Shadow Complex

recenze  4
Martin Šmíd, 8. 9. 2009 0:02
Epic Games na E3 oznámili hru Shadow Complex, což je akční hra viděná v jakémsi 2.5D pohledu, kde nechybí střety s nejrůznějšími protivníky, ale i celkem zajímavý příběh s nějakou tou logickou hádankou. Na E3 udělal Shadow Complex dojem na nejednoho novináře, přičemž se nyní hra konečně dočkala vydání na Xbox Live Arcade. Nyní si povíme, proč je nutné si tuto hru pořídit, a už nyní můžeme říci, že jde o nejlepší hru pro tuto službu.

PR řečem moc nevěříme, takže i k informaci, že Shadow Complex bude tou nejlepší hrou pro Xbox Live Arcade, jsme přistupovali s velkou opatrností. Na druhou stranu na hře spolupracoval Epic Games, což by mělo zaručit nějakou tu kvalitu, takže jsme byli zvědaví, jak nakonec hra dopadne. Nyní už je Shadow Complex na XBLA ke stažení, takže se pojďme podívat, o čem hra vlastně je. Ihned po spuštění nás hra nešetří a uvrhá nás do celkem zajímavého příběhu, kde nechybí spousta překvapení. Na začátku hry se seznámíme s hlavním hrdinou Jasonem Flemmingem, který si zrovna našel novou přítelkyni (nebo ona si našla jeho?), a tak ji vzal do hor, aby na ni udělal dojem. Romantický víkend se změní v peklo, když je přítelkyně unesena do jakéhosi podzemního komplexu, kde se to jen hemží vojáky teroristické skupiny Progressive Restoration, kteří tu mají velmi nebezpečné cíle, jež mohou mít dalekosáhlý dopad na celou planetu. Jason Flemming je ale pravý hrdina, takže se vydá po stopě své přítelkyně, přičemž zabrání i zničení San Francisca a vraždy politických špiček. Tak by se dal ve zkratce popsat příběh Shadow Complex. Ten je ovšem ještě více zamotaný, není zde nouze ani o překvapení, takže vám nebudeme zbytečně prozrazovat detaily. Pojďme se raději podívat na samotnou hratelnost.

Jason Flemming na začátku má jen baterku, kterou dostal od přítelkyně, aby si posvítil na temné kouty jeskyní, kam se brzy dostane. Ta by mu ovšem sama o sobě moc nepomohla, takže se naučí hned zkraje i šplhat po skalách a ke slovu přijde i nějaká ta zbraň. Shadow Complex je hra založená na průzkumu jednotlivých pater podzemní základny, kdy se postupem času dostáváte do nových míst a odhalujete tak velké spiknutí. Kromě hledání své přítelkyně přijde ke slovu i záhadný oblek, který z vás udělá daleko lepšího bojovníka. Díky němu vydržíte více zásahů, ale později můžete i skákat do míst, kam byste se za normálních okolností nedostali. K obleku navíc dostanete i masku, díky níž máte nekonečno kyslíku pod vodou, takže vám ani velká hloubka nebude dělat problém. Oblek vylepšujete až do úplného konce hry, díky čemuž budete neustále objevovat nové věci, takže se hra nestane ani na chvilku nudnou a stereotypní.

Kromě obleku budete sbírat i vylepšení pro vaše zbraně. Jako základní zbraň používáte pistoli, ale tu časem odhodíte, aby vám prošel pařáty samopal v několika provedeních, a dále i jakási brokovnice. Všechny zbraně mají svůj primární a sekundární režim. V tom primárním zbraň normálně vystřelí. V sekundárním vystřelí ze zbraně granáty nebo rakety, a dále dostanete navrch ještě dvě další užitečné věcičky. Tou první je zmrazující granát, který zmrazí nejen protivníky, ale i dveře, kterými byste jinak neprošli. Ke konci hry navíc dostanete i vystřelovací kotvu. Během hry se dostanete i do pasáží, kde se to jen hemží nepřáteli a normálními zbraněmi byste proti nim neměli šanci. Ke slovu tak přijdou po mapě usazené kulomety, kterými můžeme likvidovat nejen přibíhající vojáky, ale i všemožné mechy. Nepřátel je také velké množství druhů. Potkáme zde vojáky s raketomety, s kotvou, pomocí níž se přitáhnou ke stropu a poté na vás pálí, ale už i zmíněné mechy. Na začátku hry potkáte jen menší odrůdy těchto stojů, ale poté potkáte i několikametrové stroje. Ke slovu se dostanou i bossové, do kterých ve většině případů stačí jen pálit.

Celá hra se odehrává na celkem velkém prostoru, takže se podíváme do rozlehlého komplexu, kde nebudou chybět ani podzemní doly a zatopené štoly. Kromě podzemí zavítáme zvláště v závěru hry i do lesů nad základnou. Celý level design je velmi povedený, ale má jednu vadu. Snadno se dá zabloudit. Aby se bloudění co nejméně projevilo, vývojáři do hry zapracovali mapu, která vám vždy ukáže trasu k cíli. Občas je ale celkem problém tuto mapu poslouchat, protože můžete snadno přehlédnout šachtu, do které máte vlézt. To pochopitelně zapříčiní vydání se špatnou cestou, kterou se poté musíte vracet. Pokud už cestou uvidíte nějakou tu šachtu, která nevede k cíli, můžete ji také prozkoumat. Většinou v ní naleznete upgrady zbraní, díky čemuž můžete mít u sebe více granátů, raket a dalších dobrot.

Shadow Complex běží na modifikovaném Unreal 3 enginu, což z něj dělá velmi pohlednou hru. Nejde sice o tak po grafické stránce vyšperkovanou hru jako třeba Gears of War, ale můžeme s klidem říci, že grafická stránka je lepší než v řadě jiných her, jenž využívají Unreal 3 engine. Shadow Complex navíc běží velmi svižně a během hraní jsme nezaznamenali, že by se nějak sekala. Co si zaslouží pochvalu, je i fyzika, díky níž můžeme zničit spoustu beden, a dokonce i opadává omítka ze sloupů, když dostanou nějaký ten náraz. Rovněž skvěle vypadají i výbuchy, kterých je ve hře opravdu hodně a každý si budete užívat. Pochválit můžeme i hudební stránku, která skvěle se hrou ladí. Občas se navíc zaposloucháte do pomalých melodií, jako do té, když budete proplouvat zatopenou základnou. Dabing se rovněž povedl, hlavního hrdinu nadaboval Nolan North, kterého známe díky akční adventuře Uncharted od Naughty Dogu. Abychom jenom nepěli chválu, musíme zmínit i nějaké ty nedostatky. Kromě krátkosti hry tu jsou nejrůznější bugy, které lehce kazí zážitek ze hry. Občas se třeba zaseknete do zdi, jindy se vám zase hra uloží na takovém místě, ze kterého je těžké se dostat. Občas zazlobí i kamera. Ani tyto drobné nedostatky ale nezakrývají fakt, že je Shadow Complex vynikajícím titulem, na který budeme dlouho vzpomínat.

Shadow Complex je vynikající akční hrou, která na Xbox Live Arcade nemá konkurenci. Epic Games splnil vše, co nasliboval a přinesl zábavnou hru ve skvělém grafickém kabátku, která bude měřítkem pro další hry pro tuto službu. Požitek z Shadow Complex trochu kazí délka hry, díky níž hru dohrajete i za nějakých pět hodin. Pochybujeme ale, že si hru dáte jenom jednou, takže i díky vysoké znovuhratelnosti dáváme nejvyšší možné hodnocení.

Shadow Complex

x360
Epic Games, Chair Entertainment
Datum vydání hry:
19. 8. 2009
Žánr:
Střílečka, Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře