Resistance: Retribution

recenze  7
Martin Šmíd, 1. 4. 2009 0:15
Insomniac Games znají všichni především díky skvělým hopsačkám, jako jsou Spyro nebo Ratchet and Clank. S příchodem Playstation 3 se ovšem vrhli tito zkušení vývojáři na žánr akčních fps a vytvořili prvotřídní hru, která se dočkala koncem minulého roku druhého dílu. Ano, řeč je o hře Resistance, která se nyní dočkává i PSP verze, za kterou stojí jiné zkušené studio.

Univerzum Resistance je asi všem hráčům na Playstationu 3 dobře známé. Zemi v 50. letech napadla mimozemská civilizace nazvaná Chiméra, která si z lidí dělá další své členy. Hlavní hrdina prvního dílu Nathan Hale bojoval především v evropských městech, aby překazil hrůzostrašné plány na zničení planety. Ve druhém díle jsme se chopili téhož hrdiny, abychom emzákům nakopali zadky v USA. Na druhý díl bude pochopitelně navazovat třetí, který už jistě vzniká v kancelářích Insomniacu. Jenomže ještě než se ho dočkáme, přichází na PSP hra Resistance: Retribution, jenž je takovou menší epizodou v tomto obrovském univerzu. Vracíme se zpět v čase, abychom znovu zažili válku o Evropu. Nyní se nechopíme starého známého Nathana, ale vojáka Jamese Graysona, který má s Chimérama nevyřízené účty. Nakazily mu totiž bratra, kterého musí hlavní hrdina na začátku hry zastřelit. Už asi tušíte, že pomsta je to hlavní, o co v této hře jde. Nehledejte tak žádný zapletený příběh. Na to si Resistance: Retribution nehraje.

Kdo by čekal, že Resistance: Retribution bude střílečkou z pohledu vlastních očí, asi by se pořádně seknul. Ve skutečnosti je tato hra tak trochu inspirována titulem Gears of War, takže hlavního hrdinu Jamese Graysona vidíme ze třetí osoby. Ze zmíněného titulu si ovšem vývojáři ze Sony vypůjčili i tu nejpodstatnější věc. Tou je přítomný cover systém. Za každou překážku se tak můžete schovat a bezpečně pálit na Chiméry. Těch je několik druhů a kromě klasických řadových vojáků potkáme i další monstra, jako je přerostlý pavouk či vodní chiméry, které vám občas pořádně zatopí. Rovněž na scénu přijdou i ohromní trolové, kteří si dobře tykají s RPGčky. Jak už jste mohli z předchozích řádek vyčíst, celá hra se odehrává v Evropě, a tak navštívíme několik zřícených velkoměst. Procestujeme téměř celou Evropu, abychom vyhladili co nejvíce Chimér. Levelů je dost, jsou pěkně nadesignovány a rozhodně se nebudete při jejich procházení nudit.

Abyste jako voják měli proti houževnatému nepříteli vůbec nějakou šanci, hodit se budou nějaké ty zbraně, ať už vyrobené na Zemi nebo kdesi ve vzdáleném vesmíru. Kousky jsou klasické, a pokud jste hráli předchozí dva díly, v ničem vás zbraně nepřekvapí. Ačkoliv se během hraní nenudíte, autoři obohatili levely o zajímavé pasáže. Ať už to jsou třeba bitvy ve vodě, které se nesmírně povedly, nebo ovládání obrovského robota. Možná se nyní ptáte, jak se to celé ovládá. Na rovinu musíme říci, že na ovládání je třeba si zvyknout, ale nejedná se o nijak zásadní problém. Analogem chodíte, zatímco na tlačítkách se rozhlížíte. Pochopitelně můžete zvolit v menu i ovládání opačné. Co je ovšem velkým bonbónkem Resistance: Retribution, je možnost hru ovládat pomocí Dualshocku z PS3. Stačí zapnout PS3 a hru Resistance 2 v menu nastavit propojení. Ihned se stane ovládání daleko pohodlnějším. I u tohoto typu ovládání ovšem platí, že má některá omezení. Tak v prvé řadě je to zaměřování, které je rázem manuální a trefit některé potvory je občas nadlidský výkon. Ať už zvolíte jakékoliv ovládání, je třeba několik levelů, aby se vám dostalo pod kůži.

Kromě hry pro jednoho hráče nabízí hra i multiplayer pro 8 hráčů. V této části naleznou hráči několik klasických módů jako Team Deathmatch, Capture the Flag nebo Deathmatch. Osvěžující novinkou je poté mód Assimilation. Nyní zabrouzdáme do technické stránky hry. Ta je na PSP hodně slušná, ale rozhodně se dá najít i hezčí hra, jako třeba God of War. Každopádně je hra i tak moc pěkná. Rovněž neurazí ani hudební a zvukový doprovod. Vše je zhruba takové, jaké byste to od Resistance čekali.

Resistance: Retribution je vydařený pokus převést vlajkovou hru Playstation 3 na malý displej PSP. Navíc nejde jen o pouhou konverzi, ale o zcela originální titul, který ovšem nijak nevysvětluje věci z velkých her a ani do něj příliš nezasahuje. To však nic nemění na tom, že se Resistance: Retribution hraje skvěle, a tak by každý majitel PSP měl nad touto hrou zapřemýšlet.

Resistance Retribution

psp
Sony Computer Entertainment, Sony Bend
Datum vydání hry:
17. 3. 2009
KARTA HRY
8/10

Komentáře