Sid Meier's Civilization Revolution

recenze  5
Martin Šmíd, 16. 8. 2008 15:41
Tahové strategie moc na konzole nepatří a dobře to věděli i vývojáři posledního dílu populární série Civilization. Proto museli z PC brášků vzít pouze to nejlepší a překopat celý herní systém. Světe div se, povedlo se na jedničku s hvězdičkou, a tak vznikla Sid Meier’s Civilization Revolution.

Série Civilization doposud na Xbox nedorazila, a o to větší bylo překvapení, když byla oznámena strategie Sid Meier’s Civilization Revolution. Po slibech, že bude překopán celý herní systém, aby padl na míru herním konzolím, je hra konečně tady. Hned na začátek je třeba říci, že vývojáři skutečně nenechali kámen na kameni a hra má menší mapy, příjemné herní mechanismy a má hlavně daleko větší spád. Ta poslední věc bude možná vadit mnohým stratégům z PC, ale změna je život. Herní systém v Sid Meier’s Civilization Revolution je velmi jednoduchý. Stavíte města, vytváříte vojáky a divy světa, ale hlavně svádíte spoustu bitev. Ať už si na začátku hry vyberete Američany nebo Egypťany, musíte je provést několika epochami k pokroku, což ovšem nebude zase tak lehké, jak by se mohlo z počátku zdát a strávíte u hry spoustu času, než se dostanete do současnosti.

Největší část vašeho herního snažení budou překvapivě tvořit bitvy. V tom se Sid Meier’s Civilization Revolution dosti odlišuje od svých předchůdců. Je to dáno především faktorem, že mapy jsou dost malé, a tak na nich není mnoho prostoru pro dvě civilizace. Ostatní vůdci tak po vás začnou brzy požadovat technologická vylepšení a další věci, které když jim nedáte, tak můžete čekat jen jedno. Válku! Je tak velmi důležité udělat si co nejlepší obranu měst a co nejvíce vojáků. Podcenit tuto složku by se vám nemuselo vůbec vyplatit. Nejlepší obranou je pochopitelně útok, a tak se ani zde nevyplatí jen slepě bránit. Naši fotbalisté by o tom mohli vyprávět. K vítězství v bitvě ovšem nevede pouze hrubá síla, ale plně se tu uplatní i vaše diplomatická schopnost. Bohužel trošinku k nepochopení jsou ostatní civilizace docela agresivně laděny, a tak vás na vyšší obtížnosti čekají jen války. Je to jedna z věcí, které se dají hře vytknout a právě nevyváženost ubírá hře body.

Jednodušší mechanismy se projevují většinou při managementu měst, který je velmi příjemný a nijak komplikovaný. Pořád ale můžete sledovat výrobu, vědu nebo obchod, ale daleko příjemnějším způsobem, než v předchůdcích. Vše je dokonale vypilováno pro gamepad. Ačkoliv je hra daleko svižnější a rychlejší než předchůdci, nečekejte, že byste hru dohráli za několik hodin. U hry se dají strávit opravdu desítky možná stovky hodin, u kterých se rozhodně nudit nebudete. Během hry vás provází vaši rádci, kteří vám radí jak se zachovat v dané situaci a či je dobré svést bitvu, a nebo radši vést diplomatické jednání a pak se nechat vykoupit. Rádce ovšem nemusíte poslouchat a můžete si hrát podle svého. Někdy je to i lepší, protože vám rádci většinou radí tu delší cestu k pokroku, než ho můžete dosáhnout po svém. Ve hře nechybí ani multiplayer přes Live, kde můžete svést spoustu bitev proti živým protivníkům. Rovněž se vám po zapnutí hry objeví, kdo z vašich přátel hru vlastní a koho tak můžete vyzvat.

Ovládání je velmi příjemné na gamepadu a kdo měl strach, že se hra bude špatně ovládat, bude zřejmě překvapen, jak intuitivní ovládání ve skutečnosti má. Další velkou změnou je grafické pojetí hry. Vše je nyní větší než kdy předtím a vůbec je tu znát takový ten komixovější vzhled. Jestli je to dobře, si musí každý říci sám. Grafika sama o sobě je velice pěkná a běží až v maximálním rozlišení 1080p, ale dosti ji ubírají na kreditu poklesy fps a trhání během bitev. Trhání není velké, ale je tam. Hudební stránce poté nemám moc co vytknout. Ta je totiž velmi příjemná na poslech, rovněž „namluvení” je na profesionální úrovni.

Sid Meier’s Civilization Revolution je skvělou zábavou na teplé letní dny. Svoji chytlavostí a technickým zpracování si získá nejednoho hráče. Určitě skvělá koupě.

Sid Meier’s Civilization Revolution

ps3x360ds
2K Games, Firaxis Games
Datum vydání hry:
8. 7. 2008
KARTA HRY
9/10

Komentáře