Shrnutí informací o konzoli PlayStation 5

special  53
Martin Šmíd, 18. 9. 2020 14:55
Sony ve středu večer konečně odkryla prakticky všechny své karty ohledně konzole PlayStation 5. Dozvěděli jsme se cenu, datum vydání i podrobnosti o hrách, které budou dostupné na startu i v následujících měsících. Informací bylo hodně, další k nám proudily v posledních hodinách, takže jsme se rozhodli vše sepsat do jednoho článku. V něm byste se měli dozvědět vše, co potřebujete vědět ohledně konzole PlayStation 5, které se ale budeme věnovat i v následujících týdnech a měsících. Ostatně zástupci Sony dnes lákali, že se brzy dozvíme ukázky systému konzole i nových záběrů z připravovaných her.

Verze konzolí

Zatímco Microsoft se rozhodl, že letos uvede do prodeje hned dvě hardwarově jinak vybavené konzole, kdy každá se bude zaměřovat na odlišné skupiny hráčů, u Sony je situace daleko přímočařejší. Konzole PlayStation 5 bude jen jedna, přičemž oznámené verze se liší pouze tím, že jedna má 4K Blu-ray mechaniku a druhá ne. Tím podle Sony jakékoliv rozdíly končí. Ať už si koupíte tedy verzi s mechanikou nebo bez, na obou budou hry vypadat a běžet naprosto stejně. Verze konzole bez mechaniky je určitě zajímavý tah ze strany Sony, ale dal se tak nějak i čekat vzhledem k stále oblíbenější digitální distribuci. Každopádně každý má možnost se rozhodnout zcela dobrovolně, jakou verzi si koupí. Podle posledních informací se zdá, že Sony bude tyto Vánoce zásobovat obchody hlavně verzí konzole s mechanikou. 

Hardwarové specifikace

  • CPU Zen 2 od AMD s osmi jádry na 3.5 GHz
  • GPU na technologii RDNA 2 s výkonem 10.3 Tflops s podporou Ray Tracing akcelerace
  • 16 GB GDDR6 paměti 448GB/s
  • 825GB SSD disk s rychlostí 5.5GB/s
  • 4K Blu-ray mechanika zvládající disky s velikostí 100GB

Datum vydání

Možná si ještě pamatujete, že se konzole PlayStation 4 k nám do České republiky dostala s menším zpožděním. Zatímco v mnoha zemích Evropy vyšla v druhé půlce listopadu roku 2013, k nám se dostala až v prosinci. Nyní je situace jiná a konzole PlayStation 5 u nás bude startovat ve stejný den jako v jiných státech Evropy, a to 19. listopadu. Je jen otázkou, jestli bude volně v prodeji. Mnohé obchody i u nás už dnes hlásí, že mají vyprodané přidělené kusy pro předobjednávky, a zatím se neví, jestli se k nám dostanou další. Situace s dostupností by se měla stabilizovat až během jara příštího roku. Sony ale dělá vše, aby dostala na trh na launch co nejvíce kusů. Jim Ryan tento týden prohlásil, že počet kusů bude na launch větší než před sedmi lety u konzole PlayStation 4. Jenomže zájem o PlayStation 5 je dnes také daleko větší.

Ceny

Hodně dlouho se spekulovalo, kolik nakonec konzole PlayStation 5 bude stát. Napálí Sony ceny jako v případě konzole PlayStation 3 (tam si navíc ani tak moc nepomohla) nebo přijde s agresivnější cenovou politikou jako u současné generace? Dnes už víme, že ceny hardwaru jsou více než příjemné. Verze konzole PlayStation 5 s mechanikou bude stát 13 490 Kč, PlayStation 5 Digital Edition pak 10 790 Kč. Hlavně u digitální edice je cena zajímavá a hodně se mluví o tom, že Sony konzoli bude hodně dotovat. Je ale třeba si uvědomit, že díky chybějící mechanice je hráč odkázán na nákupy čistě skrze PlayStation Store, kde se Sony nemusí dělit o peníze s distributory a obchody, takže k ní jde celá částka. Ve výsledku tak je pro ni digitální verze možná i výhodnější.

Zatímco ceny konzolí jsou fajn a potěšily, tak co už tolik hráče netěší, je zdražení her. U současné konzolové generace jsme byli zvyklí, že se hry prodávaly za 59.99 euro, což u nás bylo nějakých 1599 Kč. Sony se ale rozhodla své hry pro konzoli PlayStation 5 zdražit, takže ty největší hry budou stát nově o 20 euro více. To u nás dělá nějakých 1999 Kč v kamenných obchodech. Jestli stejné částky budou i na PlayStation Store, zatím nevíme. Sony by měla ceny upřesnit v následujících dnech.

PlayStation Plus

Služba PlayStation Plus přináší Sony pravidelně nemalé finanční prostředky, takže jen blázen si mohl myslet, že by se s příchodem konzole PlayStation 5 zrušila. Bude důležitou součástí i této konzole. Předplatitelé díky ní získají přístup k online multiplayeru u prémiových her, ale také ke cloudovému úložišti či tento týden představené novince PlayStation Plus Collection. Ta nabídne řadu starších her z konzole PlayStation 4 (Batman Arkham Knight, Bloodborne, Fallout 4, God of War, Monster Hunter: World, Persona 5 a další), které bude možné si hned stáhnout do konzole PlayStation 5 a hrát. Tuto novinku asi nejvíce ocení noví hráči, kteří konzoli PlayStation 4 neměli. Díky ní se totiž dostanou celé řadě parádních her, které stojí za zahrání. Zatím nevíme, jestli se bude zvedat cena předplatného PlayStation Plus. Sony nic neoznámila, takže se dá předpokládat, že cena zatím zůstane stejná.

Potvrzené hry

  • Batman: Arkham Knight
  • Battlefield 1
  • Bloodborne
  • Days Gone
  • Detroit: Become Human
  • Fallout 4
  • Final Fantasy XV
  • God of War
  • inFAMOUS: Second Son
  • The Last Guardian
  • The Last of Us Remastered
  • Monster Hunter: World
  • Mortal Kombat X
  • Persona 5
  • Ratchet & Clank
  • Resident Evil 7: Biohazard
  • Uncharted 4: A Thief's End
  • Until Dawn 

DualSense

O zcela novém gamepadu DualSense se toho v poslední době napsalo opravdu hodně. Měl by být totiž velmi důležitou součástí nové konzole PlayStation 5, protože podle Sony dovede hráče vtáhnout do her díky svým novým funkcím tak, jako nikdy dříve. Mezi jeho největší přednosti patří Hmatová odezva. Díky duálnímu pohonu, který nahrazuje klasické vibrace, bychom měli nyní doslova cítit, co se děje na obrazovce. Ať už to bude samotné prostředí, chování zbraní a tak dále. Jak to bude fungovat v reálu, zatím nevíme, bude i na vývojářích, jak tuto novinku zakomponují do svých her. Dále se DualSense chlubí Adaptivními spouštěmi, kdy je možné u tlačítek R2 a L2 cítit proměnlivou intenzitu při interakci s vybavením ve hře. Fyzicky by tak mělo být možné cítit natahování luku i sešlápnutí brzdy rychle jedoucího auta.

Kromě těchto dvou velkých novinek bude mít DualSense i vestavěný mikrofon, tlačítko Create pro vytváření obrázků a videí z her a následně lehké sdílení, vestavěnou baterii s portem USB-C či senzory pohybu.

Další příslušenství

Sony bude mít hned na launch konzole PlayStation 5 připraveno i další příslušenství, které si budete moci zakoupit. Pro pohodlné nabíjení DualSense gamepadů se určitě bude hodit Nabíjecí stanice bezdrátového ovladače DualSense, která se bude prodávat za solidních 790,-Kč. Sony přddstavila i svá nová Bezdrátová sluchátka s mikrofonem PULSE 3D, která se budou prodávat za 2 690 Kč, přičemž budou podporovat 3D zvuk a mít zabudované hned dva mikrofony s technologií potlačení ostatních zvuků. Nabíjet se budou pomocí portu USB-C. Zajímavým doplňkem může být pro někoho i Ovladač médií, který se hodí pro přehrávání filmů či seriálů ze streamovacích služeb. Jeho cena je stanovena na 790 Kč. Posledním oznámeným oficiálním příslušenstvím je HD kamerka s rozlišením 1080p za 1599 Kč. 

Zpětná kompatibilita

Hodně dlouho se spekulovalo, jak se Sony postaví ke zpětné kompatibilitě. Na konzoli PlayStation 4 jsme si hry z konzolí PlayStation 1-3 nezahráli a byli jsme odkázáni jen na to, jestli se objeví jejich remastery. U nové konzole PlayStation 5 je naštěstí situace jiná a podle vyjádření Sony si na ní zahrajeme bez problému 99% her z konzole PlayStation 4. To je jistě dobrá zpráva, stejně jako informace o zpětné kompatibilitě s příslušenstvím, ať už jde o gamepady, headsety nebo PlayStation VR. Virtuální realita bude pravděpodobně hrát důležitou roli i u nové generace PlayStationu. Jediné, co může trochu některé hráče zamrzet, tak je skutečnost, že PlayStation 5 hry nebudou kompatibilní se staršími gamepady, mezi nimiž je i DualShock 4. 

Launch hry pro konzoli PlayStation 5

First-party PlayStation 5 exkluzivní hry

Astro’s Playroom (Japan Studio) – Jde o plošinovku, která bude zdarma nainstalovaná na každé konzoli PlayStation 5. Jejím úkolem je nejen zabavit, ale hlavně ukázat nové možnosti gamepadu DualSense. Očekáváme proto menší plošinovku maximálně na pár hodin. 

Demon’s Souls (Bluepoint Games / Japan Studio) – Bez debat nejzajímavější launch hrou pro konzoli PlayStation 5 je remake výborné akční RPG hry Demon’s Souls studia From Software. Jde o hru, která začala celou Souls mánii, díky níž jsme se následně dočkali série Dark Souls, Bloodborne nebo Sekira. Remake se bude držet originálu, má nabídnout těžkou hardcore hratelnost, nyní ve výborném vizuálním kabátku s podporou ray-tracingu, ale také v 60 fps.

Destruction All Stars (Lucid Games / XDEV) - O této nové hře menšího britského studia zatím zase tak moc nevíme, ačkoliv vychází hned na launch konzole PlayStation 5. Z prvního a vlastně i jediného traileru víme, že se hra zaměřuje na arénové souboje ve vozidlech i mimo ně, přičemž velkou roli hraje kromě skillu hráče i taktika. Asi nejde o tu nejočekávanější hru pro novou konzoli, ale mohla by na řadu večerů slušně zabavit. Překážkou může být jen vysoká cena. 

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales (Insomniac Games) - Nejočekávanější exkluzivní launch hra mezi fanoušky PlayStationu? To je bez debat akce Marvel’s Spider-Man: Miles Morales studia Insomniac Games. Ačkoliv nejde o plnohodnotný druhý díl, fanoušci by neměli být zklamáni. Vývojáři vylepšili engine, připravili zcela nový příběh s Milesem Moralesem a řadu herních novinek. Kdo si zamiloval původní hru, neměl by tento spin-off minout. 

Marvel’s Spider-Man: Remastered (Insomniac Games) - Řadu měsíců se proslýchalo, že kromě spin-offu Miles Morales připravují vývojáři ze studia Insomniac Games i remaster původní hry pro konzoli PlayStation 5. A ten byl během poslední akce Sony skutečně potvrzen. Poběží na vylepšeném enginu s podporou ray-tracingu, na ulicích bude více postav i vozidel a potěší určitě i podpora pro 60fps. Kdo původní hru nehrál, bude se pro něj jednat jistě o skvělou příležitost, jak do komiksového univerza studia Insomniac Games naskočit. 

Sackboy A Big Adventure (Sumo Digital / XDEV) - S prvním LittleBigPlanet se ze Sackboye stal velký maskot PlayStationu, který ale byl v posledních letech trochu opomíjen. I proto je určitě pěkné vidět, že bude slavit brzy návrat na naše televizní obrazovky díky svému novému dobroduržství. To bude možné hrát v kampani pro jednoho i v kooperaci s dalšími hráči. Pro fanoušky plošinovek by mělo jít o hru, kterou by si měli k nové konzoli přihodit do košíku. 

Sony bude mít hned na první den konzole PlayStation 5 několik kvalitních exkluzivních her, s nimiž naváže na stále současnou generaci. Fanoušci se pak v rámci prvního roku mohou těšit na další, mezi nimiž je plošinovka Ratchet and Clank: Rift Apart, závodní hra Gran Turismo 7, sci-fi akční hra Returnal, akce Horizon Forbidden West a podle všeho i nový God of War. První rok konzole PlayStation 5 by tak mohl být z pohledu exkluzivních her více než povedený. 

Zajímavé hry třetích stran na launch konzole PlayStation 5

  • Godfall
  • Devil May Cry 5: Special Edition
  • Tom Clancy's Rainbow Six Siege
  • Fortnite
  • Destiny 2
  • Doom Eternal
  • FIFA 21
  • WRC 9
  • Dirt 5
  • Assassin's Creed Valhalla
  • Watch Dogs: Legion
  • Marvel's Avengers
  • Observer: System Redux
  • Call of Duty: Black Ops Cold War
  • Immortals Fenyx Rising (vychází 3. prosince)

Cross-gen hry

Sony tento týden nečekaně oznámila, že některé její first-party hry jako Horizon Forbidden West, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales a Sackboy A Big Adventure nebudou next-gen exkluzivní, jak se předpokládalo a jak dříve tvrdila. Já osobně s tímto nemám žádný problém. Tyto hry byly pravděpodobně ve vývoji ještě dříve, než se začala konzole PlayStation 5 v Sony řešit. Jenomže to měla Sony potvrdit hned na začátku a ne až několik měsíců po prvním oznámení, během nichž si zastánci PlayStationu a Xboxu stačili rozdat v diskuzích tolik facek, že možná z vyčerpání nebudou schopni ani na svých nových vysněných konzolích hrát. Navíc Sony tímto potvrdila, že ona cross-generační politika Microsoftu zase tak špatná nebude. Každopádně oznámením, že některé hry budou i na konzoli PlayStation 4, neznamená automaticky, že tomu tak bude u všech. Returnal, Ratchet and Clank: Rift Apart, Gran Turismo 7, God of War nebo Demon’s Souls jsou hry, které budou exkluzivní pouze pro PlayStation 5. 

To by byl článek ke konzoli PlayStation 5. V následujících dnech můžete očekávat obdobný článek ke konzolím Xbox Series X/S. 

Komentáře