Saints Row 4

recenze  9
Martin Šmíd, 29. 8. 2013 13:00
Saints Row od THQ mělo být na začátku jakousi konkurencí pro Grand Theft Auto. Naštěstí si vývojáři s každým dílem více uvědomovali, že vytvářet přímou konkurenci pro sérii od Rockstaru je blbost, proto se rozhodli jít svojí vlastní cestou, která bude daleko ujetější. Třetí díl slavil s tímto přístupem obrovský úspěch, takže asi nepřekvapí, že se THQ rozhodlo na Saints Row stavět. Problémy ale nakonec byly daleko větší, THQ zkrachovalo, ale naštěstí značka Saints Row připadla Deep Silveru, kde je podle všeho v bezpečí. Jestli změna vydavatele nakonec měla vliv na nově vycházející Saints Row IV, ať už kladně nebo nikoliv, se můžete dočíst níže v naší recenzi.

Pokud jste sledovali nějaký ten trailer, asi víte, o co v Saints Row 4 jde, každopádně pro nezasvěcené bude určen následující odstavec. Věc se má tak, že gang The Saints už prakticky ovládl vše na této naší modré planetě, no a když na začátku jeho vůdce zneškodní atomovou bombu, dostane se do Bílého domu, protože je zvolen prezidentem Spojených států. Dost ujeté, ale ujetější ještě bude, když najednou přistanou na Zemi mimozemšťané, kteří mají své vlastní plány a Bílí dům srovnají se zemí. To si samozřejmě hlavní hrdina nenechá líbit, no a začíná hon na mimozemské přistěhovalce. Příběh takto zní dost jednoduše, ale ve výsledku má spoustu nečekaných zvratů, a hodně vás bude bavit i svým pojetím, protože je prakticky parodií na všechny možné filmy, od Matrixu, Jamese Bonda, Iron Mana či Predátora až po hry jako Mass Effect nebo Metal Gear Solid. Vývojáři si při psaní příběhu vyhráli se vtipnými dialogy a všemu dodávají ty správné grády hlášky hlavního protagonisty, které vám kolikrát vykouzlí úsměv od ucha k uchu. Vtipný příběh, který na vás neustále chrlí jednu zajímavou scénku za druhou je rozhodně největší devízou Saints Row 4, ale vývojáři samozřejmě nezapomněli ani na to hlavní, tedy hratelnost.

Saints Row 4 je jako jeho předchůdci hra, která se odehrává v otevřeném světě, v němž máte spoustu možností jak se vyblbnout, ale asi jako první vás bude zajímat hlavní kampaň. Ta jako taková trvá zhruba patnáct hodin, což není málo, navíc většinou je tvořena naprosto lineárními levely, ovšem s rozmanitými úkoly. Ve městě jako takovém se moc v hlavních misích pohybovat nebudete, sem tam se samozřejmě nějaký ten úkol ve městě najde, ale většinou se dostanete třeba na vesmírnou stanici, případně do dalších lokací, dokonce sem tam si zahrajete nějakou tu minihru či parodii na jinou hru. V takovéto hře samozřejmě nesmí chybět ani souboje s bossy, kterých tu je hned několik, a že jsou pěkně ujeté, to ani nemusím říkat. Směsice úkolů je velmi chutná, a protože se úkoly neopakují, nehrozí stereotyp ani nuda. Saints Row 4 je prostě zábava od začátku dokonce, která vás chytne a už nepustí, a velká rozmanitost zde má rozhodně hodně velký vliv na celkový zážitek, takže za ni si zaslouží vývojáři velkou pochvalu.

Pokud jste hráli někdy nějakou podobnou hru, tak zhruba víte, jak systém úkolů funguje, no a nebudete ani překvapeni tím, že můžete jezdit v nějakém tom vozidle po celkem rozlehlém městě, které má ovšem tu vadu, že je spíše recyklací z předchozího dílu. Zde je možná nejvíce vidět, že Saints Row 4 bylo na začátku vytvářeno jen jako datadisk pro trojku, ale protože měli vývojáři více ambicí, rozhodli se vše přepracovat a udělat daleko větší. Ještě se vrátím ale k jízdě ve vozidle, která je čistě arkádová, ostatně jako v předchozích dílech nebo Grand Theft Auto sérii. Vozidel je ve hře velké množství, dokonce je možné si vlézt na motorku či se vyřádit v helikoptéře, jejíž ovládání by možná zasloužilo trochu více péče.

Saints Row 4 je ale především akce, no a podle toho to také vypadá. Na nějaký krycí systém tu vývojáři kašlou, místo toho vsázejí na klasickou řežbu, během níž se na vás valí někdy i desítky nepřátel, až se budete kolikrát pořádně ohánět. Umělá inteligence nepřátel není zrovna na nejvyšší úrovni, což je celkem škoda, protože střílet do jen tupě stojících panáků není zrovna velká výzva. Naštěstí jejich likvidace nikdy není nudou díky velké rozmanitosti zbraní, hlavní hrdina může vzít do pařátů nejen nejrůznější pistole, samopaly, brokovnice či raketomet a další originální kousky (metač černých děr, Bounce gun, jehož kulky se odrážejí od nepřátel), ale také spoustu zbraní na krátkou vzdálenost, kolikrát pěkně ujetých (v jaké hře jste mlátili nepřátele velkým růžovým vibrátorem?). Střelba ze zbraní je jako jízda autem čistě arkádová, která se k takové akci hodí asi nejvíce, jen na čem mohli více vývojáři zapracovat, je soubojový systém na krátkou vzdálenost, který postrádá více komb a zajímavější zpracování. Jinak v tomto odstavci musím zmínit příjemné ovládání, na které je lehké si zvyknout, takže hra vám vše maximálně usnadňuje, a tak by to mělo být.

Že jde Saints Row 4 svoji vlastní cestou poznáte hned na začátku, ale jak budete pokračovat příběhem dále, protože se budete učit i spoustu speciálních schopností. Hlavní hrdina tak ve výsledku není jen prezidentem, který tuto skutečnost dává rád vědět všem okolo, ale také superhrdinou. Hned na začátku se naučí třeba rychle běhat po městě, takže využívání vozidla je prakticky zbytečné, ale také se záhy naučí skákat do vysokých výšek, skok prakticky připomíná to, co praktikuje v Matrixu Neo. To je samozřejmě jen začátek, protože během hraní se naučíte i spousty speciálních útoků, které vám usnadní souboje s hordami protivníků, třeba efektivní zmrazování nebo ohnivé schopnosti, zapalující nepřátele, kteří tak pomalu uhoří. Za každou akci a splněnou misi dostáváte body a levelujete, za což si následně můžete schopnosti vylepšovat, ale i upgradovat zbraně a další atributy postavy, abyste si usnadnili hraní. RPG systém, i když jednoduššího ražení, je zde povedený a hlavně přehledný, takže jsem s ním žádný problém neměl, a hru určitě obohacuje.

Když dohrajete hlavní příběhovou linku, která vám nedá ani na chvilku vydechnout, můžete se pustit do vedlejšího obsahu, kterého je na mapě opravdu mraky. Než ho projdete, uběhne dalších pěkných pár hodin. Je ale třeba nutné dodat, že ačkoliv je vedlejších úkolů docela dost, nemají zrovna velkou rozmanitost, vlastně budete většinou obsazovat nepřátelské základny, případně bránit určená místa, a tak dále. Rozmanitost vedlejších misí mohla být větší, ale na druhou stranu střílení nepřátel zajímavými zbraněmi nikdy neomrzí. Kromě těchto vedlejších úkolů, které si můžete dát i v kooperaci s kamarádem, jsou tu přítomny i klasické sběratelské věci, které musíte najít, případně další aktivity, které se vyplatí alespoň vyzkoušet. Vývojáři navíc připravují ještě dodatečný obsah, takže o zábavu bude i v dalších týdnech postaráno.

Vývojáři u Saints Row IV vsadili na modifikovaný engine ze třetího dílu, což rozhodně nebyla špatná volba. Grafika má spoustu pěkných detailů, navíc je pěkně stylizovaná, takže od hraní neruší, spíše naopak, ještě více pomáhá utvářet jedinečnou atmosféru. Ano, mohlo být více textur ve vysokém rozlišení, ale na druhou stranu tu máme otevřený svět o velké rozloze, takže je jasné, že více vyždímat ze současných konzolí asi nešlo. Daleko důležitějším faktorem je framerate, který je během hraní stabilní a vlastně si ani nevzpomenu na moment, kdy by hra zpomalila, abych si toho všimnul. Takže i za optimalizaci mohu vývojáře pochválit, ale tím to samozřejmě nekončí. Saints Row IV má totiž nejen dobré ozvučení, ale hlavně parádní soundtrack, možná jeden z nejlepších, jaký jsem za poslední dobu slyšel. Během hraní uslyšíte spoustu populárních licencovaných písniček, které se k celkovému ujetému dění hodně hodí. No a zapomenout zmínit nesmím ani perfektní dabing hlavního protagonisty v několika verzích.

Před vydáním se o Saints Row IV mluvilo jako o ujeté záležitosti, kterou samozřejmě je, ale asi nikdo moc nečekal, že by se ve výsledku mohlo jednat o kvalitní hru, jakou nakonec je. Saints Row IV možná není originální, ale je hodně zábavný, má spoustu skvělých nápadů a hlavně obsahu, díky němuž u něj prosedíte možná i desítky hodin. Škoda jen několika drobných chybiček a nedostatků, které mi zabraňují udělit vyšší hodnocení.

Saints Row 4

ps3x360
Deep Silver, Volition, Inc.
Datum vydání hry:
23. 8. 2013
KARTA HRY
8/10

Komentáře