Saints Row: Gat Out of Hell

recenze  1
Martin Šmíd, 6. 2. 2015 0:00
Čtvrté Saints Row bylo povedenou akční hrou s otevřeným světem, která přinesla zajímavou zápletku, parodii na všechny možné filmy i ostatní hry a zábavnou hratelnost, navíc i dnes má co nabídnout, jak jste si mohli přečíst v naší recenzi na remaster Saints Row IV: Re-Elected. Herní vydavatel Deep Silver v minulém roce usoudil, že by nebylo ke škodě vytvořit samostatně spustitelný přídavek, který by fanoušky udržel ve střehu, než se k nám dokodrcá regulérní pětka. Přídavek se jmenuje Gat Out of Hell, vyšel před několika dny, a jestli se za něj vyplatí utrácet peníze, se dočtete v naší recenzi.

Testovaná verze: PlayStation 4

Už při pohledu na název Saints Row: Gat Out of Hell je jasné, že jde prakticky o samostatnou hru, spíše spin-off, který na čtvrtý díl jen odkazuje v několika scénách, než že by ho měl nějak doplňovat nebo obohacovat. To může fanoušky docela zklamat, ale jde prakticky o nejmenší problém, který s touto hrou mám. Každopádně zápletka začíná v momentě oslavy narozenin, z níž je unesen přímo Satanem prezident, hlavní hrdina Saints Row IV, který se má oženit s jeho dcerou Jezebel. To je samozřejmě tak trochu průser, a proto se za ním vydá Johnny Gato a Kinzie Kensingtonová, aby ho zachránili a svatbu překazili. Zápletka je opravdu takto jednoduchá, což byla i v původní hře, ale byla obohacená o spoustu legračních scén a dalších vtipů, což zde bohužel není, takže příběh prakticky budete ignorovat, za což můžou i celkem nezajímavé postavy, ať ty hlavní, tak ty vedlejší, k nimž se ještě dostanu. Hře určitě nepomáhá ani zasazení do jakéhosi podsvětí s prachbídným designem, v němž se po městě plouží jakési hrdiny ignorující zombie.

Vývojáři si zřejmě řekli, že vysekají z Gat Out of Hell všechny prvky, které sérii proslavily. Jinak si nejde vysvětlit, že po příběhu nové Saints Row selhává i po stránce obsahu, který byl v minulosti vždy zábavný a hlavně rozmanitý, tedy takové to hlavní lákadlo. Zde zřejmě byl plán vytvořit cokoliv, co by se mohlo prodávat, na kvalitu se moc nehledělo. Vše se zde scvrkává na běhání k několika postavám, které si musíte naklonit na svoji stranu, abyste mohli skoncovat se samotným Satanem (potkáte třeba piráta Černovouse nebo Shakespeara). Pro tyto postavy plníte asi šest úkolů, které většinou spočívají v zabití několika vln protivníků, proletění brankami nad městem nebo zabírání bodů v jedné a té samé aréně, prostě jde spíše o minihry z předchozích dílů, klasické velké mise tu nenajdete, ani když si vezmete nějakou velkou lupu. Prostě tu nejsou. Každopádně úkoly či minihříčky ve hře, je jich asi šest nebo sedm druhů, se neustále opakují, takže je jasné, že postupně Gat Out of Hell upadá do stereotypu a nuda přichází už po dvou hodinách. Naštěstí vývojáři si toho byli vědomi, proto za další dvě hodiny budete mít dohráno. Trvanlivost tedy rovněž není velká. Zde je to ale spíše k dobru věci.

Co Gat Out of Hell zachraňuje od úplného propadu, je pořád solidní akční arkádový základ. Přestřelky s protivníky, jakkoliv jsou hloupí, jsou pořád zábavné, hlavně díky originálním zbraním, které si postupně odemknete. Můžete třeba řádit v křesle s kulomety, případně rozhazovat všude kolem výbušné zelené žabky. Při navrhování zbraní se tedy vývojáři opět vyřádili, navíc je můžete plně upgradovat, aby byly v boji silnější a protivníci šli tak rychleji eliminovat, hlavně minibossové, které spočítáte na prstech jedné ruky, což je důležité zvláště u několika úkolů a samozřejmě během finále. Do něj se pouštět bez upgradovaných zbraní a bez nábojů nemá moc smysl. Že Gat Out of Hell není úplně novou hrou, ukazuje i skutečnost, že vývojáři ze čtvrtého dílu přebrali jednak RPG systém, který ačkoliv je jednoduchý, je plně funkční, a rovněž přebrali celý interface, takže tu budete jako doma. Novinek v samotné hratelnosti moc není, pokud tedy nepočítám možnost nově létat, ostatní superschopnosti vycházejí z těch, které byly k vidění už ve čtvrtém dílu.

Saints Row: Gat Out of Hell si můžete koupit buď v kolekci se Saints Row IV: Re-Elected, ale také samostatně. Skrze digitální distribuci vás vyjde na 549,-Kč.

Že bylo Saints Row: Gat Out of Hell šito hodně rychlou jehlou, ukazují i nejrůznější chyby, které hra obsahuje. Sem tam se mi stalo, že se ve hře nespustil filmeček, který měl, takže jsem následně létal po městě a nemohl plnit další úkoly. Vysvobozením naštěstí bylo vypnutí hry a nové zapnutí, po němž se hned filmeček přehrál. Rovněž mi hra šestkrát naprosto zamrzla, takže jsem jí musel vypnout a znovu zapnout, jednou dokonce konzole zamrzla tak, že jsem jí musel vytáhnout ze zásuvky, na což následovala obnova dat. Asi si dokážete představit, jaká slova jsem v těchto chvílích používal. Bugy a různé chyby jen podtrhují bohužel nízkou kvalitu této hry, která dělá sérii, a vlastně značce spíše ostudu.

Saints Row: Gat Out of Hell používá stejný engine, na němž běžel čtvrtý díl, takže je jasné, že z dnešního pohledu už nejde, o kdo ví jak kvalitní podívanou, zvláště když vývojáři moc nešetří slabšími texturami. Čtvrtý díl mi přišel i přes své stáří po vizuální stránce kvalitnější, a to díky svému stylu. Ten se v Gat Out of Hell vytratil, vývojáři pořád opakují stejné nevýrazné barvy – červená a hnědá, občas šedá, pestrá paleta je prostě pryč. Naštěstí se vše alespoň docela dobře hýbe, ať už budete v akci nebo létat po městě, framerate moc nepadá. Gat Out of Hell bohužel selhává i po stránce soundtracku, který je dost nevýrazný, což je určitě zklamání, zvláště když čtvrtý díl měl výborný hudební doprovod se spoustou licencovaných písniček a skladeb.

Deep Silver byl v minulosti spíše menším vydavatelem, který hodně dal na kvalitu svých her. Jedině tak mohly uspět. Poslední dobou se ale zdá, že jak roste, tak se snaží ždímat své oblíbení značky, příkladem je třeba katastrofální Escape Dead Island, a moc neví, jakým směrem se dál posunout. Saints Row: Gat Out of Hell pak jen vše podtrhuje, protože se jedná o nezajímavou akci, která postrádá vtip a kvalitně navržené mise, kterými se Saints Row série vždy chlubila a proslavila. Škoda.

Saints Row: Gat Out of Hell

ps4ps3x360xone
Deep Silver, Volition, Inc.
Datum vydání hry:
30. 1. 2015
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
4/10

Komentáře