíte v happy baru nahoře uprostřed obrazovky. Podle toho můžete reagovat na vzniklou situaci. Zvířat je přes třicet druhů a rozmazlit všechny zabere spoustu herního času. Kromě vašich zvířecích kamarádů přijde občas na scénu i divoká zvěř, která dokáže ve vašem rajónu udělat spoustu škody. Po celkem nudném hraní, kdy se staráte o svá zvířata, přichází konečně něco zábavného.

Název hry může trošku plést v tom, že se budete starat jen o zvířátka. Tak tomu po většinu hry opravdu je, ale aby byla šťastná, musíte opečovávat i jejich okolí, které je na začátku hry dosti zpustošené. Musíte se tak starat o nejrůznější druhy rostlin, mezi kterými se zvěř cítí dobře. To pochopitelně vyžaduje přehled o tom, kde se jaká rostlina cítí dobře a podle toho se zařídit. Občas rostliny budete muset i zalévat, aby vám neuschly. Pokud se tak budete starat dobře o celé území, zvířata budou spokojená, ale vy o to více vyčerpán.

Ačkoliv se to na první pohled nezdá, úkoly jsou celkem vydařené a jejich pochopení zvládne i středně pokročilý angličtinář. Pokud máte takové dítko doma, je pro něj SimAnimals dobrou volbou. Co však bohužel kazí celkový dojem ze hry, je hodně nepovedené ovládání, které zřejmě vymýšlel sám čert. Stejně jako v My Sims Kingdom ovládáte ruku, kterou provádíte nejrůznější úkony. Toto ovládání je bohužel značně nepřesné, občas vůbec neraguje a po čase působí značně zmateně. Po většinu hry se tak s ním budete jenom prát a zábavnost bude utíkat mílovými kroky pryč. Co musíme ovšem ve hře pochválit, je přítomná encyklopedie, která vám řekne vše o každém druhu živočichů nebo rostlin. Je opravdu celkem propracovaná a stane se vaší neocenitelnou pomůckou.

Jak se postavit k technickému zpracování u této hry, bylo pro nás od začátku velkou záhadou. Víme, že Wii nemá takový výkon jako jiné konzole, ale i v porovnání s first party hrami od Nintenda SimAnimals propadá na plné čáře. Grafická stránka je strohá bez jediného detailu, kdy většinou zíráme na holé pláně, kde se občas mihne nějaké to ne moc detailní zvířátko. Ani zvuková kulisa není něčím, čím by se hra mohla chlubit, a mizérii dokonává neslaná nemastná hudba, kterou při hraní ani nezaregistrujete. Když jsme si pochvalovali celkem podařený český překlad u hry My Sims Kingdom, čekali bychom, že se EA vydá touto cestou i u dalších her, které jsou zaměřeny na to nejmenší publikum. Avšak hra je bohužel pouze v anglické mutaci, což jí ubírá hodně na kreditu.

SimAnimals je podprůměrná hra, která nabízí podprůměrnou grafiku skloubenou s nudnou hratelností a šíleným ovládáním. Hře u nás nepomůže ani fakt, že není lokalizována do češtiny, takže zde zaměření na ty nejmenší nepomůže. SimAnimals je hodně velké zklamání, ze kterého se budeme ještě dlouho vzpamatovávat. Snad další oznámené tituly ze Sims rodinky dopadnou na Wii o poznání lépe.

SimAnimals

wiids
Electronic Arts, Electronic Arts
Datum vydání hry:
21. 1. 2009
Žánr:
Simulátor
KARTA HRY
2/10

Komentáře