SEGA se stala vydavatelem roku 2020

novinka  8
BarackObama, 31. 3. 2021 16:40
SEGA byla zvolena vydavatelem roku 2020 v rámci serveru Metacritic. Společnost si prvenství zajistila v loňském roce především rozšířenou verzí JRPG hitu Persona 5 Royal, znovuvydáním hack 'n' slash rubačky Bayonetta či pokračováním série Yakuza s podtitulem Like a Dragon.

Agregátor recenzí zprůměroval hodnocení vydaných her u společností, které v minulém roce vydaly alespoň pět titulů, díky čemuž se tak SEGA se svými 38 hrami a průměrným hodnocením 81,6 procenty postavila na stupínek vítězů. Nejlepší novinkou od Segy byl mix vizuální novely a RPG strategie 13 Sentinels: Aegis Rim, jež se dočkala v roce 2020 vydání mimo Japonsko.

Druhé místo si vysloužil vydavatel Annapurna Interactive s 15 hrami a průměrným hodnocením 81,9, jehož výkon byl sice vyšší, ale body byly následně sraženy za menší počet vydaných her. Nejlepší hrou pak byla adventura Florence na Nintendo Switch a konzolové porty Kentucky Route Zero.

Na třetím místě se překvapivě umístil Capcom s 15 hrami a průměrem 80,3 díky Devil May Cry 5: Special Edition pro PS5 a Xbox Series X/S a PC verzi expanze Iceborne pro Monster Hunter World. Capcom se dokonce mohl dostat na vyšší příčku, nebýt multiplayerovky Resident Evil: Resistance a horšího hodnocení remaku Resident Evil 3.

Čtvrté místo obsadila Sony se svými 19 hrami a průměrem 79,8. To je o více než 8 procent lepší hodnocení, jak v roce 2019. Zásluhu na tom mají hlavně velké hity The Last of Us Part 2, Ghost of Tsushima a remake Demon's Souls pro PlayStation 5. Za nic se nemusí stydět ani nová značka Dreams a v menší míře i Spider-Man: Miles Morales. Bolístkou na hodnocení je potom multiplayerová střílečka Predator: Hunting Grounds, která to od recenzentů schytala ze všech stran.

Pětici nejlepších uzavírá Activision Blizzard. Společnost se v roce 2019 umístila na druhém místě, o rok později je až na pátém s 15 hrami a průměrem 79,9. Za co rozhodně lze Activision pochválit, je předělávka Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 a plošinovka Crash Bandicoot 4: It's About Time. Mezi výjimečné tituly se naopak nedostalo žádné velké Call of Duty, včetně polovičního remasteru Modern Warfare 2. Za nejúspěšnější díl Call of Duty lze z loňska považovat free-to-play Warzone. Oproti tomu, Blizzard nabídl fanouškům nula nula nic.

Microsoft na šesté pozici si získal přízeň leteckým simulátorem Microsoft Flight Simulator pro PC a malebnou plošinovkou Ori and the Will of the Wisps, ale hry Battletoads a Bleeding Edge mu podstatně srazily body dolů v celkovém hodnocení.

Nintendo si tento rok za rámeček pravděpodobně nedá (z finančního hlediska může být ale více než spokojené). To totiž skončilo až na deváté pozici, zatímco o rok dříve bylo třetí. Nejúspěšnější z 21 her je Animal Crossing: New Horizons a stojí též za to zmínit, že v roce 2020 nevydaly vyloženě otřesnou hru.


Pokud se chcete podívat na celý žebříček, najdete ho zde - https://www.metacritic.com/pic...

Zdroj: Metacritic.com

Komentáře