Rocket League

recenze  22
Martin Šmíd, 21. 7. 2015 15:32
Vývojáři ze studia Psyonix mají docela velké zkušenosti s multiplayerovými hrami. Jednak pomáhali na vytvoření akce Unreal Tournament 2004 svým kolegům z Epic Games, ale nejvíce se proslavili bláznivou arkádou Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars, která vyšla pro PlayStation 3. Když se proto vývojáři přemýšleli, do čeho se dále pustí, nebylo těžké rozhodnutí připravit pokračování. To má sice o poznání kratší název - Rocket League, ale jinak je ve všech ohledech větší a hlavně lepší.

Testovaná verze: PlayStation 4

Ačkoliv mnozí z vás Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars asi neznají, šlo o docela úspěšnou hru, kterou i dnes hrají desítky hráčů každý den. V základu se jednalo prakticky o prostou arkádu, v níž jste jezdili s RC autíčky a s nimi se snažili dostat obrovský míč do branky soupeře, jako při klasickém fotbalu. Ačkoliv se může zdát, že jde o hodně bláznivý koncept, ten ve výsledku fungoval skvěle a zvláště v multiplayeru šlo o zábavu na spoustu večerů. Vývojáři díky svému prvnímu pokusu měli od své neustále rozrůstající se komunity skvělou zpětnou vazbu, kterou se pokusili následně zužitkovat při vývoji pokračování Rocket League. To staví pochopitelně na osvědčeném konceptu, pořád jde o fotbal, ale vývojáři přidali spoustu nových parádiček, které je možné provádět s autíčkem, a hratelnost dále obohatili celou řadu dalších, spíše menších a kosmetických novinek, díky čemuž celý koncept udělali ještě lákavější a zábavnější nejen pro fanoušky, ale hlavně pro nováčky. Možná i proto nepřekvapí ve výsledku ono šílenství, které se kolem hry v posledních týdnech strhlo a pravděpodobně ještě strhne.

Rocket League má prakticky několik režimů, které se liší podle toho, v kolika hráčích hrajete. Můžete si dát klasický 1 vs. 1, ale i 4 vs. 4, přičemž ať už hrajete v jakémkoliv počtu hráčů, cíl je jasný. Dostat balón do brány soupeře a vyhrát na góly, jako tomu je u fotbalu. Dostat míč do brány ale pochopitelně není zase tak jednoduché, jak se může zdát, kolikrát na hřištích nastane hotový chaos, když do sebe hráči navzájem vráží či ničí si vozidla, ale v tom je ona zábava. Navíc později se můžete s kamarády sehrát, abyste si mohli nahrávat a lehce porazit soupeře, takže se do hry dostaly i prvky taktiky a strategie, což je samozřejmě skvělé, že hra není jen o skillu, ale i o týmové spoluprácí, i když samozřejmě i skill je hodně důležitý při střelách nebo přihrávkách. Ono i z metru se dá brána kolikrát netrefit, i takové experty jsem během hraní potkal. Vývojáři nováčkům značně usnadňují vstup díky propracovanému tutoriálu, ale také jednoduchému ovládání, které si každý osvojí během několika málo minut, navíc je maximálně přesné a intuitivní.

Ačkoliv je Rocket League určen hlavně pro multiplayer, nabízí i několik režimů pro jednoho hráče. Můžete si dát klasickou exhibici proti umělé inteligenci, vývojáři připravili i jakousi sezónu, v níž musíte vyhrát co nejvíce zápasů. Ačkoliv je singleplayer fajn a dá se v něm celkem dobře zabavit a hlavně vylevelovat, má jeden menší nedostatek, kterým je umělá inteligence. Soupeři se ještě snaží dostat míč do brány a docela se jim to daří, ale kolegové už tak dobří nejsou a kolikrát mi přišlo, že hru spíše sabotují, než že by nějak pomáhali. Samozřejmě, zase tak velká tragédie to není, už jsem viděl horší, ale občas umělá inteligence vám udělá několik dalších vrásek a budete před televizí nadávat. Singleplayer je sám o sobě spíše takovým větším tutoriálem, abyste si vše vyzkoušeli, třeba i všechny arény, které mají parádní design, navíc diváci fandí jako při skutečném fotbalovém zápase, což vytváří jedinečnou kulisu a atmosféru.

Rocket League si můžete zakoupit pro PlayStation 4 za 549,-Kč. Tento měsíc je v nabídce PlayStation Plus zcela zdarma.

Singleplayer je slušný, ale asi tušíte, že ta pravá zábava přichází hlavně v multiplayeru, který je neskutečně návykový, a jak k němu jednou přičuchnete, jen těžko se budete od něj odtrhávat. Vývojáři dali možnost hrát ve čtyřech na jedné televizi díky split-screen režimu, což je u takové hry jistě skvělá možnost a oceníte ji, když se sejdete s kamarády na nějaké té párty, ale nechybí ani online, kde může hrát najednou až osm hráčů na dedikovaných serverech – podpora cross-play hraní s PC hráči, ale pochopitelně můžete zvolit i nižší počet. V současnosti online funguje tak z části, protože vývojáři zřejmě nepočítali s takovým zájmem hráčů. Zhruba 200 tisíc hráčů každý den si chce hru vyzkoušet – Rocket League si koupilo už několik milionů hráčů, což je číslo, na které mnohdy nedosáhnou ani velké AAA hry. Vývojáři postupně situaci zlepšují, třeba dnes už není problém rychle najít volnou hru a hrát bez větších lagů, jak přidávají nové a nové servery, ale je jasné, že ještě nějakou tu chvíli potrvá, než bude situace ideální. Každopádně multiplayer má docela velký potenciál k růstu, navíc se mluví i o podpoře v eSport hraní, takže je možné, že brzy budou nejrůznější turnaje a další akce.

Ačkoliv samotné hraní je velká zábava, a je jedno jestli hrajete ligu nebo online zápasy, motivaci pokračovat máte i v množství bonusů k odemknutí. Všechna auta sice můžete odemknout během pár hodin – PlayStation 4 verze má jedno exkluzivní z Twisted Metal série, ale následně má hra pro každé několik desítek kol, polepů, barev a dalších doplňků, a ty než odemknete všechny, prosedíte u hry spoustu dnů. Každý si pak z doslova stovek možností může vytvořit své vlastní unikátní vozidlo skrze jednoduchý editor, s nímž se pustí do online režimu i singleplayeru.

Ačkoliv nebyl na Rocket League takový rozpočet, vizuálně jde o jednu z nejpůsobivějších menších her, jaká se zatím objevila na současných konzolích. Vývojáři zvolili pro hru sice starší Unreal Engine 3, ale hřiště je zpracované do těch nejmenších efektů, je vidět každé stéblo trávy, stejně na tom jsou autíčka a přímo parádní jsou nejrůznější efekty během hraní, ať už výbuchů nebo nitra. S vizuální stránkou tedy musí být spokojen naprosto každý, navíc hra běží velmi svižně a nesetkal jsem se během hraní s nějakým tím větším zpomalením. Jen tedy vývojáři v současnosti musejí řešit menší bug s přehříváním konzole, během něhož se větrák roztočí na maximální otáčky. Oprava by měla být k dispozici v následujících dnech. V tomto odstavci musím zmínit ještě parádní soundtrack o zhruba desítce skladeb a parádní je i ozvučení, starající se o velmi dobrou atmosféru během zápasů.

Ačkoliv se před vydáním o Rocket League moc nemluvilo, i vzhledem k hodně bláznivému konceptu, v němž se spojují RC autíčka s fotbalem, nakonec se jedná o výbornou arkádovou zábavu, která je neskutečně návyková a dokáže hráče pohltit na desítky hodin. Jen těžko byste mohli chtít na léto něco lepšího, Rocket League je navíc jednou z nejlepších her, jaká se zatím na PlayStationu 4 objevila. Berte všemi deseti, zvláště když je zdarma v rámci PlayStation Plus členství. 

Rocket League

ps4xonensw
Psyonix, Psyonix
Datum vydání hry:
7. 7. 2015
Žánr:
Závodní, Sport, Indie
KARTA HRY
9/10

Komentáře