Resistance Fall of Man

recenze  10
Martin Šmíd, 10. 1. 2008 21:00
Sony společně s Insomniac Games mají za sebou skvělé plošinovky Ratchet & Clank. Než se dočkáme připravovaného pátého dílu, naservírovali nám vývojáři z Insomniac Games svoji vizi minulosti. Fiktivní minulosti, kde není místo pro lidský druh. Rusko padlo, Evropa brzy padne také. Toto je krutý příběh hry Resistance Fall of Man.

Jistě jste ihned sjeli na závěrečné hodnocení. Nebudu vám to mít za zlé, tato recenze nyní objasní, proč hra dostala takové hodnocení, jaké dostala. Objasní, proč byste neměli Resistance Fall of Man minout v den EU launche PS3. Válka je krutá. Někdy až moc. Nyní, když se schyluje ke 2. světové válce, objeví se ještě mocnější nepřítel. Nepřítel, který chce vyhladit lidský druh - Chimera. Vše to vypuklo v Rusku. Po mnoha snahách zastavit šířící se nebezpečí mimozemšťané zabili vše živé v Asii a Evropě. Nyní v roce 1951 jsou připraveni vtrhnout do Velké Británie - posledního článku Evropy, kde se hroziví nepřátelé pokusí dokončit svoji zkázu. Největší spojenec Velké Británie USA již poslal své posily. Dokáží lidé nakonec zvítězit? Je ještě nějaká naděje? Tuto otázku si budete klást po celou dobu hraní.

Děj hry je velmi šikovně vyprávěn zkušenými herci. Vypadá to opravdu skvěle. Než projdete zhruba dvacet úrovní plných krve, čeká na vás několik in-game filmečků. Na rovinu říkám, že je hra velmi svižná a herní doba probíhá celkem rychle. Nebojte se, hra je docela dlouhá a než se jí prostřílíte, uběhne pěkných pár hodin. Největší předností Resistance Fall of Man je děsivá a syrová atmosféra. Jak už jsem zmínil, úrovní je přes dvacet. Nejde ale o nějaké malé úrovně. Každá vám dá zabrat kolem hodiny. Navíc nemají ve zvyku se opakovat a každá z kapitol má své prostředí. Někdy bojujete v otevřeném terénu, jindy se zase krčíte v laboratořích a bojíte se, co na vás za rohem vyskočí. Takový mix Call of Duty, Aliens vs. Predator a Half-life.

Hlavní hrdina hry toho moc nenakecá. Zřejmě si vzal za příklad Gordona Freemana ze hry Half-life. Náš hrdina je bohužel hned na začátku infikován virem Chimera. Nyní má tak o jednu motivaci navíc. Nejde mu jen o to zachránit Zemi, ale i o vlastní krk. Během svého putování budete chtít zjistit, proč zrovna Zemi napadly Chimery a najít lék, který by vás zachránil. Jestli se vám to podaří, neprozradím. Konec však zůstává otevřený. Zřejmě má Insomniac Games plány na pokračování. Ani bychom se nedivili. Co si rozhodně zaslouží plný počet, je design Chimér. Ty mají několik druhů. Jsou to třeba Chiméří vojáci, kteří ovládají ohromné mimozemské stroje, nebo velké pavoučí bestie. Nejen design Chimér zaslouží pochvalu, Insomniac zabodoval i nápady v oblasti zbraní. Zbraně tvoří důležitou součást každé akční hry.

Už v sérii Ratchet & Clank dokázal Insomniac Games vytvořit opravdovou spoustu originálních zbraní, s nimiž byla radost střílet, no a zde tomu není jinak. Resistance nabízí velké množství zbraní, které můžete během hraní sebrat, od klasických samopalů a granátů se vám dostanou do rukou i hodně zajímavé kousky. Například Auger. Tato věcička dokáže provrtat každou stěnu. Můžete se tak nepřítele zbavit, aniž byste se s ním střetli mezi čtyřma očima. Další šikovnou věcičkou je Bullseye. Stačí označit nepřítele a schovat se za roh. Poté už střílíte naslepo a kulka si vždy svou oběť najde. Zajímavým zpestřením je zpomalení při střelbě ze sniperky. Máte tak dostatečný čas, abyste zaměřili. Na velké souboje přijde vhod pancéřová pěst nebo granáty. Především mě zaujal granát, který po vhození mezi nepřátele vybuchne a vyletí z něj několik set ostrých trnů. Se zbraněmi si v Insomniac Games opravdu pohráli.

Insomniac Games přichystali i ovladatelná vozidla - od normálních džípů s kulometem až po tanky. Když například řídíte tank, můžete vyvracet pouliční lampy a vše vypadá pěkne. Bohužel se hra neobejde bez chyb. Občas se například fyzika nechová tak, jak by měla. To ale nepokazí celkový dojem, jaký si ze hry odnesete. AI nepřátel je na dobré úrovni. Chimery se kryjí, mění pozice, pokouší se vás překvapit, anebo šplhají i po stěnách a stropech. I to přispívá k vynikající atmosféře. Není nic horšího, než když vidíte, jak přeběhne po stěně stín. Obtížnost hry souvisí s navyknutím si na ovladač SIXAXIS. I ten byl do hry zakomponován. Pokud na vás například skočí Chimera, musíte ji co nejrychleji ze sebe setřást. To samé musíte udělat, pokud začnete hořet. Občas tak s ovladačem máváte jako maniak.

Single player je na hodně vysoké úrovni a je neskutečně zábavný. To pravé ale přijde, pokud máte kamaráda. Resistance Fall of Man totiž obsahuje i velmi povedený offline coop mód na rozdělené obrazovce. Společně si tak můžete prostřílet cestu skrz nebezpečné Chiméry. Rovněž si můžete navzájem doplnit zdraví. Největší legrací je řízení vozidel. Jízda díky živému spoluhráči dostává opravdové grády. Pokud jedete v džípu, tak jeden řídí a druhý střílí z kulometu. Vypadá to opravdu pěkně. Zábavy si tak užijete spoustu. Co už se mi líbilo méně, byl fakt, že hra nepodporuje i online coop mód. Je to škoda, že zůstalo jen u rozdělené obrazovky. Ta pravá jatka ale přichází při online multiplayeru. Bez něj by hra přišla v konečném hodnocení o hodně bodů. Resistance Fall of Man totiž podporuje hry až pro čtyřicet současně hrajících hráčů na jedné mapě v několika módech. Někdy to jsou opravdová jatka.

Resistance Fall of Man podporuje rozlišení 720p se stabilním frameratem 30fps. Je opravdu úctyhodné, kolik zvládne engine objektů na obrazovce. Až uvidíte před sebou desítky vojáků a do toho skvělé efekty výbuchů, poznáte o čem mluvím. Grafické efekty jako výbuchy, sníh, nebo prasklé okno vypadají opravdu úchvatně. Když například Chimery sestřelí výsadkovou jednotku a vrtulník se zřítí na dům, vypadá to opravdu neskutečně. Grafická stránka hry opravdu nezklame. Na launchovou hru je to skvěle odvedená práce. Co se nemusí každému zamlouvat, je retro styl, ve kterém hra běží. Pokud to ale překousnete, čeká vás kvalitní zábava. Za zmínku stojí i fakt, že se hra velmi rychle nahrává. Žádné dlouhé loadingy nás nečekají. Rovněž zvukové efekty jsou na výtečné úrovni a pokud máte 5.1 repro, máte se na co těšit. Je to opravdová slast pro uši.

Resistance: Fall of Man je pro PlayStation 3 velmi důležitou hrou. Insomniac Games udělali hru, na kterou bude hodně hráčů dlouho vzpomínat. Bravo Insomniac Games, udělali jste jednu z nejlepších akčních her nové generace.

Resistance: Fall of Man

ps3
Sony Computer Entertainment, Insomniac Games
Datum vydání hry:
14. 11. 2006
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře

Související články

PSP novinky