Resogun

recenze  23
Martin Šmíd, 4. 12. 2013 18:30
Nezávislé studio Housemarque má na svém kontě spoustu skvělých her, jmenovat můžeme třeba Dead Nation, Outland nebo Furmins. Nejvíce se ale zapsali do srdcí hráčů výbornou arkádovou střílečkou Super Stardust HD, kterou mnozí hrají ještě dnes. Není divu, když jde o naprosto návykovou záležitost. Popularitě navíc určitě pomohl i fakt, že se později objevila i na kapesních konzolích PSP a Playstation Vita. Letos v létě vývojáři oznámili, že pracují na duchovním nástupci, který se jmenuje Resogun, no a je startovním titulem pro nový Playstation 4. My jsme si ho mohli zahrát, takže zde se dozvíte, jak dopadl.

Super Stardust HD ve své době ukázal, že i naprosto jednoduchá střílečka, když se samozřejmě dobře udělá, může být neskutečně zábavná a obsahovat prakticky nekonečnou znovuhratelnost. Asi nebudu moc daleko od pravdy, když označím tuto záležitost za jednu z nejlepších her na třetím Playstationu. Pokud jste ji někdy hráli, budete právě ve vydaném Resogunu jako doma. Menu je podobné, a samozřejmě i ovládání, které prakticky nedoznalo změn, ale ono taky proč měnit něco, co funguje na podtrženou hvězdičku. Ovládání je maximálně přesné, takže se můžete jen bavit. Co se ovšem změnilo, a to dramaticky, je pohled na scénu. Už nelétáte kolem planetky a nevidíte celou scénu shora, ale na vše se díváte z boku. Asi bylo překvapením, že si vývojáři vybrali právě tento pohled, takže bylo otázkou, jestli vše ve výsledku bude pořád zábavné. Obavy mohou jít stranou, protože nový pohled na hratelnosti neubral, ba co více, přináší spoustu nových možností a prakticky novou taktiku, jak jít na nejrůznější nepřátele, kteří se postupně objevují ve velkém množství. Dokonce bych i řekl, že co se možností a zábavnosti týče, Resogun jasně vítězí i nad svým starším bráškou.

V menu toho na výběr moc nemáte, takže asi hned klidnete na položku Singleplayer, v níž si můžete vybrat Arcade režim nebo Single Levels. Protože ve druhé položce jsou levely zamknuty, dokud je nedohrajete v Arcade, asi je jasné, že tu je jen jedna možnost pro začátek. Než se dostanete přímo do hry, je třeba zvolit jednak obtížnost ze čtyř možností a pak loď. Lodě tu jsou tři, a rozhodně se od sebe neliší jen kosmeticky. Liší se od sebe rychlostí i silou, takže je třeba dobře vybrat. Pak už skočíte přímo do hry.

Hratelnost staví na základech Super Stardust HD, jen vše máte ve zmíněném novém pohledu. Celkem na vás čeká pět kapitol, každá na několik minut rozdělená do tří částí, přičemž se v nich na vás budou vrhat nejrůznější nepřátelé. Ti nejen létají a jdou v houfech po vás, kolikrát hodně dotěrně, ale sem tam se objeví dole nebo nahoře i nějaká ta kulometná věž a další nástraha, kterou je třeba zlikvidovat. Na rozdíl od Super Stardust HD si zde nevylepšujete několik zbraní, ale jen jednu, která platí na všechny nepřátele. Vylepšování probíhá skrze sbírání speciálních zelených kotoučů. Překopán byl kompletně systém odměňování. Na začátku máte jen několik bomb a životů, ale pokud budete chtít získat více, což je i kolikrát na vyšší obtížnosti životně důležité, musíte zachraňovat civilisty, což ale mnohdy není vůbec jednoduché, zvláště když je obrazovka plná nepřátel a jen tak tak se jim vyhýbáte. Pokud se vám nepodaří civilistu zachránit, nic moc dramatického se neděje, máte v každé kapitole několik pokusů. Je ale jasné, že čím více jich zachráníte, tím máte více výhod a usnadníte si hratelnost a oddálíte potencionální konec.

Ačkoliv je tu jen jedna zbraň, ve výsledku to vůbec nevadí, protože jak se vylepšuje, neustále se mění její účinek a tím si hra udržuje velkou rozmanitost, které určitě pomáhá i velké množství nejrůznějších protivníků a nástrah. Navíc ze zabitých nepřátel můžete sbírat speciální zelené body, které vám doplní ničivý overdrive útok, kterému neodolá na obrazovce vůbec nic, a dodám, že při jeho použití je na hru opravdu radost pohledět. Jako u Super Stardust HD jsou chutnou třešničkou na dortu souboje s obrovskými bossy, kteří hlídají konec každé kapitoly. Bossové se od sebe liší, vyžadují vždy jinou taktiku a kolikrát vás po levelu pořádně proženou, než jim zasadíte poslední ránu, abyste si mohli vychutnat následně obrazovku plnou explozí.

Resogun můžete hrát v jednom a nahánět co nejvyšší výsledky, abyste překonali kamarády a další hráče v globálním žebříčku. Pokud se do tohoto navnadíte, prosedíte u Resogun klidně několik následujících let. To vám garantuji. Ve výsledku proto nevadí ani délka, všech pět kapitol dohrajete prakticky na jedno posezení. Každopádně vývojáři zapracovali do hry i kooperativní režim, který si můžete zahrát online s náhodným hráčem nebo kamarádem. Pokud vyhledáváte nebo zakládáte hru, můžete si samozřejmě volit obtížnost i jednotlivé kapitoly, no a pak už není problém hrát. Připojování do her je rychlé, jen v současnosti není moc hráčů, s nimiž by se dalo hrát, takže občas jsem chvilku čekal, než to někoho našlo. Připojování ke kamarádovi je ale bezproblémové. Každopádně asi nepřekvapí, že v kooperativním režimu se odehrává prakticky to samé, co v části pro jednoho, jen jste na obrazovce dva. Kooperace je z několika desítek minut zábavná, a je určitě dobře, že když seberete nějaké vylepšení, vztahuje se na oba.

Od menší stahovatelné hry asi nejde čekat, že by tlačila možnosti právě vydané konzole až na okraj. Takovou hrou Resogun skutečně není, ale je třeba říci, že vypadá i tak naprosto parádně, a hlavně počtem nejrůznějších objektů na obrazovce dokazuje, kterých je i několik stovek tisíc, že tohle by se na předchozí generaci objevit nemohlo. Částicové efekty jsou parádní, dodávají hře šmrnc, navíc vše běží po celou dobu stabilně na 60 fps v rozlišení 1080p, bez jediného zakopnutí. Vývojáři před vydáním řekli, že využívají procesor konzole Playstation 4 zhruba z 50%, takže jsem docela zvědav, co předvedou v další hře, která rovněž míří exkluzivně na novou konzoli od Sony. Jakkoliv je vizuální zpracování parádní, předčí ho hravě hudební doprovod, který obsahuje několik povedených skladeb, skvěle se hodících pro rychlou arkádovou střílečku. Vše pak podtrhává ozvučení, přičemž některé hlášky se ozývají z mikrofonu na Dualshocku 4, čímž vás vývojáři ještě více ponoří do svého nového hitu.

Resogun je dost možná nejlepší arkádová střílečka, jaká se za poslední roky objevila a zábavností dokonce předčí kultovní Super Stardust HD. Jen těžko si představit, že by mohli vývojáři udělat něco lépe, protože hratelnost, grafika i hudební doprovod je naprosto skvělý. Možná bych jen uvítal více kapitol, ale vývojáři tento nedostatek omlouvají velkou znovuhratelností a povedeným kooperativním režimem. Resogun je hra, která si zaslouží vaší pozornost, zvláště když je v členství Playstation Plus zcela zdarma.

Resogun

ps4
Sony Computer Entertainment, Housemarque
Datum vydání hry:
13. 12. 2013
KARTA HRY
9/10

Komentáře