Saints Row: The Third

recenze  20
Martin Šmíd, 5. 12. 2011 21:00
Když se podíváme na žebříčky nejprodávanějších her historie, určitě v nich najdeme sérii Grand Theft Auto, která si za ta léta vybojovala doslova monopol v žánru městských akcí. Měli jsme tu několik klonů, ale žádný se této sérii přiblížit nedokázal. Jedním z těch kvalitnějších bylo první Saints Row, které i díky brzkému vydání na současné generaci konzolí (Xbox 360) se stalo docela populární. S druhým dílem THQ ukázalo, že se nesnaží jen kopírovat, ale jdou si tak trochu vlastní cestičkou, přičemž právě třetí díl v tomto trendu pokračuje.

Pokud od Saints Row: The Third čekáte nějaký reálnější příběh, tak se mu hned vyhněte. Ten je zde totiž postaven s docela velkou nadsázkou, což už ostatně uvidíte z první mise, ve které ukradnete z velké banky sejf s penězi a uletíte s ním ve vrtulníku. Takto je stavěn celý příběh, který je docela jednoduchý, navíc k jeho pochopení nemusíte znát předchozí díly, protože na nějakou návaznost se tu nehraje. Vše se odehraje ve městě Stillwater, ve kterém už nějaký čas řádí gang jménem Saints. Ten toto město v podstatě ovládá a z členů se dokonce staly hvězdy velké velikosti, které se na každého dívají z plakátů a televize. Samozřejmě když jste populární, mát i řadu nepřátel, v tomto případě nepřátelských gangů, kteří chtějí přebrat místo, které máte. No a to se právě nyní stane vám, protože Phillipe Loren vás hned na začátku připraví o peníze, s kterými se samozřejmě pojí i moc.

Hned po první zmíněné misi na vás čeká důležitý výběr postavy. Můžete hrát samozřejmě za nějakého tvrďáka, ale i za ženskou postavu. Rovněž si můžete hlavního hrdinu upravovat v docela propracovaném editoru, takže v tomto máte docela velkou volnost. Je jen na vás, za koho budete ve výsledku hrát. Po výběru postavy začíná docela zběsilá akční jízda, během které si musíte doslova vystřílet všechno zpět. Je dobře, že vývojáři se rozhodli o hry zakomponovat menu v podobě mobilního telefonu. Ten má několik položek, některé jsou pro hraní hodně důležité. Třeba ta, ve které jsou vám ukázány aktuální mise. Na začátku postupujete lineárně z jedné mise do druhé, ale později budete mít na výběr, jak daný sled misí plnit. Nejprve se může zdát, že mise jsou celkem originální, ale poté si uvědomíte, že v každé jde jen o to se prostřílet na konec přes hordy nepřátel, jejichž umělá inteligence by se dala přirovnat k dlažebním kostkám. Když se přes ně prostřílíte, musíte někoho zachránit nebo okrást.

Je docela dobře, že i když jde jen o střílení, občas se objeví nějaké to zpestření. Jako třeba důležitá rozhodnutí, která občas budete muset učinit na konci dané mise. Dále tu je třeba seskok padákem, let ve vrtulníku nebo projížďka v člunu. Samozřejmě poté dostanete všechny tyto druhořadé možnosti možnost plnit i mimo hlavní mise. Ostatně možností, jak se zabavit mimo rámec hlavního příběhu je docela dost. Najdete tu několik desítek výzev, můžete si posbírat vzácná auta, ale i někoho popravit. Také tu jsou i vedlejší mise, které se ovšem jako vedlejší spíše tváří, protože kolikrát je musíte splnit povinně. Za všechny tyto úkony, ale i další, mezi které patří třeba úspěšnost střelby do hlavy, jízda v protisměru a tak dále, dostáváte nejen peníze, ale i body do reputace, která je velmi důležitá, třeba abyste si odemkli upgrady pro postavu. Ty si pak můžete v menu telefonu kupovat za vydělané peníze. Mezi upgrady třeba patří lepší život, větší zásobník do zbraní nebo několik nových schopností. Upgradů je tu celá řada a odemykat si je a kupovat budete prakticky do konce hry.

Hlavní postava není jediná, koho můžete ve hře vylepšovat. Můžete si kupovat v garážích i úpravy a vylepšení pro svoje plechové miláčky, případně si v obchodu se zbraněmi můžete vylepšit svoje zbraně, kterých je ve hře velké množství. Od pistolí, samopalů až po něco většího, jako raketomet nebo minigun. Poslední dvě zmíněné jsou ale spíše na jednorázové použití, než abyste je tahali sebou, ačkoliv má třeba minigun opravdu velkou palebnou sílu. Kromě upgradů můžete i kupovat oblečky pro svoji postavu, kterých je tu hodně a určitě si tak vyberete ten, který se vám bude nejvíce líbit.

Steelport je na první pohled docela pěkné město, které má docela dost detailů, stejně tak se od sebe odlišují i jednotlivé části, které postupně navštívíte. Jen mi docela vadilo, že občas celé město působí docela mrtvě. Ano, na ulicích potkáváte chodce i vozidla, ale vše je takové čistě funkční, bez nějakého oživení. Dokonce se mi občas stalo, že třeba dvě auta se do sebe zaklínila a nemohla se odtrhnout. Takové nedodělky určitě dojem z celkového města nevylepší.

Jestli Saints Row: The Third budete spíše žít než hrát, čím myslím to, že budete plnit i vedlejší aktivity a užijete si na maximum vše, co tato hra nabízí, vydrží vám na opravdu dlouhou dobu a na několik týdnů tak budete mít o zábavu postaráno. Je určitě dobře, že vývojáři se nebránili ani kooperaci, takže si nyní můžete mise projít i s kamarádem, navíc tu je i speciální kooperativní režim Whorde, ve kterém musíte společně likvidovat vlny nepřátel, tak jako v populárním Horda režimu v Gears of War. Akorát zde se moc na taktiku nehraje. Zajímavostí ale je, že každá vlna nepřátel má vždy jinou zbraň. Třeba motorovky nebo miniguny. Kooperativní hraní je určitě zábavné ve všech režimech, které nabízí. Já jsem se i přes neustálé střílení bavil po celou dobu hraní a určitě ještě budu, až se do města Steelport vrátím.

Pokud je něco, co hru táhne dolů z podstavců pro vítěze, tak to jsou bugy, kterých je docela dost a mnohdy mají i velký vliv na hratelnost, kterou tak ovlivňují. Občas se mi stalo, že v přestřelkách nejde prostřelit zábradlí, což by se rozhodně v dnešních moderních hrách už stávat nemělo. Také občas někdo zapadl do zdi nebo země. Z dveří vykukují hlavy nepřátel, případně se mi podařilo zaseknout auto o překážku tak šikovně, že s ním nešlo odjet, a to se jen jednalo o kužel, na který auto najelo. Bohužel s ním nešlo hnout ani o centimetr, takže jsem si musel najít jiný dopravní prostředek. Určitě tak vývojáři mají nyní co napravovat a doufám, že už brzy vydají nějaký patch, který je třeba.

Protože je Saints Row: The Third hrou v otevřeném herním světě, asi těžko od ní čekat nějakou úchvatnou grafiku. S tímto jsem k ní i přistupoval, ale nakonec mohu konstatovat, že jde o docela pěknou podívanou. Postavy mají spoustu detailů, i město není vůbec marné, navíc během hraní uvidíte spoustu pěkných efektů, třeba velkých výbuchů. Na vizuální stránku je těžké si stěžovat, protože je pěkná. Bohužel co se mi už tak moc nelíbilo, tak je dost nestabilní framerate (testována Xbox 360 verze), který klesá hlavně při průjezdu městem. Občas je pokles hodně znát. Vynikající je ovšem licencovaný soundtrack. Při výběru skladem nemohli vývojáři udělat lépe. Stejně tak ozvučení je na vysoké úrovni a dabing rovněž snese ty nejpřísnější kritéria.

Saints Row: The Third je povedenou akční hrou v otevřeném světě, která si jde svoji vlastní cestičkou a nesnaží se jen bezhlavě kopírovat slavnější sérii od Rockstaru. Když se do hraní ponoříte, dají se strávit v třetím Saints Row desítky hodin, během kterých se budete skvěle bavit. Celkový dojem kazí jen občasný bug, který dokáže pořádně naštvat, a i ten framerate nedělá vývojářům dobrou vizitku.

Saints Row 3

ps3x360
THQ, Volition, Inc.
Datum vydání hry:
18. 11. 2011
KARTA HRY
8/10

Komentáře