Resistance: Burning Skies

preview  9
Martin Šmíd, 30. 8. 2011 13:30
Bez Resistance si už mnozí ani nedokážou představit Playstation 3. Tato série od Insomniac Games patří mezi ty nejdůležitější značky pro Sony, takže nebylo překvapením, když už při představení konzole Playstation Vita bylo oznámeno, že se na ní dostane nový díl, který bude postaven na zcela originálním příběhu. Až ale během GamesComu byl Resistance: Burning Skies poprvé představen veřejnosti, takže si nyní o něm můžeme říci první informace. Fanoušci Resistance série by si preview měli určitě přečíst, ale ani ostatní by neměli moc dlouho otálet. Resistance: Burning Skies je totiž jednou z nejzajímavějších her pro Playstation Vita.

Resistance: Burning Skies byla hra, kterou asi nikdo na Gamescom tiskovce Sony nečekal. Když byla oznámena, zavládlo docela velké nadšení a dokonce několik novinářů udělalo vítězná gesta. Je tak vidět, že ačkoliv Resistance nikdy nedosáhla popularity jako Killzone, má i tak nespočetně velkou základnu hráčů, kteří na ní nedají dopustit. Burning Skies je úplně nový díl pro Playstation Vita od studia Nihilistic, který vypráví originální příběh a má i vlastního hrdinu, který se jmenuje Tom Riley. Tom pracuje jako hasič, přičemž začátek demoverze, která byla na GamesComu dostupná, ho zachytila v nelichotivé situaci. Byl připoután na nosítka. Protože si uvědomí, v jaké situaci se nachází a že nepřítel je všude, ihned si stoupne a popadne to první, co uvidí – sekyru. Zatím přesně nevíme, jestli se během hry podíváme i do jiných lokací, každopádně demoverze se odehrávala v Ellis Island roku 1951 (těsně před dějem Resistance 2), kdy invaze Chimér je už v plném proudu.

První setkání s Resistance: Burning Skies je příjemné. Graficky vypadá velmi podařeně, všude jsou samé detaily, které na předchozí generaci kapesní konzole možné nebyly. Rovněž fyzika a další jemné efekty jsou povedené a jen těžko zde hledat nějakou výtku. Každopádně hned po pár krůčcích si uvědomíte, jak je skvělé mít na konzoli dvě analogové páčky, které zde fungují naprosto skvěle a ovládání přes ně nečiní žádný problém. Najednou si člověk ani nechce přiznat, že musel na PSP ovládat hry jen jednou analogovou páčkou. Dvě analogové páčky dodávají akčním hrám na kapesní konzoli zcela nový rozměr.

První krůčky fungují jako seznámení s hrou, přičemž zjistíte, že díky dvěma analogovým páčkám se hra ovládá jako na velké konzoli. Přesto jsou v ní zakomponovány některé novinky, které využívají především dotykový displej. Jako třeba ovládání zbraně. Na začátku měl hlavní hrdina pouze sekyru, kterou máchl tak, že jsem klepl na displej vedle pravé analogové páčky. Samozřejmě můžete ovládání skrze displej ignorovat. V takovém případě stačí zmáčknout tlačítko R. Výsledek je úplně stejný. Netrvalo dlouho, a konečně se dostal do rukou hlavnímu hrdinovi pořádný samopal, který vytrhl z rukou mrtvému nepříteli, kterého utloukl sekyrou. Zde je ovládání rovněž jednoduché. Tlačítkem L zaměřujete, zatímco R střílíte. Nic těžkého. V jeden okamžik se na scéně objevili tři létající roboti, které jsem mohl zneškodnit střelbou nebo jedním sekundárním výstřelem. Stačilo přes všechny tři nepřátele přejet prstem a stisknout spoušť. Výstřel bomby všechny tři ihned sejmul. On sekundární režim se spouští jedině dotknutím se uprostřed displeje.

Co jsem dále ocenil, tak je vybírání zbraní skrze jednoduché menu. To si vyvoláte trojúhelníkem, přičemž poté jemným dotykem displeje si vyberete zbraň, kterou potřebujete. Dlouhé listování v menu, abyste si vybrali tu zbraň, kterou potřebujete, zde odpadá. Resistance: Burning Skies staví především na rychlých přestřelkách, během kterých zlikvidujete hordy nepřátel. Přesto se občas musíte krýt, takže tu najdete i docela fungující krycí systém. Ten funguje podobně jako u Killzone. Stačí zalézt za překážku a přikrčit se, přičemž když chcete vystřelit, tak na chvilku vykouknete. Akce v demoverzi byla věrná tradici, takže do záběru lezla jedna Chiméra za druhou a na pozadí probíhaly obrovské boje. Jeden okamžik na konci levelu zaznamenal až epické rozměry.

V současnosti je těžké Resistance: Burning Skies hodnotit, protože se nachází v rané fázi vývoje. Každopádně už nyní vypadá na docela zajímavou akční hru, která bude demonstrovat hraní klasických stříleček na kapesní konzoli. Dále jde vyčíst, že po grafické stránce půjde určitě o pohledný titul, ovládání přes tlačítka je přesné (ovládání pomocí displeje potřebuje vyladit) a hratelností je Burning Skies věrný tradici Resistance série. Pro fanoušky tohle bude jasná volba.

Resistance: Burning Skies

vita
SCEE, Nihilistic Software
Datum vydání hry:
30. 5. 2012
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
7/10

Komentáře