Sheep, Dog ´n´ Wolf

recenze  15
Lukáš Kunce, 11. 8. 2010 20:54
Pozor, pozor, důležité hlášení! Ralph Wolf, známý jako neúspěšný zloděj ovcí, byl nedobrovolně zvolen dalším účastníkem v soutěži 'Kdo chce být zlodějem ovcí'! Ha, dost hloupý úvod článku? To jsme rádi, protože každá hloupost si v téhle hře najde své místečko.

Nejspíš bude třeba v tom udělat trošku pořádek pro následné lepší pochopení článečku. Ralph Wolf a Sam Sheepdog, ovčácký pes, jsou postavami spadající do univerza Looney Tunes. Hlavní zápletka se vždy motá kolem kradení ovcí, všemi možnými i nemožnými způsoby. No a jak pobavit lidi lépe, než tím, že jim předhodíte hru dle tohoto praštěného seriálu. Díky bohu měli pánové z Infogrames (všechna čest) stejný nápad a tuto myšlenku přetvořili v realitu. Takže zapomeňte na nudné pytlačení ryb nebo snad skutečný lov, protože je čas krást ovce. Do oficiální soutěže v lovu ovcí vás vtáhne charismaticky prskající Daffy Duck, který po zdlouhavém popisu vašeho nového koloběhu života zmíní veledůležitou věc – věcičky od Acme k využití úplně zdarma! Ralph tak končí s klasickými metodami zlodějiny a nové nástroje v kombinaci s jeho typickými pohyby, kterými jsou tradiční skok nebo nenápadný ťápot, jsou tak připraveny k totální potupě a zesměšnění sebe sama... tedy, Sama Sheepdoga.

Po vtipných minutkách strávených sledováním úvodních animací a následného nezáživného tutorialu se dostáváme konečně na místo činu, tedy do studia samotné soutěže. K originálnímu pojetí hratelnosti patří i originálně pojaté 'menu', které ztvárňuje právě ono studio, které bude sloužit jak k ukládání pozic, tak k přenášení do jednotlivých levelů pomocí nehmotných dveří. Takže je čas si připravit helmu se sloty na vlastní plechovky a.k.a. autopiják, protože nás čekají plné pracky práce.

Rozmanitost jednotlivých úrovní nepřímo úměrně nabírá na obrátkách a na svou zvrhlost si zde přijde opravdu úplně každý. No není nádhera procházet se s detektorem kovů po zasněženém minovém poli a několikrát se nevyhnout roztrhání svých vnitřností na co nejmenší části? Nebo je snad ještě hezčí se s ovcí na hlavě propadnout mezi členitými výstupky, které jste prostě nebyli schopni přeskočit? Opravdoví labužníci se mohou procházet ve sněhovém labyrintu a nechávat si hodiny natloukávat čumák od Sama. A co třeba se odpálit raketou, to může být taky übercool zábava. Stejně tak člověka nadchne parádní a stylový převlek ovce. Ale abychom vám nepřišli jako úplná prasata se zálibou v nechutnostech a jiných šílenostech, zmíníme i láskyplné krmení oveček čerstvým salátkem a následné nalákání těchto miloučkých stvoření do pasti. Možností je opravdu velmi široké spektrum, čemuž nasvědčuje i fakt, že hra se rozděluje celkem do patnácti promyšlených a do nejmenších detailů propracovaných levelů.

Sam Sheepdog je jednoznačně synonymum pro 100% bodyguarda bez jakýchkoli koncentrátů a barviv. Je dlouhý, široký, bystrozraký. Dokáže vlkovi vrazit takovou dělovku, že jakékoli fyzikální zákony by si zasloužily opravu. Stojí na místě, kde nevidí úplně všechno a dává tak sám sobě prostor vyniknout. Je to čistokrevný ovčák s fešáckou červenou kšticí. Kouše, mlátí, kope, rdousí. Snad už jen stačí, aby vám položil otázku – chcete mě? Odpověď jistě zanechte v diskuzi!

Vlka a psa jsme poznali, ale něco nám chybí. No áno, jsou to naše milované ovečky, ta krásná stvořeníčka s jejich jedinečnou bílou vlnou. Krom toho ale skvěle poslouží na gril nebo třeba jako sváča k televizi. Bohužel, tentokrát ne, soutěže jsou fakt k ničemu. Tentokrát je třeba si je pouze ochmatat a jejich určitý počet přenést do kruhem vyznačeného území nijak nezraněné, jinak budete na 1 loadingový čas diskvalifikováni! Stejně jako lidé a vlci mají i ovce své úchylky, mezi něž patří některé příjemné vůně, jimiž můžeme naše/vaše ovečky spolehlivě nalákat za ohradu. A jako každé ovce, i ty herní mají rády hlávkový salát, takže stačí vykrást záhonek strejdy prasátka Porky Piga a je o žrádlo postaráno. Naštěstí pro nás jsou ale ovečky téměř statické, což rozhodně usnadňuje lup.

Na podobně praštěné vlně se nese grafická stránka hry. Zapomeňte na všechny zbytečně detailní tunelovky a tisíce barev na obrazovce. Pánové z Infogrames zachovali původní styl kresleného animáku, a tak přichází jedinečný dojem skutečného působení v samotném seriálu. Děkujeme, originalita se v symbióze s perfektním 3D zpracováním skutečně cení. Na scénu přichází zvuková stránka hry. Hudební doprovod je celkově laděn do jazzu a všech jeho fusionů, jejichž melodie rozhodně stylově připomínají skladby z různých televizních show. Do toho přimíchejte povedené zvuky pro ránu pěstí a inspirativní, smyslný prsking Daffyho a máte jedninečnou kombinaci, kterou lze najít jen zde!

Gratulujeme, úspěšně jste absolvovali tutoriál pro profesi zloděje ovcí. Nedostanete žádné osvědčení ani certifikát, tudíž vám bude muset stačit skvělý pocit z absolvování tohoto článku. Doufáme, že si stejný pocit odnesete i ze soutěže a hry samotné. Pokud vás nepřitáhne pro někoho příliš jednoduchá grafika, vykašlete se na ní a stejně si hru sežeňte, protože taková šílenost se skvělou hratelností se hledá těžko. Děkujeme, ukliďte si, zvedněte židle a můžete pomaličku odcházet.

Sheep, Dog 'n' Wolf

ps1
Infogrames, Infogrames
Datum vydání hry:
27. 9. 2001
Žánr:
Plošinovka, Puzzle, Strategie
KARTA HRY
9/10

Komentáře